Mișcarea islamistă Hamas a lansat sâmbătă cel mai mare atac asupra Israelului din ultimii ani, într-un asalt surpriză care a combinat luptători înarmați care au traversat gardul de demarcație cu un baraj masiv de rachete lansate din Fâșia Gaza. Sirenele de avertizare au răsunat în sudul și centrul Israelului, inclusiv în Ierusalim, iar armata israeliană a anunțat că se află în stare de război și mobilizează rezerviști. Benjamin Netanyahu a convocat o reuniune de urgență a șefilor din domeniul securității, în condițiile în care armata israeliană a început să lovească ținte Hamas și este de așteptat ca răspunsul la atac să fie devastator.

Brigăzile Al-Qassam, aripa militară a Hamas, distrug un tanc al forțelor israeliene, în GazaFoto: Hani Alshaer / AFP / Profimedia

Evenimentele privind războiul-surpriză al Hamas contra Israelului sunt LIVETEXT pe HotNews.ro:

00:51Un atac fără avertisment pentru Israel. Cum a fost posibil?

00:50Criza neaşteptată care a apărut sâmbătă după atacul surprinzător al Hamas asupra Israelului a generat o intensă activitate diplomatică în capitalele relevante din Orientul Mijlociu, Europa şi SUA pentru a găsi o modalitate de mediere şi oprire a violenţelor. Egiptul poartă discuţii cu Arabia Saudită şi Iordania în încercarea de a dezamorsa tensiunile israeliano-palestiniene, în timp ce Franţa şi Statele Unite au contactat Autoritatea Palestiniană, scrie The Guardian.

Scurtă recapitulare a evenimentelor serii:

23:51

  • La câteva ore după ce oameni înarmați din Gaza s-au infiltrat în Israel, iar armata israeliană a ripostat bombardând Fâșia Gaza, violențele s-au extins și în Cisiordania, inclusiv în Ierusalimul de Est anexat de Israel, scrie BBC. Șase palestinieni, inclusiv un copil de 13 ani, au fost uciși, iar peste 120 au fost răniți în confruntări cu forțele și coloniștii israelieni, au anunțat serviciile medicale palestiniene.
  • Bilanțul victimelor: autoritățile israeliene spun că cel puțin 250 de oameni au fost uciși, iar peste 1.400 au fost răniți în Israel. La rândul lor, autoritățile palestiniene afirmă că cel puțin 232 de palestinieni au murit, iar peste 1.600 sunt răniți.
  • O nouă avalanșă de rachete lansate din Gaza de militanții Hamas au lovit direct, sâmbătă seară, mai multe zone din Israel, inclusiv Tel Aviv, potrivit autorităților israeliene.
  • Într-o postare pe Telegram, aripa armată a Hamas – gruparea desemnată drept organizație teroristă de Statele Unite, Uniunea Europeană și Israel – a declarat că a tras încă 150 de rachete ca răspuns la bombardarea unui turn rezidențial din orașul Gaza.
  • Forțele de Apărare ale Israelului spun că Hamas a luat ostatici și prizonieri de război. Gruparea susține că are zeci de prizonieri.
  • Saleh al-Arouri, lider al Hamas, spune că gruparea militantă este „gata pentru cel mai rău caz, inclusiv pentru o invazie la sol”.
  • Într-un discurs televizat susținut sâmbătă seară, Netanyahu a vorbit despre „o răzbunare puternică a Israelului pentru această zi neagră”: „Ceea ce s-a întâmplat astăzi nu s-a văzut niciodată în Israel. Ne vom răzbuna puternic pentru această zi neagră”.
  • Președintele Joe Biden a declarat sâmbătă seara că Statele Unite sunt alături de Israel.
  • Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite va organiza o reuniune de urgență duminică.

23:30La câteva ore după ce oameni înarmați din Gaza s-au infiltrat în Israel, iar armata israeliană a ripostat bombardând Fâșia Gaza, violențele s-au extins și în Cisiordania, inclusiv în Ierusalimul de Vest anexat de Israel, scrie BBC.

Șase palestinieni, inclusiv un copil de 13 ani, au fost uciși, iar peste 120 au fost răniți în confruntări cu forțele și coloniștii israelieni, au anunțat serviciile medicale palestiniene.

Societatea Semilunii Roșii Palestiniene spune că au avut loc ciocniri în cel puțin șase locații separate în jurul Cisiordaniei.

Bilanțul morților în Israel urcă la 250

23:20Numărul persoanelor ucise în Israel după atacurile lansate de militanții islamiști ai Hamas a urcat la cel puțin 250, potrivit media israeliene. Ministerul sănătății menționează că alte 1.452 de persoane au fost transportate la spital, 18 fiind în stare critică, iar 267 în stare gravă.

