Forțele rusești au bombardat ținte din estul și sudul Ucrainei cu rachete, drone și artilerie, a anunțat luni Statul Major General al Ucrainei, în timp ce milioane de oameni au rămas fără energie electrică la temperaturi negative, după noi lovituri asupra infrastructurii cheie.

Soldat ucrainean din regiunea HersonFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

07:27Noul material LIVE, cu evenimentele de marți, este aici

Cele mai importante informații de luni, ziua 292 a războiului din Ucraina, LIVETEXT:

01:15Brittney Griner, vedeta WNBA, a jucat baschet pentru prima dată în aproape 10 luni

Dar, în ciuda antrenamentului ușor, dubla medaliată cu aur la Jocurile Olimpice nu este pregătită să spună când sau dacă intenționează să se întoarcă la cariera sa în WNBA cu Phoenix Mercury. Agenta ei crede că ea va încerca să „își folosească faima în bine”, dar nu a detaliat cum ar arăta acest lucru.

00:50Rusia pare că se află în situaţia în care este forţată să folosească bombe expirate pe măsură ce stocurile sale de muniţii scad după mai bine de nouă luni de război în Ucraina, a declarat luni un înalt oficial militar american.

Stocurile moderne de muniţie ale Moscovei „se epuizează rapid” şi riscă să nu dureze decât până la începutul anului 2023, dacă forţele ruse vor continua să bombardeze Ucraina în ritmul actual, a declarat reporterilor oficialul militar american, sub protecţia anonimatului.

Este „probabil ceea ce îi determină să folosească bombe pe care le-am considera expirate”, a adăugat el. „Cu alte cuvinte, încărcăm bomba şi ţinem pumnii în speranţa că va zbura sau că va exploda la aterizare”.

00:35 SUA va discuta cu Rusia săptămâna aceasta despre eliberarea lui Paul Whelan

Casa Albă rămâne „obligată și hotărâtă să se asigure că vom lucra printr-o metodă de succes pentru a asigura eliberarea lui Paul Whelan cât mai curând posibil”, a declarat luni consilierul pentru securitate națională, Jake Sullivan, potrivit CNN.

23:55 Olena Zelenska a fost primită de Brigitte Macron la Palatul Elysee

Prima Doamnă a Franţei, Brigitte Macron, a primit-o luni la Palatul Elysee pe Olena Zelenska, Prima Doamnă a Ucrainei, cu care a discutat despre ajutorul pentru reconstrucţia de spitale în ţara aflată în război şi despre primirea de copii în Franţa, relatează AFP.

Olena Zelenska a discutat cu soţia preşedintelui francez Emmanuel Macron în ajunul unei duble conferinţe programate să aibă loc la Paris cu privire la ajutorul de urgenţă pentru Ucraina în toiul iernii şi angajamentul companiilor franceze în reconstrucţia acestei ţări.

Cele două au discutat „despre operaţiunea Cigogne care a permis primirea de copii ucraineni ce suferă de cancer în Franţa şi despre cei 20.000 de copii şcolarizaţi în Franţa” de la începutul invaziei ruse, pe 24 februarie, au precizat surse din anturajul Prime Doamne a Franţei.

22:45Zelenski a enumerat cei trei pași necesari asigurării păcii / „Rusia are superioritate privind artileria și rachetele”

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a cerut luni liderilor Grupului celor Șapte să-și mențină sprijinul pentru Ucraina anul viitor, subliniind în același timp trei pași pentru asigurarea păcii, potrivit CNN.

Ucraina a respins ajutorul financiar bilateral oferit de Ungaria

22:32 Zelenski cere G7 să mențină sprijinul pentru Ucraina anul viitor și prezintă pașii pentru asigurarea păcii

În obișnuitul său discurs video zilnic, Zelenski a declarat că primul pas este o "nouă forță" și a solicitat mai multe echipamente militare din partea G7, potrivit CNN.

"Rusia are încă avantajul în ceea ce privește artileria și rachetele, acesta este un fapt", a spus Zelenski în declarația sa.

"Ucraina are nevoie de tancuri moderne - și vă cer să ne oferiți această capacitate defensivă. Se poate face chiar acum", a spus el.

22:20Ucraina a respins ajutorul financiar bilateral oferit de Ungaria

Ministrul de externe ungar Peter Szijjarto a declarat luni la Bruxelles că Ucraina a înştiinţat Ungaria că nu doreşte să negocieze cu aceasta un ajutor financiar care să-i fie oferit de Budapesta în afara pachetului de asistenţă financiară de 18 miliarde de euro propus de Comisia Europeană.

