Casa Albă a lansat joi un avertisment puternic împotriva ascensiunii grupului paramilitar rus Wagner, despre care a spus că este un rival al armatei regulate ruse din Ucraina și că primește acum arme din Coreea de Nord, potrivit AFP și Reuters.

Evgheni PrigojinFoto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

„Coreea de Nord a făcut o livrare inițială către Wagner, care a plătit pentru echipament. Luna trecută, (aceasta) a livrat obuze și rachete Rusiei pentru Wagner”, a declarat John Kirby, purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională al executivului american.

Statele Unite cred că Phenianul „ia în considerare livrarea mai multor echipamente”, a declarat el.

„Aceasta este o încălcare clară a rezoluțiilor Consiliului de Securitate al ONU. Faptul că președintele Putin cere ajutorul Coreei de Nord arată că Rusia este singură și disperată”, a comentat șeful diplomației britanice, James Cleverly.

Wagner are în prezent 50.000 de oameni desfășurați în Ucraina

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe a estimat, de asemenea, că Wagner are în prezent 50.000 de oameni desfășurați în Ucraina - 10.000 de mercenari și 40.000 recrutați din închisorile rusești, și că organizația cheltuia 100 de milioane de dolari pe lună pentru operațiunile sale din țară.

Washingtonul, care a luat deja sancțiuni împotriva acestei organizații de mercenari prezente în mai multe teatre de conflict din lume, va lua măsuri suplimentare „în următoarele săptămâni”, a declarat John Kirby.

Wagner, acuzat de abuzuri și crime / Crește influența lui Prigojin

Grupul paramilitar, care este activ în Siria, Libia, Sudan și Republica Centrafricană, a fost acuzată că a participat la abuzuri în mai multe locuri.

„Este clar pentru noi că Wagner devine o putere rivală a armatei regulate ruse și a altor ministere rusești”, a declarat purtătorul de cuvânt, asigurând că influența la Kremlin a liderului grupării, Evgheni Prigojin, nu face decât să crească.

„Timp de luni de zile, armata rusă s-a bazat pe Wagner pentru a conduce lupta în anumite zone din Donbass (estul Ucrainei) și, în unele cazuri, ofițerii ruși se supun de fapt ordinelor lui Wagner”, a declarat John Kirby.

El a spus că forțele Wagner erau „slab echipate și antrenate” și că au suferit „pierderi grele” pe câmpul de luptă.

Purtătorul de cuvânt al SUA a estimat că Wagner a pierdut 1.000 de oameni recent în Ucraina.

Evgheni Prigojin, care nu are „niciun respect pentru viața umană”, „trimite oameni ruși la măcel în Bahmut”, un oraș de pe linia frontului unde luptele fac ravagii, a declarat John Kirby.

„Se pare că îi pasă mult mai mult de influența sa la Kremlin decât de oamenii pe care îi recrutează pentru a lupta în Ucraina. Tot ceea ce îl interesează este să arate bine în fața lui Putin", a spus el.

Șeful Wagner respinge afirmația SUA

Șeful grupului de mercenari ruși Wagner, Evgheni Prigojin, a declarat joi că afirmațiile Statelor Unite că grupul său a primit livrări de arme din Coreea de Nord nu sunt „nimic mai mult decât bârfe și speculații”.

„Toată lumea știe că a trecut mult timp de când Coreea de Nord a furnizat arme Federației Ruse”, a declarat Prigojin într-o postare pe canalul său Telegram.

„Și nici măcar nu au mai fost făcute alte astfel de încercări. Prin urmare, aceste livrări de arme din partea RPDC nu sunt nimic mai mult decât bârfe și speculații.”, a spus el.