Consilierul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, Mikhailo Podoliak, a cerut ca Iranul, Coreea de Nord și Belarus să fie trase la răspundere pentru presupusa lor implicare în războiul Rusiei din Ucraina, relatează The Guardian.

Mihailo PodoliakFoto: Hennadii Minchenko/Ukrinform/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Podoliak a scris pe Twitter că fiecare dintre cele trei țări sunt implicate în războiul de agresiune al Rusiei în Ucraina, Iranul cu drone și rachete, Coreea de Nord cu muniție și arme, iar Belarusul și-a pus la dispoziția Rusiei infrastructura, teritoriul și echipamentele sale.

Mesajul lui Podoliak a venit la o zi după ce Casa Albă a acuzat Coreea de Nord că a furnizat arme grupului de mercenari Wagner, pentru a ajuta la întărirea trupelor Moscovei în Ucraina.

Kievul a acuzat Teheranul că a furnizat Moscovei mii de drone, care au fost folosite în atacuri mortale asupra unor orașe precum Kiev și Zaporojie.

După ce inițial a negat prezența dronelor iraniene în Ucraina, guvernul de la Teheran a recunoscut că a furnizat Rusiei un „număr mic” de avioane fără pilot cu câteva luni înainte ca Vladimir Putin să lanseze o invazie totală a Ucrainei în februarie.

Președintele belarus, Alexander Lukașenko, a permis anterior Kremlinului să-și folosească țara ca rampă de lansare pentru invazia din februarie și zeci de mii de trupe rusești au intrat în Ucraina de aici, în timp ce avioanele de război rusești au decolat din bazele din Belarus.

Dar Lukașenko nu s-a alăturat direct războiului și nu și-a trimis propriile trupe în luptă.

Ambasadorul Marii Britanii la ONU, Barbara Woodward, spunea pe 9 decembrie că Rusia încearcă să obțină mai multe arme de la Iran, inclusiv sute de rachete balistice, și oferă în schimb Teheranului un nivel fără precedent de sprijin militar și tehnic.

Woodward a mai spus că, începând cu luna august, Iranul a transferat sute de drone - vehicule aeriene fără pilot (UAV) - în Rusia, care le-a folosit pentru a „ucide civili și viza ilegal infrastructura civilă” din Ucraina.