21:20 Biden: SUA vor continua să „trimită materiale” în Ucraina, dar nu și trupe

Președintele american Joe Biden a declarat luni că nu există planuri de a trimite trupe americane în Ucraina, potrivit CNN.

20:57 Ucraina promite noi atacuri în interiorul Rusiei

Ucraina promite că vor urma şi alte atacuri asupra unor ţinte pe teritoriul rus, după cel efectuat săptămâna trecută cu drone asupra unor baze aeriene situate adânc în interiorul Rusiei, în timp ce experţi militari ruşi admit că Ucraina dispune de capacităţi pentru astfel de acţiuni şi cer consolidarea antiaerienei ruse în profunzimea teritoriului.

20:25 Primarul exilat din Melitopol spune că rușii se „redistribuie” în oraș

Ivan Fedorov, primarul exilat al orașului Melitopol, a declarat într-un interviu acordat unei televiziuni ucrainene că trupele rusești din oraș se „redistribuie” și că acum sunt „panicate”, având în vedere loviturile ucrainene asupra orașului din weekend, potrivit CNN.

Fără a furniza nicio dovadă, el a spus că „sunt ocupați cu mutarea grupurilor lor militare în alte locuri pentru a încerca să le ascundă”.

19:45Banksy vinde printuri iar veniturile vor fi destinate cetăţenilor ucraineni

Banksy vinde printuri, într-o ediţie de 50, pentru a sprijini Fundaţia Legacy of War, o organizaţie nonprofit care îşi propune să ajute cetăţenii ucraineni pe fondul invaziei Rusiei în ţara lor, scrie artnews.com.

Acestea se vând la 5.000 de lire sterline bucata (aproximativ 6.100 de dolari). Luna trecută, artistul britanic a creat acolo o serie de lucrări în Ucraina devastată de război, citează News.ro.

Marea Britanie ar putea trimite Ucrainei arme cu rază de acțiune mai mare

19:25Un oficial rus din Herson a fost rănit după ce mașina i-a fost aruncată în aer (agențiile ruse)

Un oficial rus de ocupație din regiunea ucraineană Herson a fost rănit luni într-o explozie de mașină, dar este „în stare stabilă”, au anunțat agențiile ruse, citate de AFP.

18:52Trupele ruse continuă atacurile cu rachete, drone şi artilerie în estul şi sudul Ucrainei, milioane de cetăţeni ai acestei ţări neavând electricitate în urma unor noi lovituri asupra infrastructurilor energetice. Ucraina a anunțat luni că toate termocentralele și hidrocentralele sale au fost avariate de atacuri ale forțelor rusești.

18:38Ministrul britanic al Apărării Ben Wallace a declarat luni că este deschis față de ideea de a trimite Kievului sisteme de arme cu o rază mai mare de acțiune dacă Rusia va continua să atace ținte civile din Ucraina.

18:00Grupul elveţian Nestle a anunţat luni că va investi 40 de milioane de franci elveţieni (42,88 milioane de dolari) într-o nouă unitate de producție în vestul Ucrainei, devenind una dintre puținele companii occidentale importante care aleg să investească în Ucraina după izbucnirea războiului pe 24 februarie.

17:46Ucraina estimează că forțele armate ruse mai au suficiente rachete pentru doar câteva atacuri pe scară largă însă afirmă că Rusia continuă să construiască astfel de arme.

16:11Un tribunal din Siberia l-a amendat pe un localnic pentru discreditarea forțelor armate ale țării după ce acesta a povestit pe rețelele de socializare despre un vis pe care l-a avut cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Bombardament masiv al rușilor în Herson

15:43 Polonia și Germania ar trebui să ceară UE mai mult sprijin pentru a face față unei preconizate creșteri a numărului de refugiați ucraineni în timpul iernii, a declarat luni președintele polonez.

„Cred că ar trebui să ne adresăm Comunității Europene, astfel încât să existe un sprijin financiar pentru țările noastre, care poartă o povară deosebită prin găzduirea refugiaților din Ucraina", a declarat Andrzej Duda în timpul unei conferințe de presă la Berlin.

15:36 Cel puțin două persoane au fost ucise și cinci au fost rănite luni în orașul Herson, după un „bombardament masiv" din partea forțelor ruse, a spus guvernatorul regiunii.

Ucrainenii au eliberat orașul de sub ocupația rusă la 11 noiembrie și de atunci forțele rusești trag asupra acestuia de pe partea opusă a Niprului.

Guvernatorul Iaroslav Yanushevych a scris pe Telegram că victimele au fost înregistrate într-un singur cartier, dar că echipele de salvare cercetau și o altă zonă în căutarea unor posibile victime.

15:18 Miniștrii de externe ai UE au convenit luni să alimenteze cu încă 2 miliarde de euro un fond care a fost folosit pentru a achita sprijinul militar pentru Ucraina. Există posibilitatea unei noi majorări ulterioare, creșterea totală până în 2027 putând ajunge la 5,5 miliarde și jumătate de euro, a precizat Consiliul European.

„Decizia de astăzi ne va asigura că dispunem de fondurile necesare pentru a continua să oferim sprijin militar concret forțelor armate ale partenerilor noștri", a declarat șeful politicii externe a UE, Josep Borrell.

Putin renunță la mega-conferința de presă anuală

15:05 ​Kremlinul a anunțat luni că președintele rus Vladimir Putin nu își va ține anul acesta conferința de presă maraton pentru prima oară în ultimii 10 ani.

15:02 UE trebuie să își revizuiască bugetul și să ia în considerare lansarea unui nou fond pentru investiții majore în domeniul energiei, necesare pentru a renunța la gazul rusesc, a declarat șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

„Întrebarea este dacă acesta [bugetul UE] mai este încă adecvat scopului, iar o nouă perspectivă prin intermediul unei revizuiri intermediare a bugetului ar deschide ușa pentru crearea unui fond suveran", a spusvon der Leyen.

Ea a refuzat să precizeze dacă acest nou fond ar însemna noi datorii făcute de Uniune, dar a spus că fondurile existente ale blocului ar trebui „suplimentate din alte surse".

14:35 Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Vladimir Putin nu va ține anul acesta conferința de presă anuală de sfârșit de an: „Nu va exista (o conferință de presă) înainte de Anul Nou".

Va fi pentru prima dată din ultimul deceniu când Putin nu va ține această întâlnire maraton cu presa - anul trecut, el a vorbit mai mult de patru ore -, notează Patrick Reevell de la ABC News. „Mă întreb de ce nu vrea să stea în fața a 1500 de jurnaliști anul acesta...”, a adăugat el, ironic.

13:59 UE și-a asigurat suficiente gaze pentru această iarnă, dar s-ar putea confrunta cu o penurie de gaze anul viitor dacă Rusia va reduce și mai mult livrările, au spus luni Comisia Europeană și Agenția Internațională pentru Energie.

„În ciuda măsurilor pe care le-am luat, s-ar putea să ne confruntăm în continuare cu un deficit de până la 30 de miliarde de metri cubi de gaz anul viitor", a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-o conferință de presă, citând datele Agenției Internaționale pentru Energie care urmează să fie publicate luni.

13:56Soluție pentru industria de armament din Cehia: Mii de specialiști ucraineni care să acopere deficitul de muncitori.

UE va avea un emisar pentru sancțiuni

12:40 Traficantul de arme rus Viktor Bout, eliberat săptămâna trecută de SUA în cadrul unui schimb de prizonieri, s-a înscris în Partidul Liberal Democrat (LDPR), formațiune ultranaționalistă și loială Kremlinului.

Într-o înregistrare video postată pe Telegram, liderul LDPR, Leonid Sluțky, este văzut pe scenă alături de Bout. El a spus: „Vreau să-i mulțumesc lui Viktor Anatolievici (Bout) pentru decizia pe care a luat-o și să-i urez bun venit în rândurile celui mai bun partid politic din Rusia de astăzi.”

LDPR, fondat de către defunctul politician de extremă-dreapta Vladimir Jirinovski, a adoptat o ideologie dură și ultranaționalistă, cerând Rusiei să recucerească țările fostei Uniuni Sovietice. (The Guardian)

12:32 Parlamentul rus a dat luni asigurări că nu există niciun risc ca țara să rămână fără produse alimentare odată cu sosirea iernii.

12:09 UE va numi un emisar pentru sancțiuni care să facă presiuni pentru o aplicare mai strictă a sancțiunilor sale în țări precum Turcia, în condițiile în care Uniunea încearcă să combată eludarea măsurilor luate împotriva Rusiei, scrie Financial Times.

