Administrația Biden intenționează să prezinte miercuri noi restricții asupra exporturilor de tehnologie către grupul militar rus Wagner, au declarat două persoane familiarizate cu această chestiune pentru Reuters, în încercarea de a bloca și mai mult livrările către contractorul care a jucat un rol în invazia rusă în Ucraina.

Graffiti cu Grupul Wagner pe un bloc din BelgradFoto: Oliver Bunic / AFP / Profimedia Images

Grupul Wagner, care a fost adăugat pe o listă neagră a comerțului în 2017, după ce Rusia a anexat regiunea ucraineană Crimeea, se va confrunta acum cu noi restricții dure privind accesul la tehnologie realizată oriunde în lume cu echipamente americane, au declarat sursele, refuzând să fie numite deoarece chestiunea nu era încă publică.

Departamentul Comerțului, care intenționează să eticheteze compania ca „utilizator militar final”, au spus sursele, nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii.

Anunțul va fi o dovadă de sprijin pentru președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care a vizitat miercuri Casa Albă, primind asigurări reînnoite de sprijin din partea SUA pe fondul atacului continuu al Rusiei asupra Ucrainei.

Statele Unite au sprijinit Kievul cu livrări de arme în valoare de miliarde de dolari și sancțiuni dure împotriva Rusiei de când Moscova a invadat Ucraina în februarie în ceea ce descrie ca fiind o operațiune specială.

Grupul Wagner, un contractor militar privat cu legături strânse cu Kremlinul, a fost înființat în 2014 după ce Rusia a confiscat și anexat peninsula ucraineană Crimeea și a declanșat o insurgență separatistă în regiunea Donbas din estul Ucrainei.

Se știe că forțele sale luptă în anumite părți ale Ucrainei, inclusiv în timpul unei bătălii brutale și de lungă durată pentru micul oraș Bahmut, potrivit Reuters.