Ședința de luni a plenului Camerei Deputaților a fost suspendată cu 20 de minute mai devreme decât ora programată, 18.00, după ce deputatul Andi Grosaru a refuzat să plece de la tribună, deși i se tăiase microfonul. În aceste circumstanțe, președintele de ședință a suspendat lucrările întrucât acestea nu se mai puteau desfășura într-un ritm normal.

Sala de plen a Camerei DeputațilorFoto: Inquam Photos / Malina Norocea

Inițial, Andi Grosaru, deputatul care reprezintă minoritatea italiană în Parlament, a cerut să ia cuvântul pe procedură, cerere care i-a fost aprobată de vicepreședintele Camerei Daniel Suciu (PSD), care conducea ședința.

„Situaţia nu este rezolvată în ceea ce priveşte legalitatea şedinţelor Camerei Deputaţilor, datorită implicării acestei instituţii în alegerile locale. Aceste chestiuni au şi un impact financiar, nu se vor putea face decontările de către competitorii electorali care deja afişează pancarte, bannere”, a spus Grosaru (intervenția sa începe la minutul 30.30 din video).

Văzând că intervenția nu este pe procedură, Suciu i-a cerut lui Grosaru să meargă în bancă, întrebându-l totodată dacă realizează „măcar o secundă” ce spune de la microfon. Deși i s-a tăiat microfonul, Grosaru a continuat să se adreseze colegilor săi și a ignorat apelurile repetate ale lui Suciu, acesta din urmă invitând unul dintre chestori să-l însoțească „drăgăstos” pe deputat la locul său.

„Dacă nici această rugăminte nu o îndepliniţi, o să vă fac eu personal sesizare în Biroul permanent şi o să cer sancţionarea dumneavoastră (...) Orice om are gradul de răbdare şi de toleranţă, dumneavoastră aţi încălcat orice fel de regulă”, a continuat Daniel Suciu.

Cum o parte din deputați au început să vocifereze din sală, Suciu s-a dezvinovățit: „Ce să fac dacă nu există niciun chestor în Cameră care să înlăture un om care ţine ostatecă o sală de şedinţă?”

O parte dintre deputați au venit la prezidiu să se sfătuiască împreună cu Suciu cum să gestioneze situația, iar apoi s-au dus la tribuna ocupată de Grosaru pe care nu au reușit să-l convingă să plece de bunăvoie. „Îmi pare foarte rău, eu nu funcţionez cu şantaj, suspend şedinţa, ne revedem mâine”, a conchis Daniel Suciu.

Andi Grosaru a mai avut probleme disciplinare el fiind sancționat pe 3 octombrie 2023 cu reducerea duratei luării de cuvânt la 10 secunde/intervenţie, pentru o perioadă de două luni, în cadrul şedinţelor Camerei Deputaţilor, potrivit Agerpres. El fusese sancționat pentru comportament injurios sau calomniator, abatere prevăzută în Regulamentul Camerei, împotriva unor foști colegi din grupul minorităților naționale, din care fusese anterior exclus.