Prezent la reuniunea NATO de la București, ministrul de externe ucrainean Dmytro Kuleba a cerut din nou sisteme avansate de apărare antiaeriană, menționând printre altele și sistemul avansat Patriot. La conferința de presă, la scurt timp după, secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a fost întrebat fix despre acest tip de sistem.

Lansarea unei rachete PatriotFoto: DVIDS

„De ce nu poate trimite NATO sisteme Patriot în Ucraina așa cum cere el (n.r. ministrul Kuleba)?”, a fost întrebarea jurnalistului BBC la conferința de presă a lui Stoltenberg.

Sisteme Patriot în Ucraina? Stoltenberg, NATO: „Există o discuție în curs”

  • „Unul din motivele importante pentru care domnul Kuleba e aici este ca să discutăm nevoile urgente și diferitele nevoi concrete pe care Ucraina le prezintă aliaților. Acest dialog ne-a permis să sporim ajutorul aliaților la un nivel fără precedent, atât ca tipul de ajutor militar, cât și din punct de vedere al cantității. E important să ne întâlnim și să trecem prin lista de lucruri concrete”, a răspuns Stoltenberg care a spus, totuși, că o discuție despre Patriot există.
  • „Ține și de trimiterea de sisteme noi, precum Patriot. Există o astfel de discuție în curs. Dar ține la fel de mult și de modul în care ne asigurăm că toate sistemele pe care le-am trimis deja sunt funcționale și sunt eficiente. Și pentru a face asta trebuie să putem să sprijinim și cu piese de schimb pentru operațiunile de mentenanță, dar și muniție. E una din provocările actuale. Spre exemplul sistemul NASAMS trimis deja Ucrainei sau sistemul IRIS-T, nu doar că le-am trimis, dar ne asigurăm că putem sprijini și cu piese de schimb, și cu muniție să poată opera eficient. Discutăm deci despre o gamă variată de sisteme adiționale, dar ne adresăm cu urgență și nevoilor ca actualele sisteme să funcționeze.”, a spus Stoltenberg.

Într-o declarație de presă susținută împreună cu Stoltenberg, ministrul de externe ucrainean Dmytro Kuleba a spus că Ucraina are nevoie rapid și de sisteme avansate de apărare aeriană.

„Acum și energia e la fel de importantă ca ajutorul militar. Transformatoare, generatoare și alte echipamente sunt foarte importante. Avem nevoie de apărare antiaeriană - sisteme IRIS-T, Patriot, Hawk - și avem nevoie și de transformatoare și generatoare”, a spus, printre altele, Dmytro Kuleba.

Șeful NATO a contrazis Germania în privința trimiterii de sisteme Patriot în Ucraina

Decizia de a trimite sau nu sisteme de apărare antiaeriană Patriot în Ucraina aparține fiecărui guvern în parte, a declarat vinerea Jens Stoltenberg, întrebat despre sugestia Poloniei ca Germania să trimită unități Patriot Kievului, transmite Reuters.

Sistemul de apărare antirachetă Patriot al NATOFoto: EyePress News / Shutterstock Editorial / Profimedia Images

Berlinul a oferit Varșoviei sistemul Patriot pentru a contribui la securizarea spațiului său aerian după ce o rachetă rătăcită s-a prăbușit și a ucis două persoane în Polonia săptămâna trecută, dar ministrul polonez al apărării Mariusz Blaszczak a cerut ulterior Germaniei să trimită în schimb unitățile de apărare în Ucraina.

Joi, ministrul german al apărării, Christine Lambrecht, a respins această cerere. Ea a declarat că unitățile Patriot ale Germaniei sunt destinate utilizării pe teritoriul NATO, iar orice utilizare în afara acestuia ar necesita discuții prealabile cu NATO și cu aliații.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a vorbit însă de o decizie pe care trebuie să o ia fiecare țară în parte.

"Deciziile specifice privind sisteme specifice sunt decizii naționale", a declarat șeful NATO reporterilor la Bruxelles.

"Uneori există acorduri cu utilizatorii finali și alte lucruri, astfel încât trebuie să se consulte cu alți aliați. Dar, în cele din urmă, aceasta (decizia) trebuie să fie luată de guverne", a adăugat el.

Ce se poate întâmpla dacă NATO trimite Patriot

Întrebat dacă NATO riscă să devină parte la conflict prin trimiterea de sisteme Patriot în Ucraina, Stoltenberg a precizat că aliații au livrat deja arme avansate Kievului fără a trimite personal NATO.

"Modul în care s-a procedat este că, atunci când a fost nevoie de specialiști care să opereze aceste sisteme, fie că este vorba de sisteme de apărare aeriană sau de alte sisteme avansate de artilerie, ucrainenii au primit pregătire într-o țară NATO", a spus el.