SUA au fost de acord să trimită o baterie de rachete Patriot în Ucraina, dar experții spun că este posibil ca aceasta să nu fie un factor de schimbare a jocului în război, potrivit Al Jazeera.

Sistemul de apărare antirachetă Patriot al NATOFoto: EyePress News / Shutterstock Editorial / Profimedia Images

Sistemele de rachete Patriot sunt printre cele mai cerute de aliați în zonele disputate ale lumii, ca un scut râvnit împotriva rachetelor. În Europa, în Orientul Mijlociu și în Pacific, ele protejează împotriva unor potențiale atacuri din Iran, Somalia și Coreea de Nord.

Prin urmare, a fost un moment crucial de cotitură atunci când a apărut săptămâna aceasta vestea că SUA au fost de acord să trimită o baterie de rachete Patriot în Ucraina - un lucru pe care președintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a solicitat de luni de zile pentru a spori apărarea aeriană a țării sale.

Oficialii americani au confirmat acordul, iar un anunț oficial este așteptat în curând. Însă experții avertizează că eficiența sistemului este limitată și că este posibil ca acesta să nu fie un element care să schimbe situația în război.

O privire asupra a ceea ce este sistemul și a ceea ce face acesta:

Ce este Patriot?

Patriot este un sistem de rachete ghidate sol-aer care a fost implementat pentru prima dată în anii 1980 și care poate viza avioane, rachete de croazieră și rachete balistice cu rază mai scurtă de acțiune.

Sistemele Patriot vin în baterii complet mobile, care includ un centru de comandă, o stație radar care detectează amenințările și lansatoare.

O rachetă de interceptare pentru sistemul Patriot costă aproximativ 4 milioane USD (3,8 milioane EUR), iar lansatoarele costă aproximativ 10 milioane USD (9,4 milioane EUR) fiecare.

Sistemul Patriot acoperă o suprafață de aproximativ 68 de kilometri, potrivit armatei germane. Radarul său poate urmări până la 50 de ținte și poate angaja cinci dintre ele simultan.

Împotriva rachetelor de croazieră și a dronelor, subliniază Ian Williams, valoarea Patriot este limitată deoarece radarul acestora are un unghi de acoperire de 120 de grade, în timp ce NASAMS monitorizează orizontul la 360 de grade, potrivit AFP.

De ce nu trimite NATO sisteme Patriot în Ucraina?

Prezent la reuniunea NATO de la București de la sfârșitul lui noiembrie, ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba a cerut din nou sisteme avansate de apărare antiaeriană, menționând printre altele și sistemul avansat Patriot. La conferința de presă, la scurt timp după, secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a fost întrebat fix despre acest tip de sistem.

Decizia de a trimite sau nu sisteme de apărare antiaeriană Patriot în Ucraina aparține fiecărui guvern în parte, a declarat Jens Stoltenberg, potrivit Reuters.

„Există o astfel de discuție în curs. Dar ține la fel de mult și de modul în care ne asigurăm că toate sistemele pe care le-am trimis deja sunt funcționale și sunt eficiente. Și pentru a face asta trebuie să putem să sprijinim și cu piese de schimb pentru operațiunile de mentenanță, dar și muniție. E una din provocările actuale. Spre exemplul sistemul NASAMS trimis deja Ucrainei sau sistemul IRIS-T, nu doar că le-am trimis, dar ne asigurăm că putem sprijini și cu piese de schimb, și cu muniție să poată opera eficient. Discutăm deci despre o gamă variată de sisteme adiționale, dar ne adresăm cu urgență și nevoilor ca actualele sisteme să funcționeze.”, a spus Stoltenberg la București.

Ce se poate întâmpla dacă NATO trimite Patriot

Întrebat dacă NATO riscă să devină parte la conflict prin trimiterea de sisteme Patriot în Ucraina, Stoltenberg a precizat că aliații au livrat deja arme avansate Kievului fără a trimite personal NATO.

"Modul în care s-a procedat este că, atunci când a fost nevoie de specialiști care să opereze aceste sisteme, fie că este vorba de sisteme de apărare aeriană sau de alte sisteme avansate de artilerie, ucrainenii au primit pregătire într-o țară NATO", a spus el.

Probleme de logistică și de pregătire

O baterie Patriot poate avea nevoie de până la 90 de soldați pentru a o opera și întreține, iar timp de luni de zile, SUA au fost reticente în a furniza acest sistem complex, deoarece trimiterea de forțe în Ucraina pentru a-l opera nu este o idee bună pentru administrația Biden.

Dar au existat și temeri că desfășurarea sistemului ar putea provoca Rusia sau că ar exista riscul ca o rachetă lansată să ajungă să lovească în interiorul Rusiei, ceea ce ar putea duce la o escaladare și mai mare a conflictului.

Radar al sistemului Patriot (foto: MApN)

Potrivit oficialilor, pledoariile urgente ale liderilor ucraineni și distrugerea devastatoare a infrastructurii civile a țării, inclusiv pierderea energiei electrice și a căldurii pe măsură ce iarna se prelungește, au în cele din urmă au depășit rezervele SUA privind furnizarea de Patriots.

Un obstacol cheie va fi formarea. Trupele americane vor trebui să instruiască forțele ucrainene cu privire la modul de utilizare și întreținere a sistemului. Soldații din armată repartizați în batalioanele Patriot beneficiază de o pregătire amănunțită pentru a fi capabili să localizeze eficient o țintă, să o fixeze cu ajutorul radarului și să tragă.

SUA au instruit trupele ucrainene cu privire la alte sisteme de arme complexe, inclusiv sistemele de rachete de artilerie de mare mobilitate, cunoscute sub numele de HIMARS. În multe cazuri, au reușit să scurteze instruirea, ducând trupele ucrainene pe frontul de luptă în câteva săptămâni. Oficialii au refuzat să ofere detalii cu privire la cât timp va dura antrenamentul Patriot și unde anume se va face acesta.

Cum ar putea ajuta Patriot Ucraina?

Sistemul antiaerian Patriot pe care Statele Unite ar trebui să-l furnizeze Ucrainei ar transmite un mesaj puternic de sprijin pentru Kiev și ar trebui să consolideze apărarea antiaeriană a țării într-un moment în care Rusia îi bombardează infrastructura, dar acest echipament nu este un panaceu, relatează AFP.

Un fost oficial militar de rang înalt care cunoaște sistemul Patriot a declarat că acesta va fi eficient împotriva rachetelor balistice cu rază scurtă de acțiune și că reprezintă un mesaj puternic de susținere din partea SUA, dar o baterie nu va schimba cursul războiului.

Oficialul, care a vorbit sub protecția anonimatului deoarece acordul cu Ucraina nu a fost încă făcut public, a precizat că o baterie Patriot are o rază lungă de tragere, dar poate acoperi doar o zonă limitată. De exemplu, Patriot poate proteja eficient o bază militară mică, dar nu poate proteja pe deplin un oraș mare precum Kievul. Acestea ar putea asigura doar acoperirea unui segment al unui oraș.

Sistemle Patriot sunt adesea desfășurate sub forma unui batalion, care include patru baterii. Acesta nu va fi cazul Ucrainei, care, potrivit oficialilor, va primi o singură baterie.

Surse: Al Jazeera, AFP, Reuters, HotNews.ro