Atât spitalele din sudul Israelului, cât și cele din Gaza au fost inundate cu victime. Oficialii palestinieni din domeniul sănătății au informat că 232 de persoane au murit și 1.790 au fost rănite în Fâșia Gaza, în urma ripostei israeliene. (BBC)

23:09Situații grave de luări de ostatici în două localităţi din sudul Israelului

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, Richard Hecht, a oferit presei noi informații cu privire la situația din sudul Israelului.

Potrivit acestuia, luptele continuă cu „teroriştii care au invadat” în 22 de locații din Israel şi se înregistrează „situații grave implicând ostatici” în două localităţi la est de Gaza, Beeri şi Ofakim.

22:56Ambasadorul Israelului în Franţa admite posibilitatea unui eşec al serviciilor de informaţii israeliene

22:45Premierul israelian Benjamin Netanyahu a jurat „răzbunare puternică” împotriva Hamas, după ce mișcarea palestiniană a lansat sâmbătă un atac surpriză, ucigând cel puțin 200 de israelieni și luând numeroși prizonieri, scrie Reuters.

22:28Compania Compania Tarom a anunțat un zbor dinspre Tel Aviv spre București, în această noapte. Președintele Klaus Iohannis a anunțat că în jur de 800-900 de români sunt în vacanță sau în pelerinaj în Israel, iar autorităţile române caută soluţii pentru a-i aduce în țară.

22:10 Biden asigură Israelul de sprijinul „de neclintit” al Statelor Unite

Președintele american Joe Biden a susținut sâmbătă, la Casa Albă, o scurtă declarație despre situația din Israel, el afirmând că: „Statele Unite sunt alături de Israel”.

„Nu există niciodată o justificare pentru atacurile teroriste”, a declarat Biden în declarațiile susținute la Casa Albă, potrivit CNN.

El a adăugat că SUA vor susține ferm Israelul. „Ne vom asigura că vor dispune de ajutorul de care au nevoie cetățenii lor și că pot continua să se apere”, a spus președintele american.

Biden a precizat că a vorbit cu premierul israelian și a subliniat că sprijinul administrației sale pentru securitatea Israelului „este solid și de neclintit”.

De asemenea, președintele american a descurajat alte tabere ostile Israelului să exploateze aceste atacuri. „Lumea e cu ochii pe voi”, a avertizat el.

21:58Teheranul jubilează: „Iron Dome a fost un dom de paie deasupra unui castel de nisip”

Publicaţia iraniană Nournews, afiliată unei instituţii de securitate a ţării, a declarat că atacurile „au arătat că, în ciuda afirmaţiilor sale privind dominaţia serviciilor de informaţii şi de securitate asupra rezistenţei, Israelul nu a putut să prevadă operaţiunile acesteia”, iar că Domul său de Fier (Iron Dome, scut antirachetă - n.r.) nu a fost decât „un dom de paie deasupra unui castel de nisip”.

21:45Cel puțin 200 de israelieni au fost uciși în atacurile lansate sâmbătă de militanții Hamas, potrivit serviciului de salvare de urgență al Israelului, citat de CNN.

Nou atac masiv cu rachete lansat asupra Israelului din Gaza. Lovituri inclusiv la Tel Aviv

21:33Premierul israelian Benjamin Netanyahu i-a invitat pe liderii opoziției - Yair Lapid și Benny Gantz - să formeze un guvern național de urgență, potrivit unei declarații a partidului său Likud, scrie BBC.

Anterior, Lapid a declarat presei israeliene că este dispus să formeze un guvern de urgență cu Netanyahu.

„Cu puțin timp în urmă, m-am întâlnit cu prim-ministrul Netanyahu. I-am spus că, în această situație de urgență, sunt dispus să formez cu el un guvern de urgență, profesionist. Netanyahu știe că nu poate gestiona un război cu actualul cabinet de securitate disfuncțional”, a declarat liderul opoziției israeliene.

21:28Un oficial palestinian al Ministerului Sănătăţii a declarat pentru BBC că cel puţin 232 de persoane au fost ucise în Gaza de la începutul atacurilor israeliene, în această dimineaţă. Cel puțin 1.790 de persoane au fost rănite, potrivit acestuia.

21:11O nouă avalanșă de rachete lansate din Gaza de militanții Hamas au lovit direct, sâmbătă seară, mai multe zone din Israel, inclusiv Tel Aviv, potrivit serviciului de salvare Magen David Adom (echivalentul israelian al Crucii Roșii), relatează CNN.

20:58Ministrul israelian al energiei și infrastructurii, Israel Katz, a anunțat că Israelul va opri alimentarea cu energie electrică a Fâșiei Gaza, scrie BBC. „Am semnat un ordin prin care cerem companiei electrice din Israel să oprească furnizarea de energie electrică în Gaza”, a spus Katz.

