Europarlamentarul Vlad Gheorghe a depus luni la sediul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) o solicitare prin care cere să i se comunice „calitatea Gabrielei Firea în dosarul azilelor groazei”.

Gabriela FireaFoto: INQUAM Photos / Octav Ganea

Amintim că în scandalul azilelor groazei au fost implicați apropiați ai Gabrielei Firea - Ștefan Godei (care era șoferul acesteia) și Ligia Gheorghe (o apropiată a candidatei PSD la Primăria Capitalei), după cum au arătat jurnaliștii de la Centrul de Investigații Media și Buletin de București.

„Contextul este că chiar eu am depus o plângere penală pe acest subiect împotriva ei, anul trecut, iar acum ea este dublu candidat (europarlamentare și PMB). Deci este necesar să se clarifice oficial ce calitate are ea în dosarul penal despre azilele groazei”, a anunțat, într-un mesaj transmis presei, europarlamentarul Vlad Gheorghe, care candidează ca independent pentru un nou mandat în Parlamentul European.

„Această femeie, această doamnă, candidează acum și la Primăria Municipiului București, și la europarlamentare. Interesul ei este, evident, pentru europarlamentare, pentru că, ghiciți ce, acolo este imunitate parlamentară, de europarlamentar. Deci, pe ea de fapt o interesează și de aia rămâne și pe liste pentru că ea știe foarte bine că la primărie pierde și o interesează de fapt imunitatea de la euro”, a spus Vlad Gheorghe, luni, în fața DNA.

În urmă cu aproape 10 zile, premierul Marcel Ciolacu a declarat că „Gabriela Firea nu a avut nicio treabă cu azilele groazei”.

Șoferul Gabrielei Firea, 3,7 milioane de lei câștiguri din afacerea cu azilele groazei

În iulie 2023, procurorii DIICOT arătau că Ștefan Godei, omul care controla asociația „Sfântul Gabriel cel Viteaz” vizată de anchetă, a câștigat 3,7 milioane de lei din azilele groazei, unde bătrânii și oamenii cu dizabilități au fost bătuți, lăsați flămânzi, cu bube care au făcut viermi, într-o mizerie inimaginabilă.

Direcțiile de Asistență Socială, printre care cele din Ilfov, Sector 3 și Sector 6, au fost stoarse de aproape 4 milioane de lei, bani care trebuiau să fie folosiți pentru îngrijirea și mâncarea beneficiarilor din centrele pe care le controla, însă procurorii au stabilit că oamenii au îndurat condiții inimaginabile.

Godei a mai investit banii în imobiliare, în Capitală și în județul Ialomița. Alți bani mergeau în investiții imobiliare.

„Totodată s-a stabilit că acesta și-a construit recent o casă de locuit pe str. (...), sector 1, București și deține un teren agricol de 1,5 ha în sat (...), com. (...), jud. Ialomița”, potrivit aceleiași surse. Anchetatorii au stabilit că în perioada noiembrie 2021 - iunie 2023, grupul infracțional organizat condus de Godei a încasat 3.763.869 de lei, iar cele mai mari sume au provenit de la DGASPC Sector 3 (2.550.574 lei) și DGASPC Ilfov (1.178.233 lei).

Godei conducea Asociația „Sfântul Gabriel cel Viteaz”, prin care controla afacerea prin care înfometea oamenii pentru a face un profit uriaș, unde a fost vicepreședintă consiliera Gabrielei Firea, Ligia Gheorghe (fostă Enache).

Ligia Gheorghe a susținut că l-a ajutat pe Godei să înființeze asociația, însă ea nu apare ca membru fondator, și că și-a dat demisia în 2022, dar o schimbare în statutul asociației s-a făcut în 2023. Ligia Gheorghe a fost citată ca martor în același dosar. Ea a fost consilier la Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de șanse, condus de Gabriela Firea, cu care a lucrat foarte mulți ani pe vremea când Firea lucra la Intact Media Group, care controlează Antenele.

Firea și-a dat demisia din Guvern după scandalul azilelor groazei

După ce DIICOT a deschis un dosar penal şi a făcut mai multe percheziţii, ca reacţie la ancheta jurnalistică a Centrului de Investigaţii Media și Buletin de București privind azilele groazei din Voluntari, în care vârstnici şi persoane cu handicap erau supuşi unor tratamente inumane, cei care administrau azilele având legătură cu apropiaţi ai Gabrielei Firea, atât Firea, la acel moment ministru al Familiei, cât şi Marius Budăi, ministru al Muncii, au fost nevoiţi să demisioneze. Firea s-a suspendat din funcţiile de conducere deţinute în partid.