Iranul încearcă să „aprofundeze și să extindă” livrările de arme avansate către Rusia, aflată în prezent în război în Ucraina, a declarat joi seara șeful Mossad, serviciul israelian de informații externe, potrivit AFP.

Imaginea unei drone Shahed 136 folosita de rusi pentru a ataca tinte din UcrainaFoto: Aleksandr Gusev / Zuma Press / Profimedia

La sfârșitul lunii octombrie, președintele israelian Isaac Herzog a declarat că a împărtășit cu Statele Unite informații care arată, potrivit serviciilor de informații israeliene, utilizarea dronelor iraniene în războiul din Ucraina.

Într-un discurs rostit joi seară la președinția israeliană cu ocazia unei ceremonii legate de Hanukkah, sărbătoarea evreiască a luminilor, șeful Mossad, David Barnea, citat de presa locală, a declarat că Iranul intenționează să livreze Rusiei echipamente mai avansate, fără a detalia despre ce tip de armament e vorba.

„Avertizăm că intențiile viitoare ale Iranului, pe care încearcă să le țină secrete, sunt de a aprofunda și extinde livrările de arme avansate către Rusia”, a spus Barnea.

„Am pus deja în centrul atenției livrările de arme către Rusia, în pofida minciunilor Iranului (...) care ne sunt cunoscute”, a adăugat Barnea, precizând că serviciile sale, acuzate de Teheran de sabotarea unor situri nucleare și de uciderea unor oameni de știință, au cunoștințe „aprofundate” despre Iran.

Cele două țări poartă de ani de zile un război din umbră. Israelul acuză Iranul, care neagă acest lucru, că vrea să obțină bomba atomică și afirmă că face tot ce îi stă în putință pentru a-l împiedica să facă acest lucru. Israelul dorește, de asemenea, să contracareze influența Iranului în Orientul Mijlociu.

Luni, colonelul Davoud Jafari, membru al forțelor aerospațiale ale Gardienilor Revoluției, armata ideologică a Republicii Islamice Iran, a fost ucis în Siria, în apropiere de Damasc, de o bombă pusă de Teheran pe seama Israelului. Departamentul aerospațial al Gardienilor este specializat în fabricarea de drone, rachete, dispozitive balistice și sateliți.

După invazia rusă din Ucraina din februarie, Israelul a adoptat inițial o poziție prudentă față de Moscova. Israelul a argumentat că cele două țări au legături speciale, cu peste un milion de cetățeni ai fostei Uniuni Sovietice, iar Rusia are trupe în Siria, vecina Israelului.

Yair Lapid, premierul demisionar, a condamnat „o încălcare gravă a ordinii internaționale”. Joi, președintele rus Vladimir Putin a discutat la telefon cu viitorul șef al guvernului israelian Benjamin Netanyahu despre problema Ucrainei, potrivit autorităților israeliene.