Palestine Tower din Gaza, pus la pământ de Armata israeliană. Riposta Hamas

20:55Hamas a reacționat spunând că a tras 150 de rachete ca răspuns la atacul aerian israelian asupra Palestine Tower, clădirea de 11 etaje din centrul orașului Gaza, conform BBC.

20:54O jurnalistă a televiziunii Al Jazeera transmitea în direct în momentul în care Palestine Tower, o clădire de 11 etaje din Fâșia Gaza și care ar fi fost folosită de Hamas pentru depozitarea armelor și planificarea operațiunilor, a fost lovită de forțele aeriene israeliene.

Youmna El Sayed de la Al Jazeera transmitea în direct din Gaza când o rachetă israeliană a lovit Palestine Tower, în spatele ei.

20:30Cel puțin 150 de persoane au fost ucise în Israel

Potrivit presei israeliene, care citează oficiali locali, bilanțul victimelor atacului Hamas asupra Israel se ridică la cel puțin 150 de morți și cel puțin 1.000 de răniți, notează BBC.

20:18Sirene și explozii puternice în Tel Aviv

Sirene și zeci de bubuituri puternice se aud în Tel Aviv la această oră, după cum relatează jurnaliștii CNN aflați la fața locului. Nu este clar dacă aceste explozii sunt interceptări ale sistemelor antiaeriene ale Israelului sau sunetul rachetelor lansate de militanții islamiști asupra țării.

19:51Hamas a reacționat după ce purtătorul de cuvânt al Armatei israeliene a spus că „soldați și civili” israelieni au fost răpiți de militanții palestinieni și că există situații de luări de ostatici în kibbutz-uri Ofakim și Be'eri, unde au fost implicate forțele speciale, scrie BBC. Hamas spune că isrelienii luați ostatici au fost duși în „locuri sigure și în tuneluri”, fără a oferi detalii.

19:39Zeci de zboruri internaționale către Tel Aviv, programate pentru sâmbătă și duminică, au fost anulate, scrie AFP.

Importante companii aeriene internaţionale - între care American Airlines, Air France, Lufthansa, Emirates, Ryanair sau Aegan Airlines - au anulat zborurile către Tel Aviv după atacul de amploare asupra Israelului.

Cel puțin 100 de morți în Israel după atacul grupării Hamas

19:23 Ministerul israelian al Sănătății a transmis date actualizate cu privire la victimele atacului Hamas - numărul morților a ajuns la aproximativ 100, iar numărul de persoane transportate la spital este de 985, scrie BBC.

19:18VIDEO Filmul zilei în care Israelul a fost atacat de Hamas

19:02Israelul spune că va folosi „mijloace terestre grele” împotriva militanților Hamas

„Obiectivele noastre sunt ca toți teroriștii să fie uciși, ca toate comunitățile să fie eliberate de teroriști”, spune IDF într-un mesaj. Armata avertizează totodată persoanele care locuiesc în Israel în apropierea Fâșiei Gaza să rămână la adăpost până atunci.

Comunicatul IDF menționează apoi că efectuează lovituri aeriene în Gaza și va continua ulterior cu „mijloace terestre grele”.

18:45Consiliul de Securitate al ONU se va reuni duminică

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a condamnat atacul Hamas și a îndemnat la „depunerea tuturor eforturilor diplomatice pentru a evita o conflagrație mai amplă”.

„Secretarul general este profund îngrijorat pentru populația civilă și îndeamnă la maximă reținere”, a precizat purtătorul de cuvânt al ONU, Stephane Dujarric, într-un comunicat.

„Civilii trebuie să fie respectați și protejați în conformitate cu dreptul umanitar internațional în orice moment”, a adăugat acesta.

Biden, după ce a vorbit cu Netanyahu: Israelul are dreptul să se apere

18:39Forțele de apărare israeliene precizează într-un comunicat că trupele sale duc lupte „în 22 de locații”. „Nu există comunitate din sudul Israelului unde să nu avem forțe ce apărare”, a transmis IDF în comunicat, potrivit BBC.

18:33Președintele american Joe Biden spune că i-a transmis premierului israelian Benjamin Netanyahu - cu care a vorbit la telefon - că SUA sunt gata să ofere „toate mijloacele adecvate de sprijin” după ce gruparea islamistă palestiniană Hamas a lansat un atac asupra Israelului, scrie BBC.

„I-am spus în mod clar prim-ministrului Netanyahu că suntem pregătiți să oferim toate mijloacele adecvate de sprijin guvernului și poporului Israel. Israelul are dreptul să se apere și să își apere poporul”, a spus Biden.

18:28 Serviciile israeliene de Urgență estimează că aproximativ 70 de persoane au fost ucise în Israel, iar alte sute de oameni au fost grav răniți, în urma atacului lansat de militanții din Gaza, conform CNN.

18:19Brazilia, țara care deține în prezent președinția Consiliului de Securitate al ONU, va convoca o reuniune de urgență a consiliului, a anunțat MAE brazilian.

