Guvernul olandez a anunțat vineri că va oferi Ucrainei un sprijin total de 2,5 miliarde de euro în 2023, a cărui utilizare exactă va depinde de evoluția războiului împotriva Rusiei, potrivit AFP.

Mark Rutte, premierul OlandeiFoto: Tomas Tkacik/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

„Atât timp cât Rusia continuă să poarte război împotriva Ucrainei, Olanda va continua să sprijine Ucraina”, din punct de vedere militar, umanitar și diplomatic, a declarat premierul olandez Mark Rutte pe Twitter, adăugând că tocmai a vorbit la telefon cu președintele ucrainean pe această temă.

„Guvernul va cheltui 2,5 miliarde de euro în 2023”, a declarat Rutte.

Haga se așteaptă ca această sumă să fie necesară pentru sprijin militar și sprijin pentru lucrări de reparații, a precizat guvernul într-un comunicat.

„Utilizarea exactă a contribuției depinde de nevoile ucrainenilor și, prin urmare, de cursul războiului”, a precizat acesta.

Ajutorul pentru lucrări de reparații este destinat reabilitării infrastructurii - inclusiv a infrastructurii energetice -, spitalelor, locuințelor, agriculturii și operațiunilor de deminare, a precizat guvernul.

Ministrul olandez al apărării, Kajsa Ollongren, a declarat săptămâna trecută că Olanda a oferit până în prezent un ajutor militar de aproape un miliard de euro Ucrainei de la începutul invaziei rusești, la 24 februarie.