Cel mai înalt oficial instalat de Rusia în regiunea ucraineană Zaporojie a declarat vineri că bombardamentele asupra centralei nucleare controlate de Rusia din această regiune "aproape au încetat", informează Reuters.

Centrala nucleară de la ZaporojieFoto: STRINGER / AFP / Profimedia

Vorbind la televiziunea de stat rusă, guvernatorul regional instalat de Rusia, Evgheni Balitski, a declarat că trupele rusești nu vor părăsi centrala nucleară și că aceasta nu va reveni niciodată sub control ucrainean.

Centrala din Zaporojie, cea mai mare din Europa, a fost capturată de forțele rusești în martie, la scurt timp după invazia acestora în Ucraina.

Centrala rămâne în apropierea liniei frontului și a fost atacată în mod repetat în ultimele luni, ceea ce a generat temeri privind un dezastru nuclear. Moscova și Kievul s-au acuzat reciproc de bombardarea centralei.

Agenția Internațională pentru Energie Atomică încearcă să negocieze un acord privind securitatea centralei, propunând crearea unei zone sigure în jurul acesteia. Joi, oficialii ruși au anunțat progrese în cadrul discuțiilor cu șeful AIEA, Rafael Grossi, la Moscova.

Urmărește ultimele evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.