În ziua 302 a invaziei declanșate de Vladimir Putin armata rusă a ajuns la peste 100.000 de soldați morți, potrivit ultimei estimări publicate de armata ucraineană.

Soldați ruși din estul regiunii ocupate HersonFoto: Evgeny Biyatov / Sputnik / Profimedia

Astfel, în ultima zi, armata Moscovei a pierdut 660 de soldați, ceea ce a dus totalul la 100.400 de militari ruși „lichidați”.

Potrivit sursei citate, tot în ultima zi, forțele armate ruse au mai pierdut un avion, un tanc, două blindate de luptă ale infanteriei, un lansator multiplu de rachete, 7 diferite rachete, 6 piese de artilerie și 5 drone.

„Ce coincidență uimitoare”

Armata ucraineană a marcat și ea acest „jubileu sumbru”, acela că „100.000 de ocupanți ruși au fost eliminați”, printr-o ironie la adresa Moscovei.

„100.000 de soldați au primit onoruri în cele zece luni de război pe scară largă, potrivit ministrului rus al apărării, Sergehi Șoigu”, se scrie pe pagina de Twitter Defence of Ukraine.

„Ce coincidență uimitoare”, a adăugat sursa citată.

Rusia și-a dezvăluit public ultima dată pierderile pe 21 septembrie, susținând că doar 5.937 dintre soldații săi au fost uciși. Acest număr este cu mult sub majoritatea estimărilor internaționale, notează Reuters. Ucraina nu-și dezvăluie pierderile.

Liderul ucrainean Volodimir Zelenski s-a adresat, miercuri seara, membrilor Congresului SUA, cărora le-a spus că ţara sa rezistă, graţie ajutorului primit, şi este decisă să nu cedeze în faţa agresiunii ruse.

Președintele rus Vladimir Putin a declarat miercuri că pierderile de pe câmpul de luptă din Ucraina sunt „o tragedie comună" și că el continuă să vadă poporul ucrainean ca pe o „națiune înfrățită", în ciuda a ceea ce el numește „operațiunea militară specială a Moscovei".

Liderul de la Kremlin a susținut că dușmanii Rusiei au vrut să vadă Rusia dezintegrată și a afirmat (din nou) că Rusia a fost forțată să lanseze o acțiune militară în Ucraina din cauza „provocărilor" Occidentului.