Congresul american a adoptat vineri, prin votul final al Camerei Reprezentanților, un vast proiect de lege pentru finanțarea serviciilor federale, în valoare totală de 1.66 de miliarde de dolari, dintre care 45 pentru Ucraina, potrivit AFP.

Congresul SUAFoto: Pierette Guertin / Alamy / Profimedia Images

Se evită astfel paralizia administrației federale americane (celebrul "shutdown"), care ar fi putut avea loc încă de vineri seară dacă niciun text nu ar fi fost aprobat în prealabil de Congres.

Proiectul de lege de 4.155 de pagini va oferi 772,5 miliarde de dolari pentru programele discreţionare care nu sunt legate de apărare şi 858 de miliarde de dolari pentru apărare, conform rezumatului publicat la începutul acestei săptămâni de preşedintele Comisiei pentru credite a Senatului, senatorul Patrick Leahy.

Cifrele reprezintă o creştere de aproximativ 5% a cheltuielilor non-apărare şi o creştere cu 8% pentru programele de apărare şi Pentagon.

Pachetul legislativ conţine, de asemenea, 44,9 miliarde de dolari pentru ajutor militar, umanitar şi economic pentru Ucraina.

Totalul include fonduri pentru reumplerea stocurilor Pentagonului de arme trimise de SUA în Ucraina, împreună cu ajutor suplimentar pentru aliaţii NATO.

Votul Congresului vine la o zi după votul Senatului și la două zile după ce preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a călătorit la Washington şi a ţinut un discurs istoric la o reuniune comună specială a Congresului.