Protestele care au izbucnit în campusurile universitare din SUA față de războiul israelian din Gaza au inspirat acțiuni similare la Paris, scrie Reuters.

Protest la Sciences Po din ParisFoto: Stephane Lemouton / Bestimage / Profimedia

Studenții au blocat vineri accesul la prestigioasa universitate Sciences Po din Paris din cauza războiului din Gaza, cerând ca instituția să condamne acțiunile Israelului.

Strigându-și sprijinul pentru palestinieni, studenții au afișat steaguri palestiniene la ferestre și la intrarea în clădire. Câțiva dintre ei purtau eșarfa alb-negru care a devenit o emblemă a solidarității cu Gaza.

„Când vedem ce se întâmplă în Statele Unite și acum în Australia, sperăm cu adevărat că se va răspândi și aici, în Franța, lumea academică are un rol de jucat”, a declarat Hicham, un student în vârstă de 22 de ani, masterand în drepturile omului și studii umanitare la Sciences Po, citat de Reuters.

Studenții, a spus el, doresc ca Sciences Po să condamne acțiunile Israelului.

„Suntem foarte fericiți că (studenții de la) tot mai multe universități se mobilizează”, a declarat și Zoe, o masterandă în administrație publică la Sciences Po.

„Sperăm că acest lucru se va răspândi în toate universitățile și nu numai. Nu vom ceda până când genocidul din Gaza nu se va sfârși”, a adăugat ea.

Oficialii de la Science Po nu au răspuns la o solicitare de comentarii.

Miercuri seară, poliția a îndepărtat un prim grup de studenți care au blocat Sciences Po, potrivit presei franceze, fapt condamnat de politicienii de stânga.

Protestele se extind în campusurile americane

În tot acest timp, noi confruntări între poliție și studenții care se opun războiului Israelului din Gaza au izbucnit joi în campusurile americane, unii critici atacând metodele prin care forțele de ordine i-au îndepărtat pe protestatari.

Cel mai recent val de proteste din campusurile din SUA faţă de război a început la Universitatea Columbia, în New York, după ce oficiali ai şcolii au chemat Poliţia pentru a îndepărta o nouă tabără a manifestanților şi peste 100 de persoane au fost arestate.

Mişcarea a cuprins acum zeci de campusuri de colegii din ţară.

Activiştii le cer universităţilor să „se elibereze de genocid” şi să nu mai investească dotări şcolare în companii implicate în fabricarea de arme şi alte industrii care sprijină războiul Israelului în Gaza.

În acest context, Universitatea din California de Sud (USC) a anulat principala ceremonie de absolvire, din 10 mai, invocând măsuri de siguranţă, scrie BBC.

Israelul neagă cu vehemenţă orice sugestie că ar comite genocid în enclava palestiniană, deşi Curtea Internaţională de Justiţie a afirmat că acuzaţia este „plauzibilă”.

Unele dintre proteste au fost considerate antisemite. Un număr de studenţi evrei au afirmat că nu s-au simţit în siguranţă la Columbia şi la alte universităţi, deşi alţi studenţi evrei s-au alăturat demonstraţiilor.