Rusia încearcă să obțină mai multe arme de la Iran, inclusiv sute de rachete balistice, și oferă în schimb Teheranului un nivel fără precedent de sprijin militar și tehnic, a declarat vineri ambasadorul Marii Britanii la ONU, Barbara Woodward, relatează Reuters.

rachete balistice iranieneFoto: 3D generator / Alamy / Alamy / Profimedia

Woodward a mai spus că, începând cu luna august, Iranul a transferat sute de drone - vehicule aeriene fără pilot (UAV) - în Rusia, care le-a folosit pentru a „ucide civili și viza ilegal infrastructura civilă” din Ucraina.

Barbara Woodward ar confirma ceea ce au spus pe 7 decembrie surse diplomatice de la Naţiunile Unite sub protecția anonimatului.

Iranul neagă că a furnizat dronele Moscovei, iar Rusia a negat că forțele sale au folosit drone iraniene pentru a ataca Ucraina.

„Rusia încearcă acum să obțină mai multe arme, inclusiv sute de rachete balistice”, a declarat Woodward reporterilor.

"În schimb, Rusia oferă Iranului un nivel fără precedent de sprijin militar și tehnic. Suntem îngrijorați de faptul că Rusia intenționează să ofere Iranului componente militare mai avansate, ceea ce îi va permite Iranului să-și consolideze capacitatea de a construi arme", a spus ea.

Misiunile iraniene și ruse la Națiunile Unite nu au răspuns imediat unei cereri de comentarii.

Iranul a promis că va furniza Rusiei rachete sol-sol, pe lângă mai multe drone, au declarat pentru Reuters doi înalți oficiali iranieni și doi diplomați iranieni în octombrie.

Rusia ar apela și la Coreea de Nord pentru arme

Statele Unite au declarat miercuri că furnizarea de drone iraniene către Rusia continuă, dar că Washingtonul nu a văzut dovezi că Iranul a transferat în Rusia rachete balistice pentru a fi folosite împotriva Ucrainei.

Woodward a vorbit înaintea reuniunii Consiliului de Securitate de vineri, solicitată de Rusia, despre armele din conflictul din Ucraina despre care Rusia spune că „ajung în mâinile bandiților și teroriștilor” în alte părți din Europa, Orientul Mijlociu și Africa.

Ea a mai spus că Marea Britanie este „aproape sigură că Rusia caută să-și aprovizioneze armament din Coreea de Nord (și) din alte state aspru sancționate, deoarece surplusurile de stoc scad în mod evident”.

Antonio Guterres vrea să trimită experți ONU pentru a investiga originea dronelor doborâte în Ucraina

Organizația Națiunilor Unite examinează „informațiile disponibile” despre acuzațiile conform cărora Iranul a furnizat Rusiei drone, a declarat secretarul general al ONU Antonio Guterres într-un raport către Consiliul de Securitate la începutul acestei săptămâni, deoarece se confruntă cu presiuni occidentale de a trimite experți în Ucraina pentru a inspecta dronele doborâte.

Marea Britanie, Franța, Germania, Statele Unite și Ucraina spun că furnizarea dronelor iraniene Rusiei încalcă o rezoluție din 2015 a Consiliului de Securitate al ONU privind acordul nuclear cu Iranul.

Rusia susține că Guterres nu are nicio împuternicire să trimită experți ONU în Ucraina pentru a investiga originea dronelor.

Guterres a spus în cel mai recent raport că transferul de drone sau rachete balistice - cu o rază de acțiune de peste 300 km - din Iran în altă țară ar necesita aprobarea prealabilă a Consiliului de Securitate al ONU.

Citește și: