​Kremlinul a anunțat luni că președintele rus Vladimir Putin nu își va ține anul acesta conferința de presă maraton, relatează TASS și Interfax.

Vladimir PutinFoto: Sergei KARPUKHIN / AFP / Profimedia

„În ceea ce privește marea conferință de presă, da, nu va fi una până în noul an”, le-a răspuns Dmitri Peskov jurnaliștilor acreditați pe lângă Kremlin, după ce a fost întrebat din nou luni despre acest subiect.

Peskov a fost întrebat de mai multe ori despre acest subiect în ultimele săptămâni în contextul în care Kremlinul nu anunțase o dată fermă pentru conferința de presă anuală a lui Putin, evenimentul politic al anului în Rusia.

„În acelaşi timp, sperăm că preşedintele va găsi în continuare o oportunitate de a discuta cu jurnaliştii. Face acest lucru în mod regulat, inclusiv în timpul călătoriilor în străinătate”, a adăugat el.

Peskov a fost întrebat și dacă discursul lui Putin către Adunarea Federală va avea loc înainte de sfârșitul anului.

„Mesajul trebuie clarificat. Ne vom concentra în continuare pe mesaj”, a răspuns el evaziv.

Conferința de presă a lui Vladimir Putin, o tradiție în Rusia

Anul trecut, la conferinţa de presă anuală, Vladimir Putin a vorbit cu presa mai mult de patru ore. El a declarat atunci că vrea să evite conflictul cu Ucraina și cu Occidentul, dar a cerut garanții pentru securitatea Rusiei.

„Ar trebui să ne oferiți garanții. Voi! Și fără nicio întârziere! Acum!” a spus liderul de la Kremlin, răspunzând la o întrebare din partea Sky News.

Afirmațiile sale au venit la o săptămână după ce Ministerul rus de Externe transmisese o solicitare formală țărilor occidentale în acest sens, printre solicitările Moscovei numărându-se retragerea trupelor NATO din Europa de Est.

În urmă cu doi ani el răspunsese la întrebări despre averea familiei sale, otrăvirea lui Alexei Navalnîi și vaccinul Sputnik V dezvoltat de cercetătorii ruși.

Întâlnirea lui Vladimir Putin cu jurnaliştii de la sfârşit de an a avut loc în fiecare an începând din 2001, cu excepţia perioadei dintre 2008 şi 2012, când a fost prim-ministru.

Urmărește ultimele evoluții din a 292-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.