IDF confirmă „ostatici, prizonieri și decese” în rândul israelienilor

18:14„Da, sunt ostatici și prizonieri de război luați de Hamas. Există și decese în rândul soldaților IDF. Nu avem un număr exact deocamdată - suntem în război” - a răspuns purtătorul de cuvânt al Armatei israeliene, generalul de brigadă Daniel Hagari.

18:00Aproximativ 200-300 de teroriști au pătruns în Israel, iar zeci dintre aceștia încă se ascund, a declarat o sursă din cadrul poliției pentru Haaretz.

17:53Forțele armate israeliene recunosc că israelieni au fost luați ostatici în Gaza

Un purtător de cuvânt al Forţelor de Apărare ale Israelului (Israel Defense Forces, IDF) confirmă acum că civili și soldați israelieni sunt ținuți ostatici în Gaza, scrie The Guardian.

17:42 Liderul adjunct al Hamas, Saleh al-Arouri, a mai declarat la Al Jazeera că „am reușit să ucidem și să capturăm mulți soldați israelieni” și că „luptele sunt încă în desfășurare”.

El spune că Hamas are suficienți prizonieri israelieni pentru a-și elibera deținuții:

„În ceea ce-i privește pe prizonierii noștri, le spun că libertatea voastră se conturează. Ceea ce avem acum în mâinile noastre vă va face liberi. Cu cât luptele vor continua mai mult, cu atât numărul prizonierilor va fi mai mare”.

17:33Herman Berkovits, medic și prieten al lui Benjamin Netanyahu, spune că atacul terorist de sâmbătă a fost o surpriză mare, iar serviciile de informații israeliene „au primit o mare lovitură”: „În urmă cu câteva zile, în cadrul Guvernului, toți șefii de informații au spus că nu sunt probleme în Gaza și nu vor fi”.

17:19Statele Unite sprijină dreptul Israelului de a se apăra, spune prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu, în urma unei discuții telefonice cu președintele american Joe Biden, scrie BBC.

17:16 „Condamnăm fără echivoc atacurile îngrozitoare ale teroriștilor Hamas împotriva Israelului”, a transmis secretarul de stat american Antony Blinken.

17:10Liderul adjunct al Hamas, Saleh al-Arouri, a declarat pentru Al Jazeera că gruparea a lansat „un război total”. „Ne așteptăm ca luptele să continue și frontul de luptă să se extindă. Avem un obiectiv principal: libertatea noastră și a locurilor noastre sfinte”, a spus el. (The Guardian)

16:59Kuweitul își exprimă „profunda îngrijorare” cu privire la evoluțiile dintre Israel și palestinieni, acuzând totodată Israelul pentru ceea ce a numit „atacurile sale flagrante”.

Într-un comunicat, Ministerul de Externe din Kuweit a făcut apel la comunitatea internațională să „oprească practicile provocatoare ale ocupației” și „politica de extindere a coloniilor”.

16:50Ce este gruparea palestiniană Hamas? Agenţia de presă Reuters prezintă cele mai importante date despre această organizație palestiniană care a lansat sâmbătă un atac surpriză asupra Israelului.

16:46 198 de palestinieni au fost uciși în atacurile aeriene israeliene, iar alți 1.610 au fost răniți, conform oficialilor din domeniul sănătății din Gaza, citați de Reuters.

16:34Hartă a posibilelor locații prin care s-ar fi infiltrat atacatorii palestinieni în timpul atacului-surpriză asupra Israelului, citată de The Guardian:

VIDEO Momentul în care Israelul lovește ținte din Fâșia Gaza

16:24BBC și mai multe publicații străine publică imagini cu momentul în care Israelul începe să lovească ținte din Fâșia Gaza, ca răspuns la atacurile cu rachete ale militanților palestinieni.

16:15Ministerul de Externe din Iran a declarat că atacurile Hamas de sâmbătă sunt o dovadă a creșterii „încrederii” palestinienilor în fața Israelului.

„În această operațiune au fost folosite elementul surpriză și alte metode combinate, care arată încrederea poporului palestinian în fața ocupanților”, a declarat pentru agenția semi-oficială de presă ISNA purtătorul de cuvânt al ministerului, Nasser Kanaani.

15:57Zelenski, din Ucraina, despre atacul „oribil” al Hamas: „Dreptul Israelului la autoapărare este incontestabil”

Imagini cutremurătoare ale atacului Hamas în Israel

15:54 Cel puțin 40 de persoane au fost ucise de când Hamas și-a început atacul, a anunțat serviciul israelian de urgență. Alte 779 de persoane au fost rănite, potrivit Ministerului israelian al Sănătății.

