Rusia a criticat Uniunea Europeană pentru acordarea statutului de candidat pentru Bosnia, afirmând vineri că acest lucru face parte dintr-un efort occidental de a-și impune politicile în țările din Balcanii de Vest, informează Reuters.

Maria ZaharovaFoto: Russian Look Ltd. / Alamy / Alamy / Profimedia

Săptămâna trecută, Liderii Uniunii Europene au oferit Bosniei și Herțegovina statutul de candidat oficial pentru a se alătura blocului celor 27 de națiuni.

„În contextul situației actuale din lume și al liniei expansioniste a Occidentului, este evident că această decizie a fost motivată în primul rând de o sarcină de cucerire geopolitică totală a regiunii", a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Maria Zaharova, potrivit unui comunicat emis de ambasada Rusiei în Bosnia.

Bosnia s-a alăturat Albaniei, Republicii Moldova, Republicii Macedonia de Nord, Muntenegrului, Serbiei, Turciei și Ucrainei, care au lansat deja un proces pe termen lung ce implică negocieri complexe privind adaptarea legislației naționale la cea a UE.

Oficialii UE au declarat că decizia de a-i acorda statutul de țară candidată a fost motivată în principal de teama că instabilitatea creată de războiul din Ucraina s-ar putea extinde în regiunea volatilă a Balcanilor de Vest.

Occidentul este îngrijorat de influența Rusiei în Balcani, în special în Serbia și în Republica Sârbă din Bosnia, care se opun sancțiunilor împotriva Moscovei.

Zaharova a declarat că UE a folosit discuțiile de aderare pentru a forța țările din Balcani să adopte "automat" politica externă și deciziile blocului în materie de sancțiuni, potrivit comunicatului.

De asemenea, Rusia a făcut presiuni pentru ca biroul supraveghetorului internațional pentru pace din Bosnia să fie închis, încurajându-i pe sârbii bosniaci separatiști să nu se supună deciziilor emisarului.

"Intenționăm să continuăm să lucrăm cu scopul de a elibera Bosnia și Herțegovina suverană și independentă de regimul învechit al protectoratului extern", se arată în declarație.

În timp ce Rusia a avertizat că va considera pașii pe care Bosnia i-ar putea face pentru a adera la NATO drept un "act ostil", până acum nu a criticat ambițiile sale în UE.