Manifestanți furioși din cauza războiului dus de Israel în Fâșia Gaza au ajuns luni și la poarta Universității Sorbona din Paris, scandând „Eliberați Palestina!” în timp ce unii dintre studenți și-au montat corturi în curtea prestigioasei instituții de învățământ superior, relatează Reuters.

Manifestatii pro-Palestina la Universitatea SorbonaFoto: Gauthier Bedrignans / AFP / Profimedia

Manifestația are loc la doar câteva zile după ce proteste similare au avut loc la Institutul de Studii Politice din Paris, mai cunoscut sub denumirea de Sciences Po, studenții francezi inspirându-se din acțiunile colegilor lor din Statele Unite.

Protestele de luni, care au dus la închiderea clădirii Universității Sorbona pentru restul zilei, au fost pașnice, studenții cerând conducerii uneia dintre cele mai vechi instituții de învățământ superior din lume să condamne acțiunile Israelului în Fâșia Gaza.

Un reporter al Reuters aflat la fața locului estimează că în jur de 50 de studenți au participat la protest. Poliția a securizat strada și ulterior a intervenit pentru demontarea corturilor amplasate de studenți în curtea universității.

Autoritățile sanitare controlate de Hamas în Gaza afirmă că 34.488 de palestinieni au murit în exclavă în urma ripostei militare declanșate de Israel după atacul fără precedent comis de organizația teroristă pe teritoriul său în data de 7 octombrie a anului trecut.

Israelul estimează că peste 1.200 de persoane au fost ucise și alte 200 au fost luate ostatice în timpul atacului militanților Hamas.

Câțiva politicieni francezi, printre care și deputata Mathilde Panot de la partidul de extrema stânga La France Insoumise, le-au cerut susținătorilor lor să se solidarizeze cu manifestațiile studenților, care deocamdată au o amploare redusă în Franța.