15:43VIDEO Imagini cutremurătoare ale atacului Hamas în Israel: Femei violate, răpite sau omorâte, civili uciși pe stradă, trupuri de soldați batjocorite, bărbați bătuți și făcuți prizonieri

15:24Atât Hamas, cât și Jihadul Islamic au afirmat că țin ostatici soldați israelieni.

Pe rețelele de socializare circulă imagini cu un presupus soldat israelian ținut ostatic, dar aceste imagini nu au fost verificate, iar autoritățile israeliene nu au confirmat că personal militar a fost capturat de grupările militante, scrie The Guardian.

15:03 SUA condamnă atacul Hamas

Purtătoarea de cuvânt a Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, Adrienne Watson, a transmis:

  • „Statele Unite condamnă fără echivoc atacurile neprovocate ale teroriștilor Hamas împotriva civililor israelieni. Nu există niciodată nicio justificare pentru terorism. Suntem ferm alături de guvernul și poporul israelian și ne exprimăm condoleanțele pentru viețile israeliene pierdute în aceste atacuri”.

Consilierul pentru securitate națională al președintelui SUA, Jake Sullivan, a vorbit cu consilierul pentru securitate națională din Israel, Tzachi Hanegbi, a menționat purtătoarea de cuvânt.

ONU cere oprirea imediată a violențelor

14:55Al Jazeera relatează că „zeci de victime” au fost aduse la spitalul Al-Shifa din Gaza și că „un număr mare de familii îndurerate s-au grăbit la spital după ce au primit vestea”.

14:46Arabia Saudită face apel la oprirea „imediată” violențelor dintre Israel și palestinieni

Ministerul de Externe al Arabiei Saudite a cerut sâmbătă „încetarea imediată a violențelor între israelieni și palestinieni”, potrivit agenței oficiale de presă.

Aceasta citează un comunicat al ministerului, în care se precizează: „Urmărim evoluțiile fără precedent dintre o serie de facțiuni palestiniene și forțele de ocupație israeliene, care au dus la un nivel ridicat de violență pe mai multe fronturi”.

14:33 Înaltul Comisar al Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului a cerut încetarea imediată a violențelor din Gaza.

Volker Tuerk a declarat că a fost șocat de relatările privind rachetele trase spre Israel și de informațiile conform cărora civili israelieni au fost luați ostatici.

„Acest atac are un impact îngrozitor asupra civililor israelieni.Civilii nu trebuie să fie niciodată ținta unui atac", a spus Tuerk într-un comunicat.

El a cerut Israelului să ia măsuri de precauție pentru a evita victimele civile în timp ce răspunde atacurilor cu lovituri aeriene în Fâșia Gaza.

Hamas a luat prizonieri israelieni și i-a dus în Gaza

14:05Autorităţile române caută soluţii pentru aducerea cât mai rapid în ţară a aproximativ 790 de români aflați în pelerinaj în Israel, a declarat sâmbătă premierul Marcel Ciolacu.

„Sunt în jur de 790 de români, în acest moment, pelerini, şi, împreună cu doamna ministru de Externe, căutăm variantele ca să-i aducem cât mai repede acasă. După cum bine ştiţi, în acest moment sunt închise toate aeroporturile din Israel. S-a dat o avertizare de stare de război, vom vedea cum evoluează lucrurile. Nu este niciun român rănit sau în zona directă de conflict. Sunt vreo şapte localităţi unde forţele Hamas au înaintat, vom vedea dinamica în perioada următoare", a declarat Ciolacu, întrebat dacă există români care au cerut ajutor pentru a fi repatriaţi.

14:00 Preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, a declarat sâmbătă că poporul palestinian are dreptul să se apere împotriva „terorii coloniştilor şi trupelor de ocupaţie", informează Reuters, care citează agenţia de presă WAFA.

Mahmoud Abbas a făcut această declaraţie la o reuniune de urgenţă la Ramallah, alături de mai mulţi oficiali de rang înalt ai Autorităţii Palestiniene.

13:54 Există numeroase relatări potrivit cărora militanții Hamas duc civili și soldați israelieni înapoi în Gaza. Informațiile privind capturarea civililor nu sunt confirmate, dar Hamas a distribuit pe conturile sale de socializare imagini care ar arăta soldați israelieni făcuți prizonieri.

Alte videoclipuri de pe rețelele de socializare par să arate militanți Hamas care conduc civili în camioane și camionete sub amenințarea armelor, iar presa israeliană afirmă că aceștia sunt duși înapoi în Gaza ca ostatici.

Armata israeliană nu a comentat încă la aceste afirmații, dar Ministerul de Externe al Israelului a redistribuit pe X opostare a șefului politicii externe a UE, Josep Borrell, care a cerut eliberarea imediată a ostaticilor israelieni care ar fi fost „răpiți și duși în Gaza".

Iranul felicită Hamas

13:46 Potrivit ultimului bilanț al ministerului israelian al sănătății, aproximativ 545 de israelieni au fost răniți până acum.