David O'Sullivan, fost ambasador al UE în SUA, a fost solicitat să ocupe noul post începând cu luna ianuarie, cu misiunea de a fi vârful de lance al eforturilor Comisiei Europene de a asigura respectarea deplină a sancțiunilor în întreaga lume, potrivit unor persoane familiare cu procedura,

Potrivit unui oficial de rang înalt al UE, se așteaptă ca marți Comisia să confirme numirea. Aceasta vine în contextul în care UE, SUA și alți aliați se concentrează pe eliminarea lacunelor din sancțiunile lor împotriva regimului Vladimir Putin.

11:40 Liderii țărilor din Grupul celor Șapte (G7) vor susține luni o videoconferință, după care cancelarul Olaf Scholz va susține o conferință de presă, a anunțat cancelaria germană. Conferința de presă a lui Scholz este programată pentru ora 16.30 GMT (18:30 în România), potrivit comunicatului.

Zi cu pierderi grele pentru trupele lui Putin

11:31 În actualizarea sa zilnică privind situația militară din întreaga țară, Statul Major General al Ucrainei a afirmat că forțele sale au respins asalturile rusești asupra a patru așezări din estul regiunii Donețk și asupra a opt așezări din regiunea adiacentă Lugansk.

Rusia și-a continuat atacurile asupra Bahmut, oraș transformat într-un morman de ruine, Avdiivka și Lîman, și a lansat două atacuri cu rachete împotriva infrastructurii civile din Kostyantynivka, toate în regiunea Donețk.

Pe de altă parte, forțele rusești au efectuat peste 60 de atacuri cu sisteme multiple de rachete care au vizat infrastructura civilă din Herson, a precizat Statul Major General.

De asemenea, Rusia a bombardat așezări de-a lungul liniei de front din Zaporojie, a precizat sursa citată, în timp ce forțele ucrainene au lovit puncte de control rusești, depozite de muniții și alte ținte.

10:47 Rușii au avut pierderi grele în ultima zi, potrivit estimării ucrainene: 620 de soldați, 24 de tancuri, 8 blindate de luptă ale infanteriei, 4 diferite vehicule, 4 drone, 2 echipamente speciale și un sistem de artilerie:

Țările UE încă nu s-au înțeles pe noile sancțiuni contra Rusiei

10:34 VIDEO Mai multe înregistrări video distribuite pe rețelele de socializare de militarii ruși din Melitopol au surprins rezultatele unui atac cu rachete HIMARS asupra unui hotel despre care ucrainenii afirmă că a fost folosit ca bază de trupele de invazie. Imaginile dramatice au surprins, printre altele, cum soldații ruși încearcă să își scoată răniții dintre flăcările puternice.

10:22 Rusia va fi invitată să participe anul viitor la reuniunile blocului de cooperare economică Asia-Pacific (APEC) găzduite de Statele Unite, a declarat luni un oficial american.

În calitate de „buni coordonatori ai APEC", Statele Unite vor invita Rusia, care este membră a blocului format din 21 de țări, a declarat Matt Murray, un înalt oficial american responsabil pentru APEC, în cadrul unei conferințe de presă la Singapore.

La reuniunea APEC găzduită de Thailanda în luna mai, reprezentanți ai Statelor Unite și ai altor câteva țări au părăsit ședința în semn de protest față de acțiunile Rusiei în Ucraina, în momentul în care ministrul rus al economiei, Maxim Reshetnikov, ținea un discurs.

09:44 Statele membre ale Uniunii Europene nu au ajuns încă la un acord cu privire la cel de-al nouălea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, a declarat luni șeful politicii externe a blocului.

Josep Borrell a spus că speră să se ajungă la un acord în cursul zilei de luni sau marți, declarația fiind făcută înainte de reuniunea miniștrilor de externe ai UE. (Reuters)

Odesa e tot fără energie electrică

09:29 Rusia consideră că Istanbulul este un „loc confortabil" pentru desfășurarea de negocieri diplomatice cu Statele Unite, dar nu crede încă că Washingtonul a adoptat o abordare constructivă în cadrul discuțiilor, a declarat ministrul adjunct de externe rus Serghei Vershinin, citat de agenția de presă RIA Novosti.

