Într-un rar act de sfidare față de guvernul federal de la Moscova, politicienii regionali din Tatarstan au respins joi un set de amendamente la constituție care ar fi retrogradat, printre altele, liderul republicii de la „președinte" la „șef", în timp ce Kremlinul își continuă încercarea de a ține în frâu regiunile din Rusia, scrie The Moscow Times.

Președintele Tatarstanului, Rustam MinnikhanovFoto: Russian Look Ltd. / Alamy / Alamy / Profimedia

Deși, la un moment dat, 13 regiuni rusești își numeau șefii aleși „președinți", o campanie de centralizare riguroasă dusă de Kremlin în ultimul deceniu a redus drastic utilizarea acestui termen, lăsându-l pe Rustam Minnikhanov din Tatarstan singurul lider regional din Rusia care mai folosește acest titlu.

Tatarstanul a fost mult timp văzută de experți ca o paradigmă a federalismului pentru capacitatea guvernului său de a păstra o largă autonomie politică și economică, în contradicție cu tendința predominantă observată în alte părți ale Rusiei.

În ciuda acestui fapt, parlamentul regional din Kazan ar urma să adopte până la sfârșitul anului amendamente la constituția Tatarstanului pentru a o alinia la constituția Rusiei din 2020 și la o lege din 2021 care abolește președințiile regionale.

Cu toate acestea, o mare majoritate a deputaților din Kazan a refuzat joi să susțină schimbările și a respins cu o majoritate covârșitoare proiectul de lege.

„Cum vom explica acest lucru alegătorilor noștri? De ce facem aceste schimbări? Constituția noastră nu funcționează deja?", a întrebat deputatul regional Nikolai Ribușkin, membru al partidului de guvernământ Rusia Unită, în timpul ședinței de joi, porivit presei locale citată de The Moscow Times.

„Dacă anulăm totul acum și continuăm să trăim sub noi legi, vom pune sub semnul întrebării însăși fundația statului rus", a declarat un alt deputat al Rusiei Unite, Marat Galeev.

„Trebuie să ai mare curaj pentru asta”

Proiectul de lege care introduce modificările constituționale a fost prezentat miercuri de un grup de 37 de deputați. Printre prevederile sale se numără eliminarea din Constituție a oricărei mențiuni privind suveranitatea de stat a Tatarstanului sau regimul special de cetățenie din regiune.

În ciuda faptului că acest lucru reprezintă o opoziție rară față de o măsură vizată de Kremlin, analiștii cred că este puțin probabil ca incidentul să ducă la păstrarea Constituției Tatarstanului sau să declanșeze un conflict între Kazan și Moscova.

Expertul politic și jurnalistul tătar Ruslan Aysin a declarat că votul a fost modul în care deputații din Tatarstan și-au făcut arătat dezacordul cu politica Moscovei, iar deputații riscă să fie demiși din funcție dacă nu aprobă în cele din urmă măsurile.

„Este vorba despre onoarea și demnitatea acestor deputați", a declarat Aysin pentru The Moscow Times. "Trebuie să ai un mare curaj pentru a face acest lucru".

Tatarstan este o republică în partea central-estică a Rusiei europene, având capitala la Kazan. Jumătate din populația regiunii este tătară. Republica a fost formată în 1920.

Tatarstanul a rămas o republică în cadrul Federației Ruse după destrămarea URSS în 1991, dar sentimente separatiste au apărut la scurt timp după aceea în rândul populației tătare.