13:41 Un consilier al liderului suprem al Iranului, Ali Khamenei, i-a felicitat pe luptătorii palestinieni pentru că au lansat cel mai mare atac asupra Israelului din ultimii ani, a anunțat site-ul semioficial de știri ISNA.

„Îi felicităm pe luptătorii palestinieni. Vom fi alături de luptătorii palestinieni până la eliberarea Palestinei și a Ierusalimului", a declarat Rahim Safavi.

13:32Ministerul Afacerilor Externe a ridicat sâmbătă, nivelul de alertă pentru Israel, în urma declanşării stării de război și îi atenționează pe românii care se află sau tranzitează acest stat să urmeze instrucţiunile autorităţilor locale, să se adăpostească în clădiri şi, când situaţia va permite, să părăsească țara.

„Cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Statul Israel sunt sfătuiţi să se adreseze Ambasadei României la Tel Aviv şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând astfel datele de identificare şi propriile coordonate la adresa de e-mail telaviv@mae.ro, pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă”, a transmis MAE.

12:40 Cel puțin 22 de israelieni au fost uciși în atacul surpriză lansat sâmbătă de gruparea islamistă palestiniană Hamas, a anunțat postul israelian N12 News, citând serviciul israelian de ambulanță.

Bilanțul de până acum este de circa 250 de morți și răniți. Serviciul de urgență nu a precizat câte dintre victime sunt civili.

Armata israeliană a declanșat operațiunea „Săbiile de Fier”

12:34 Forțele de Apărare israeliene (IDF) au anunțat că lansează o „operațiune pe scară largă”, denumită „Săbiile de Fier”, ca răspuns la atacul Hamas.

IDF nu a oferit niciun detaliu cu privire la ceea ce implică operațiunea, dar se știe că forțele aeriene israeliene au efectuat deja lovituri în Fâșia Gaza în această dimineață. De asemenea, trupele IDF sunt încă angajate în lupte pe teritoriul israelian.

12:28 Un purtător de cuvânt al forțelor de apărare israeliene a declarat că de la ora 6:30 în această dimineață, Hamas a lansat peste 2.000 de rachete spre Israel.

„Teroriștii au intrat pe teritoriul statului Israel și se află încă pe teritoriul statului Israel”, a spus acesta. Luptele sunt în curs de desfășurare, iar militanții palestinieni sunt prezenți în mai multe locații, a precizat purtătorul de cuvânt.

Forțele de apărare ale Israelului se concentrează asupra luptelor din comunitățile din jurul Gaza. În paralel, există o mobilizare pe scară largă a forțelor de rezerviști. (The Guardian)

12:20Ministerul Afacerilor Externe de la București „condamnă cu fermitate” atacurile cu rachete ale Hamas asupra teritoriului Statului Israel, inclusiv împotriva populației civile, înfiltrările teroriste și luarea de ostatici. MAE „exprimă regretul profund pentru victimele acestor atacuri, transmite condoleanțe familiilor îndoliate și urări de însănătoșire persoanelor rănite.

12:19 Pe rețelele de socializare au apărut imagini cutremurătoare din orașul israelian Sderot, unde se pare că forțe Hamas au împușcat civilii pe care i-au prins pe strasă.

Netanyahu: „Suntem în război”

12:02 Hezbollah a emis sâmbătă un comunicat în care afirmă că urmărește îndeaproape situația din Gaza și că se află în „contact direct cu conducerea rezistenței palestiniene".

În comunicat se spune că atacul dinspre Gaza este „un răspuns decisiv la ocupația continuă a Israelului și un mesaj pentru cei care caută o normalizare cu Israelul".

Hezbollah este o grupare politică și militantă șiită libaneză care a luptat în mai multe conflicte cu Israelul. De asemenea, grupul are legături puternice cu Iranul.

11:54UE condamnă „fără echivoc” atacul Hamas asupra Israelului / Reacțiile venite din marile capitale europene, dar și de la București

11:43 „Suntem în război și vom câștiga”, a spus premierul israelian Benjamin Netanyahu. „Inamicul nostru va plăti un preț de un fel pe care nu l-a mai cunoscut până acum”, a declarat Netanyahu într-un discurs video.

11:31 Sute de locuitori din nord-estul Fâșiei Gaza și-au părăsit casele sâmbătă dimineața, potrivit unui jurnalist AFP.

Bărbați, femei și copii, cu pături și alimente, au fost văzuți părăsindu-și casele și îndreptându-se către interiorul Fâșiei Gaza, în timp ce sute de rachete continuau să fie lansate din acest teritoriu către Israel.