Președintele turc Tayyip Erdogan a fost după invazia în Ucraina un mijlocitor esențial între Rusia, Ucraina și Statele Unite de când Rusia. Mai multe runde de negocieri, inclusiv primele discuții de pace (eșuate), inițiativa privind grânele transportate prin Marea Neagră, negocierile privind schimbul de prizonieri și o întâlnire față în față între șeful Serviciului rus de informații externe, Serghei Narîșkin, și directorul CIA, William Burns, au avut loc la Istanbul sau în capitala turcă Ankara.

09:05 Situația privind furnizarea de electricitate în Odesa rămâne gravă, un important oficial ucrainean postând un clip ce arată cum mai mulți locuitori ai orașului-port au venit la un supermarket pentru a-și încărca telefoanele:

08:54 Un clip postat online arată o confruntare tanc contra tanc în regiunea Lugansk. Un T-64BV ucrainean a reușit să distrugă din prima lovitură un T-72B rusesc:

Armata rusă schimbă tactica și renunță la grupurile de batalion

08:31 Principalele idei din ultima analiză a Institutului pentru Studiul Războiului, care menționează și faptul că rușii au schimbat tactica și nu mai folosesc batalioane în luptă, ci grupuri de asalt.

  • Surse ucrainene și rusești au raportat că luptele continuă de-a lungul liniei Svatove-Kremina și în apropiere de Lîman, pe fondul unor condiții meteo nefavorabile.
  • Un blogger militar rus a afirmat că forțele rusești au transferat peste 200 de echipamente din direcția Herson în direcția Kupyansk, iar imagini geolocalizate arată tancuri rusești T-90 din regiunea Lugansk care se îndreaptă spre vest. Un oficial ucrainean a declarat că o grupare mai mare de forțe rusești nu reprezintă în prezent o amenințare.
  • Forțele rusești au obținut câștiguri teritoriale marginale în jurul Bahmut, surse rusești și ucrainene raportând continuarea luptelor în zonă.
  • Un purtător de cuvânt al Grupului de Est al Forțelor Armate Ucrainene a declarat că forțele rusești au schimbat tactica, trecând de la utilizarea grupurilor tactice de batalion la grupuri de asalt mai mici pentru acțiuni ofensive.
  • Surse rusești și ucrainene au afirmat că forțele ucrainene au lovit Skadovsk, Hola Prystan, Oleshky și Nova Kakhovka din regiunea Herson, toate de-a lungul principalelor linii logistice rusești.
  • Surse rusești și ucrainene au raportat că forțele ucrainene au lovit o bază militară rusă din Melitopol, regiunea Zaporojie. O sursă a susținut că în urma loviturii au murit până la 200 de militari ruși.
  • Oficialii ucraineni au raportat că autoritățile de ocupație rusești au intensificat măsurile de mobilizare forțată în Ucraina ocupată.
  • Bloggerii ruși afirmă că forțele rusești se confruntă cu lipsa de sânge pentru personalul militar rănit și organizează campanii de donare în Crimeea ocupată.
  • Un grup de partizani ucraineni a revendicat responsabilitatea pentru incendierea unei barăci militare rusești din Sovietske, Crimeea.

Armata rusă nu are cum să facă progrese în următoarele luni

08:08 Evaluarea de luni dimineață a ministerului britanic al apărării discută obiectivele Moscovei în Ucraina și capacitatea armatei ruse de a le obține:

  • Purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Dimitri Peskov, a reformulat joi principalele obiective ale „operațiunii militare speciale". El a declarat că unul dintre principalele scopuri ale Rusiei este „protejarea” locuitorilor din Donbas și din sud-estul Ucrainei, dar a afirmat că mai sunt încă multe de făcut în ceea ce privește „eliberarea” acestor teritorii.
  • Declarațiile lui Peskov sugerează că obiectivele politice minime actuale ale Rusiei în cadrul războiului rămân neschimbate. Este probabil ca Rusia să urmărească în continuare să extindă controlul asupra tuturor regiunilor Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson.
  • Planificatorii militari ruși probabil că urmăresc în continuare să acorde prioritate unui avans mai profund în regiunea Donețk.
  • Cu toate acestea, este puțin probabil ca strategia Rusiei să își atingă în prezent obiectivele: este foarte puțin probabil ca armata rusă să fie în prezent capabilă să genereze o forță de atac eficientă capabilă să recucerească aceste zone.
  • Este puțin probabil ca forțele terestre rusești să facă progrese semnificative din punct de vedere operațional în următoarele câteva luni.

