Președintele rus Vladimir Putin a afirmat joi că sistemele de apărare antirachetă americane Patriot sunt sisteme „vechi” și că Rusia va „găsi întotdeauna antidotul”, relatează CNN.

Vladimir PutinFoto: Sergei Savostyanov / AP / Profimedia

„În ceea ce privește Patriot, acesta e un sistem destul de vechi și nu funcționează la fel de bine ca S-300 al nostru”, a susținut Putin, după ce un reporter i-a cerut să comenteze decizia Statelor Unite de a furniza Ucrainei un sistem de rachete Patriot.

„Cei care ni se opun cred acesta este o armă defensivă, asta spun ei”, a continuat Putin. „Dar asta e în mintea lor și noi vom găsi întotdeauna antidotul”.

„Așa că cei care o fac nu fac decât să-și piardă timpul, doar tergiversează conflictul”, a mai spus Putin.

„Un antidot va fi găsit întotdeauna... Rusia va doborî sistemul Patriot”, a susținut liderul de la Kremlin.

Rusia a susținut joi că livrările de sisteme de rachete americane Patriot către Ucraina, anunțate în timpul vizitei președintelui ucrainean Volodimir Zelenski la Washington, nu vor contribui la soluționarea conflictului și nici nu vor împiedica Moscova să-și atingă obiectivele.

Ce este sistemul Patriot

Patriot (acronimul de la „Phased Array Tracking Radar for Intercept on Target” - radar de urmărire cu fascicule fazate pentru interceptarea ţintelor), este un sistem de apărare antirachetă sol-aer construit de Raytheon Technologies Corp. şi considerat unul dintre cele mai avansate sisteme de apărare aeriană din arsenalul american.

Sistemul a fost folosit pentru prima dată în luptă în timpul Războiului din Golf din 1991, cu baterii care au protejat Arabia Saudită, Kuweit şi Israel, iar mai târziu a fost folosit în timpul invaziei americane în Irak în 2003.

Este un sistem mobil care include de obicei un radar puternic, o staţie de control, un generator de energie, staţii de lansare şi alte vehicule de sprijin.