Cel puțin 100 de răniți în Israel

11:24 Klaus Iohannis a reacționat pe Twitter la ofensiva Hamas:

„România condamnă cu fermitate atacurile cu rachete din această dimineață împotriva Israelului. Suntem pe deplin solidari cu Israelul în aceste momente teribile. Gândurile noastre se îndreaptă către familiile victimelor și către cei care se află tirul armelor”, a spus președintele român.

11:13 Cel puțin 100 de persoane au fost rănite în Israel în urma atacurilor, potrivit cifrelor furnizate de două spitale, transmite CNN.

Cel puțin 80 de persoane cu răni de diferite grade de gravitate au fost transferate la Centrul Medical Soroka, un important centru medical din orașul Be'er Sheva din sudul Israelului, a precizat spitalul într-un comunicat.

Centrul medical Kaplan din Rehovot, un oraș din centrul Israelului, a declarat că tratează cel puțin 21 de persoane rănite sâmbătă, dintre care două în stare gravă, patru în stare moderată și 15 cu răni ușoare. Unii dintre răniți au suferit răni prin împușcare. Alții au fost răniți de șrapnel, a precizat Centrul Medical Kaplan.

11:05 Ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, a declarat că gruparea Hamas a început un război împotriva Israelului.

În urma unei reuniuni a cabinetului de securitate de la cartierul general al armatei israeliene din Tel Aviv, Gallant a avertizat că Hamas „a făcut o greșeală gravă" prin lansarea de rachete în sudul și centrul Israelului.

„Statul Israel va câștiga acest război", a adăugat Gallant.

Scurtă recapitulare a evenimentelor de azi:

  • Gruparea armată palestiniană Hamas a lansat „Operațiunea Potopul Al Aqsa" împotriva Israelului, cea mai mare ofensivă de acest tip din ultimele decenii. „Al Aqsa” este numele marii moschei din orașul Vechi din Ierusalim, veche de un mileniu.
  • Atacul a început când Hamas a început să lanseze din Fâșia Gaza ceea ce spune că sunt mii de rachete spre Israel. Au fost raportate mai multe victime.
  • Radioul militar israelian a transmis că luptători palestinieni din Gaza s-au „infiltrat" în Israel. Imagini apărute online arată bărbați înarmați pe vehicule în interiorul Israelului și alții care intră cu parapante motorizate pe teritoriul israelian, plus încercări de trecere cu bărci, pe cale maritimă.
  • Există, de asemenea, imagini cu luptători palestinieni care iau ostatici israelieni.
  • Armata israeliană a îndemnat populația care locuiește în apropierea graniței cu Gaza să rămână în case, iar ministrul israelian al apărării a aprobat mobilizarea rezerviștilor militari.
  • Comandantul aripii militare a Hamas a făcut apel la grupurile armate din Liban să se alăture luptei împotriva Israelului.
  • Armata israeliană a declarat că forțele sale operează în interiorul Fâșiei Gaza, dar nu a oferit detalii despre aceasta.

Mai mulți israelieni au fost luați prizonieri

10:43Statul Israel „se confruntă cu un atac terorist de amploare” și va lua toate măsurile necesare pentru a-şi proteja cetățenii, a reacționat Ambasada Israelului în România.

10:17Surse media palestiniene au relatat că mai mulți israelieni au fost luați prizonieri, iar canale Hamas au difuzat o înregistrare video care aparent arată un tanc israelian distrus. Armata israeliană era la curent cu informațiile privindu-i pe cei luați prizonieri, a declarat o sursă de securitate pentru Reuters, fără a da alte detalii.

10:04 Conflictul început sâmbătă vinel a o zi după ce s-au împlinit 50 de ani de la începutul războiului arabo-israelian din octombrie 1973, amintește Al Jazeera.

Războiul a durat doar trei săptămâni, dar a zguduit economia mondială și a culminat cu Acordurile de la Camp David, prin care Egiptul a devenit prima țară arabă care a stabilit legături diplomatice cu Israelul.

Cunoscut de israelieni sub numele de Războiul de Yom Kippur și de arabi sub numele de Războiul din Octombrie, el a început când Egiptul și Siria au lansat un atac pe două fronturi asupra Israelului pentru a-și recâștiga teritoriile pierdute în Războiul de șase zile din 1967, când Israelul a capturat Peninsula Sinai din Egipt și Înălțimile Golan din Siria.

Situație dramatică în orașul Sderot

09:52 Clipuri apărute online arată, de asemenea, luptători Hamas care încearcă să ajungă în Israel pe mare cu ajutorul unor bărci mici și, fapt extrem de neobișnuit, un număr de luptători palestinieni par să fi trecut granița cu ajutorul unor motoparapante, ajungând în orașul Sderot. De asemenea, aceștia au intrat în oraș și cu camionete și motociclete.

09:45 Luptătorii Hamas au preluat controlul secției de poliție din orașul israelian Sderot, iar mai multe persoane au fost rănite într-un schimb de focuri, a anunțat Israel Broadcasting Authority.

