​Șeful Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), Vasili Maliuk, consideră că pe președintele rus Vladimir Putin îl așteaptă una din două variante în ceea ce privește soarta sa, relatează Ukraîinska Pravda.

Vladimir Putin s-a întâlnit cu șefii operațiunii militare din UcrainaFoto: Gavriil Grigorov / Sputnik / Profimedia

„S-a jucat, s-a strecurat înăuntru, a devenit arogant. Acesta este un buncăr într-un buncăr. El trăiește într-adevăr în lumea lui dureroasă și îi vor apărea două opțiuni: fie tribunalul de la Haga, fie o moarte fără glorie undeva într-un buncăr din Altai”, a declarat Maliuk într-un interviu acordat miercuri uneia dintre televiziunile de la Kiev.

Maliuk a mai afirmat că SBU, în cooperare cu alte agenții de aplicare a legii, a alcătuit deja o „colecție unică” de probe pentru viitoarele instanțe penale internaționale în ceea ce privește judecarea crimelor de război comise de Rusia.

Ukraîinska Pravda amintește că o amplă investigație publicată la începutul lunii decembrie de săptămânalul rus Sobesednik (Interlocutorul) afirma că Vladimir Putin are o rețea uriașă de buncăre secrete ce se întinde de la Moscova până la Munții Ural și că autoritățile ruse continuă să construiască adăposturi subterane în țară.

Comentariile făcute miercuri de Maliuk vin în contextul în care Putin și-a anulat anul acesta două dintre evenimentele sale tradiționale: conferința de presă maraton de la sfârșitul fiecărui an și discursul susținut în fața parlamentului rus, echivalentul discursului despre „starea națiunii” pe care îl țin președinții americani în Congresul de la Washington.

Se izolează Vladimir Putin de ruși?

Putin și-a susținut în fiecare an fără întrerupere conferința de presă din 2010, în timp ce adresarea din fața legislativului de la Moscova a fost amânată într-un singur an în perioada respectivă pentru începutul anului următor.

Ziariștii ucraineni amintesc de asemenea că Putin și-a anulat planurile tradiționale de dinaintea Anului Nou și nu va juca hochei în Piața Roșie anul acesta, semne interpretate de unii analiști drept o izolare tot mai mare a acestuia în interiorul cercului său de consilieri apropiați.

Afirmațiile lui Maliuk au venit înainte ca Putin să aprobe în timpul unei ședințe televizate organizate miercuri la Ministerul Apărării de la Moscova în cadrul căreia a aprobat extinderea forțelor armate ruse cu 350.000 de noi militari.

Șoigu a declarat într-o alocuțiune pe care a ținut-o imediat după Putin că puterea forțelor armate ruse trebuie mărită la 1,5 milioane de oameni, dintre care 695.000 de militari contractuali.

În prezent, personalul total din cadrul ramurilor forțelor armate ruse este stabilit printr-un decret prezidențial publicat de Kremlin pe 25 octombrie la 1.150.628 de militari, ceea ce înseamnă că Rusia urmează să mobilizeze alte 350.000 de persoane.

„Sunt de acord cu propunerile dumneavoastră pentru alte schimbări structurale în forțele armate. După discuții la consiliu, vă rog să raportați și vom vorbi din nou despre acest lucru în detaliu”, i-a răspuns Putin.

Urmărește ultimele evoluții din a 301-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.