Presa conservatoare din Statele Unite a comentat într-o lumină negativă vizita istorică a președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, acesta fiind inclusiv comparat cu managerul unui club de striptease.

Tucker CarlsonFoto: Brian Cahn / Zuma Press / Profimedia Images

Fox News, cea mai importantă televiziune conservatoare din SUA, titrează „Zelenski face un apel direct către criticii din GOP (n.r. acronimul folosit în SUA pentru Partidul Republican), argumentând că nicio țară nu este sigură dacă Ucraina cade”.

În acest articol care în mare parte parafrazează discursul pe care Zelenski l-a susținut în fața Congresului de la Washington, Fox News amintește că „unii legiuitori republicani, în special din Camera Reprezentanților, au criticat trimiterea mai multor bani Ucrainei”.

„Ei au argumentat că trimiterea mai multor ajutoare fără implementarea unor indicatori privind răspunderea sau a unui plan pentru încheierea războiului este nepotrivit”, mai scrie Fox News.

În acest sens televiziunea americană îl citează pe congresmenul Thomas Massie din Kentucky care a declarat că „majoritatea alegătorilor mei nu doresc ca banii lor să fie trimiși Ucrainei, mai ales fără un control sau audit”.

Fox News îl mai citează și pe congresmenul republican Mary Miller din Illinois care a anunțat că „mă voi opune acordării mai multor bani Ucrainei atât timp cât granița noastră de sud rămâne deschisă unei invazii conduse de cartelurile de droguri".

Volodimir Zelenski, comparat cu managerul unui club de striptease la Fox News

În emisiunea sa de după vizita la Casa Albă a lui Zelenski și discursul susținut de acesta în fața Congresului, Tucker Carlson, cel mai popular prezentator al Fox News, își începe monologul prin a le spune spectatorilor săi că:

„Din câte știm nimeni nu s-a mai adresat Congresului Statelor Unite într-un pulovăr înainte dar ei (legiuitorii americani) îl iubesc. Mult mai mult decât vă iubesc pe voi”.

Carlson îl compară apoi pe Zelenski cu Sam Bankman-Fried, fondatorul și fostul CEO al platformei de tranzacționare FTX, care a fost arestat în Bahamas sub acuzații de fraudă după ce compania s-a prăbușit spectaculos.

„Țineți minte când Sam Bankman-Fried a apărut în Washington purtând un tricou și vorbind baliverne și toate geniile autodeclarate l-au declarat pe el un erou? Mass-media, Congresul, Casa Albă, toți l-au iubit pe acest tip micuț ciudat numit Sam Bankman-Fried. Vă mai amintiți de asta?”, își întreabă retoric Carlson spectatorii.

„Cumva ni s-a amintit de asta astăzi când președintele Ucrainei a sosit la Casa Albă îmbrăcat ca managerul unui club de striptease și a început să pretindă bani”, mai afirmă el în deschiderea monologului de 7 minute.

Presa conservatoare americană nu vede cu ochi buni asistența militară acordată Ucrainei

The Federalist, unul dintre cele mai cunoscute site-uri conservatoare din Statele Unite, titrează fără echivoc „Uite tot ce este greșit cu planul Congresului de a-i acorda numerar lui Zelenski de Crăciun” într-un amplu articol în care încearcă să desființeze punct cu punct argumentele pentru ajutarea Ucrainei.

Ce spune The Federalist:

  • americanii pur și simplu nu sunt de acord;
  • să arunci cu bani în Ucraina mai degrabă escaladează războiul decât să îl încheie;
  • banii pentru Ucraina iau din fondurile necesare pentru cheltuielile SUA;
  • finanțarea unui război de peste mări când americanii se zbat să își permită lucruri de bază este alegerea greșită;
  • pomana dată lui Zelenski face parte dintr-un pachet de cheltuieli distructiv;
  • există probleme de politică externă mai importante decât Ucraina;
  • Ucraina nu este o prioritate de top a intereselor strategice de securitate ale SUA;
  • administrația Biden este incapabilă să gestioneze corespunzător probleme;
  • Ucraina nu este cea mai onestă țară.

Townhall, un alt site conservator considerat apropiat de mișcarea „Tea Party", scrie la rândul său că „Zelenski spune Congresului că ajutorul american de până acum nu este destul”.

Jurnaliștii de la Townhall citează la rândul lor mai mulți congresmeni republicani care se opun asistenței militare acordate Ucrainei, notând de asemenea că "sosirea lui Zelenski la [Washington] D.C. coincide cu un alt cadou de asistență militară din partea administrației Biden, o sumă cool de 1,85 miliarde de dolari în care este inclusă o baterie defensivă de rachete Patriot".

„Alte $45,000,000,000 de dolari urmează să fie făcute cadou Ucrainei în legea de cheltuieli în valoare de 1,7 trilioane de dolari a Democraților”, subliniază Townhall.

„Întrebarea pe care toată lumea ar trebui să o pună este de ce SUA bagă atât de mulți bani și eforturi în ajutorarea Ucrainei când America se confruntă cu unele dintre cele mai mari probleme din istoria sa”, mai notează acest articol.

Nu toată presa conservatoare din SUA se opune ajutării Ucrainei

O notă discordantă în discursul presei conservatoare din SUA pare să o facă National Review, revista fondată de intelectualul și scriitorul William Buckley Jr., aceasta notând că „Zelenski ia la țintă izolaționismul în discursul său din Congres, afirmând că lumea este 'prea interconectată' pentru a face pe plac agresiunii rusești".

„Sosirea liderului pe timp de război vine într-un moment crucial în politica internă a Americii: Senatul este pe punctul de a trece un pachet de cheltuieli care include aproape 45 de miliarde de dolari în ajutoare civile și militare destinate Ucrainei", notează National Review.

Jurnaliștii de la această publicație amintesc că pachetul „a primit sprijin unanim din partea conducerii Democrate și Republicane din Senat", afirmând că doar „o minoritate vocală" de republicani din Camera Reprezentanților, camera inferioară a legislativului de la Washington, „i-au îndemnat pe colegii lor să reconsidere magnitudinea ajutorului oferit Ucrainei".

National Review amintește de asemenea că în discursul său Zelenski a scos în evidență că președintele rus Vladimir Putin a beneficiat de pe urma armelor acordate de către Iran, un regim ostil față de SUA, și că și alte state ar putea urma exemplul Moscovei dacă Rusia are succes în încălcarea sa a dreptului internațional.

Alte site-uri conservatoare precum RedState sau TheBlaze, canalul media fondat de fostul prezentator Fox News Glenn Beck, par să fi ignorat complet vizita lui Zelenski la Washington, neavând niciun articol despre acest subiect.

Urmărește ultimele evoluții din a 302-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.