Decizia de a trimite sau nu sisteme de apărare antiaeriană Patriot în Ucraina aparține fiecărui guvern în parte, a declarat vineri șeful NATO, Jens Stoltenberg, întrebat despre sugestia Poloniei ca Germania să trimită unități Patriot Kievului, transmite Reuters.

Sistemul de apărare antirachetă Patriot al NATOFoto: EyePress News / Shutterstock Editorial / Profimedia Images

Berlinul a oferit Varșoviei sistemul Patriot pentru a contribui la securizarea spațiului său aerian după ce o rachetă rătăcită s-a prăbușit și a ucis două persoane în Polonia săptămâna trecută, dar ministrul polonez al apărării Mariusz Blaszczak a cerut ulterior Germaniei să trimită în schimb unitățile de apărare în Ucraina.

Joi, ministrul german al apărării, Christine Lambrecht, a respins această cerere. Ea a declarat că unitățile Patriot ale Germaniei sunt destinate utilizării pe teritoriul NATO, iar orice utilizare în afara acestuia ar necesita discuții prealabile cu NATO și cu aliații.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a vorbit însă de o decizie pe care trebuie să o ia fiecare țară în parte.

"Deciziile specifice privind sisteme specifice sunt decizii naționale", a declarat șeful NATO reporterilor la Bruxelles.

"Uneori există acorduri cu utilizatorii finali și alte lucruri, astfel încât trebuie să se consulte cu alți aliați. Dar, în cele din urmă, aceasta (decizia) trebuie să fie luată de guverne", a adăugat el.

Ce se poate întâmpla dacă NATO trimite Patriot

Întrebat dacă NATO riscă să devină parte la conflict prin trimiterea de sisteme Patriot în Ucraina, Stoltenberg a precizat că aliații au livrat deja arme avansate Kievului fără a trimite personal NATO.

"Modul în care s-a procedat este că, atunci când a fost nevoie de specialiști care să opereze aceste sisteme, fie că este vorba de sisteme de apărare aeriană sau de alte sisteme avansate de artilerie, ucrainenii au primit pregătire într-o țară NATO", a spus el.