Situația pare serioasă în acest oraș, mai multe clipuri apărute online arătând ciocniri între luptători Hamas și forțe israeliene.

09:33 Corespondenta Al Jazeera din Fâșia Gaza, Youmna ElSayed, spune că rețelele de socializare sunt pline cu oclipuri cu soldați israelieni răpiți și luați ca ostatici în Gaza.

„Pe străzi, am văzut, de asemenea, vehiculele militare din Gaza cu tineri palestinieni în vehicule care se plimbau fericiți pe străzi", a spus ea.

„Răspunsul israelian la toate acestea va fi diferit față de alte dăți, pentru că nimic din ceea ce a venit din Gaza până acum nu a fost atât de puternic. Aceasta este o premieră în istoria Gaza, ca luptătorii să intre în orașele israeliene, să aibă confruntări armate", a adăugat ea.

Jihadul Islamic a anunțat că se alătură Hamas

09:19 Organizația palestiniană Jihadul Islamic a anunțat că se alătură Hamas în atacul asupra Israelului: „Forțele noastre sunt alături de frații lor din Hamas, umăr la umăr, până la victorie".

08:43 O femeie a fost ucisă sâmbătă dimineață în Israel de o rachetă trasă din Fâșia Gaza, a anunțat Magen David Adom, echivalentul israelian al Crucii Roșii. O femeie în vârstă de 60 de ani a fost ucisă „de o lovitură directă", iar alte 15 persoane au fost rănite în sudul Israelului, a precizat Magen David Adom, în condițiile în care cel puțin sute de rachete au fost lansate de la primele ore ale dimineții din Fâșia Gaza.

08:35 Armata israeliană a transmis că acționează asupra unor ținte Hamas din Fâșia Gaza. Ministrul apărării din Israel a anunțat mobilizarea rezerviștilor în armată

08:29 Mohammad Deif, un comandant militar de rang înalt al Hamas, a anunțat începerea operațiunii într-o transmisiune difuzată de mass-media Hamas, făcând apel la palestinienii de pretutindeni să lupte. „Aceasta este ziua celei mai mari bătălii care pune capăt ultimei ocupații de pe pământ", a spus el, adăugând că au fost lansate 5.000 de rachete.

08:21 Armata israeliană a anunțat că a intrat în stare de război. Hamas va suferi consecințele acestui atac, a adăugat armata israeliană.

08:16 Hamas a revendicat responsabilitatea atacului supriză asupra Israelului. Mohammed Deif, comandant militar Hamas, a făcut apel la forțele armate din Liban să se alăture luptei împotriva Israelului.

„Teroriști” din Fâșia Gaza s-au infiltrat în Israel

​Sirenele care avertizează că se apropie rachete au sunat timp de mai multe minute în sudul și centrul Israelului la începutul zilei de sâmbătă, iar vuietul continuu al lansărilor a putut fi auzit în Fâșia Gaza, potrivit Reuters și AFP.

Locuitorii din Gaza au spus că au auzit ciocniri armate de-a lungul gardului de separare cu Israelul, în apropiere de orașul Khan Younis, situat în sudul țării, și au văzut mișcări semnificative de luptători înarmați.

Armata israeliană a anunțat sâmbătă dimineață că „un număr necunoscut de teroriști" din Fâșia Gaza s-au infiltrat pe teritoriul Israelului.

Serviciul de ambulanță israelian a transmis că au fost trimise echipe în zonele din sudul Israelului, în apropiere de Gaza, și că locuitorii au fost avertizați să rămână în locuințe, dar nu au existat detalii, în primă fază, cu privire la eventuale victime.

Biroul premierului Benjamin Netanyahu a declarat că acesta se va întâlni cu oficiali de top din domeniul securității în următoarele ore.

În mai Israelul a atacat Jihadul Islamic

În primă fază, nu a existat nicio revendicare a responsabilității atacurilor din partea Hamas, mișcarea islamistă care controlează Fâșia Gaza, sau din partea Jihadului Islamic, o organizație mai mică ce a purtat, de asemenea, mai multe războaie cu Israelul. Jihadul Islamic tocmai și-a sărbătorit cea de-a 36-a aniversare.

În luna mai, Israelul a lansat o ofensivă împotriva Jihadului Islamic palestinian în Fâșia Gaza, declanșând un război de cinci zile între armata israeliană, Jihadul Islamic și alte grupări armate din teritoriu, care a provocat moartea a 34 de palestinieni și a unei israeliene.

Peste o mie de rachete au fost lansate atunci din Fâșia Gaza spre Israel, majoritatea fiind interceptate de sistemul de apărare aeriană israelian.

La rândul său, Israelul și-a intensificat atacurile aeriene asupra micului teritoriu. Hamas, care a preluat puterea în Gaza în 2007, s-a ținut departe de conflictul din primăvară.