07:55 Cel puțin 232 de locuitori din regiunea Zaporojie sunt în captivitate în Rusia, a declarat un înalt oficial local citat de Kyiv Independent.

Guvernatorul regiunii, Oleksandr Starukh, a spus că 573 de cetățeni ai regiunii au fost în captivitatea Rusiei în ultimele nouă luni, iar 232 sunt încă ostatici. Starukh a adăugat că organizațiile internaționale sunt adesea „neputincioase" atunci când vine vorba de încălcări ale drepturilor omului.

Scurtă recapitulare, luni dimineață, a evenimentelor recente:

  • Zelenski a purtat duminică discuții cu Biden și cu liderii din Turcia și Franța, intensificând activitatea diplomatică în jurul unui război declanșat de Rusia în urmă cu aproape 10 luni. Președintele turc Tayyip Erdogan a discutat duminică cu liderii Rusiei și Ucrainei despre acordul de export de cereale din Marea Neagră, în contextul în care ambele părți caută schimbări care să le stimuleze exporturile.
  • Miniștrii de externe ai Uniunii Europene se vor întâlni luni pentru a încerca să ajungă la un acord asupra unor noi sancțiuni împotriva Rusiei și Iranului și asupra unei sume suplimentare de 2 miliarde de euro pentru livrările de armament către Ucraina.
  • O echipă internațională de consilieri juridici a colaborat cu procurorii locali din orașul Herson în ultimele zile, în condițiile în care aceștia au început să adune dovezi privind agresiunile sexuale comise de forțele rusești, în cadrul unei anchete pe scară largă.
  • Echipele de urgență lucrează pentru a atenua lipsa de energie electrică în multe părți ale Ucrainei după atacurile rusești, în special în portul Odesa de la Marea Neagră, a declarat duminică Zelenski. Portul Odesa nu funcționa duminică după cel mai recent atac asupra sistemului energetic din regiune, a declarat ministrul agriculturii Mykola Solsky, adăugând totodată că nu se așteaptă ca traderii de cereale să suspende exporturile.
  • Toată infrastructura neesențială din Odesa a rămas fără energie electrică după ce Rusia a folosit drone de fabricație iraniană pentru a lovi două instalații energetice, lăsând 1,5 milioane de oameni fără curent electric, au declarat sâmbătă oficialii.
  • Ucraina a atacat sâmbătă seara Melitopolul ocupat, un oraș situat strategic în sud-estul țării. Autoritățile instalate de Moscova au declarat că un atac cu rachete a ucis două persoane și a rănit 10, în timp ce primarul exilat al orașului a declarat că zeci de „invadatori" au fost uciși.
  • Un oficial de rang înalt din estul Ucrainei a declarat duminică că forțele ucrainene au atacat un hotel din orașul Kadiivka, unde se aflau membri ai grupului militar privat rus Wagner, ucigând mulți dintre ei.
  • Unii ofițeri ruși care luptă în Ucraina sunt nemulțumiți de conducerea militară și de președintele Vladimir Putin din cauza proastei execuții a războiului, a declarat un influent blogger naționalist rus după ce a vizitat zona de conflict.
  • Un grup paramilitar neonazist care ar avea legături cu Kremlinul le-a cerut membrilor săi să transmită informații privind activitățile militare și de frontieră din Letonia, Lituania și Estonia, ceea ce poate sugera că grupurile de extremă dreapta din Rusia ar planifica un atac împotriva țărilor NATO.
  • Sancțiunile occidentale impuse Rusiei ca formă de pedeapsă pentru invadarea Ucrainei nu au avut impactul colosal la care se așteptau liderii europeni, însă cetățenii de rând resimt anumite restricții care le-a schimbat viața cotidiană.
  • Prizonierii ruși care refuză să lupte în Ucraina sunt supuși abuzului fizic și sunt forțați să înregistreze videoclipuri autoincriminate, potrivit fotografiilor și videoclipurilor publicate de Gulagu.net.
  • Petro Adriușcenko, un consilier al primarului lui Mariupol, a declarat pe 11 decembrie că Rusia și-a intensificat prezența militară în oraș.
  • Operatorul rețelei electrice al Ucrainei a spus că va primi împrumuturi în valoare de peste 400 de milioane de euro de la instituțiile europene pentru achiziționarea unor echipamente necesare pentru a restabili infrastructura energetică deteriorată.

-------------