O nouă înregistrare video distribuită pe rețelele de socializare a surprins o bătălie rară tanc versus tanc, arătând cum vehiculul de luptă ucrainean distruge cu mare noroc tancul rusesc dintr-o singură lovitură.

Tancul ucrainean a scos rapid din actiune tancul rusescFoto: Captura video

Înregistrarea filmată din dronă arată cum tancul ucrainean se apropie pe o șosea distrusă de cel rusesc care nu este foarte vizibil în imagini. Apoi, la secunda 00:27 se vede cum tancul ucrainean scapă ca prin urechile acului de obuzul tras de ruși, acesta aterizând la mică distanță în fața vehiculului de luptă al Kievului.

Apoi, doar o fracțiune de secundă mai târziu, tancul rusesc este lovit în mod spectaculos de ucraineni și ia imediat foc.

În mod interesant, tancul ucrainean din înregistrare este un T-64BV, un vechi tanc de fabricație sovietică modernizat recent în Ucraina.

Tancurile T-64 au intrat în dotarea forțelor armate sovietice în anii 1960 ca un înlocuitor pentru modelul T-62. Ucraina a moștenit peste 2.000 de tancuri T-64 după dizolvarea Uniunii Sovietice, mai mult de 1.000 dintre acestea aflându-se în depozite înainte de declanșarea „operațiunii militare speciale” de către președintele rus Vladimir Putin pe 24 februarie.

În august 2019 compania ucraineană de armament Ukroboronprom a anunțat că fabrica sa din Liov a livrat peste 100 de astfel de tancuri modernizate forțelor armate ale țării.

Printre îmbunătățirile aduse s-au numărat dotarea înregului echipaj cu echipamente de vedere cu infraroșu, blindaj reactiv pentru turela tancului, o unitate de navigație prin satelit și un radio digital dezvoltat sub licență de la Motorola care asigură comunicațiile până la o distanță de 70 de kilometri.

Rușii ar fi pierdut peste o treime din tancurile lor în Ucraina

Tancul rusesc distrus este în schimb un T-72B, o variantă modernizată în 1985 pentru a putea trage cu rachete a tancului T-72 ce a intrat în dotarea forțelor armate sovietice în 1969.

Tancul T-72 și variante ale sale sunt printre cele mai comune vehicule grele de luptă folosite în războiul din Ucraina.

La începutul invaziei sale pe scară largă din februarie, Rusia avea aproximativ 3.330 de tancuri operaționale (2.840 cu forțele terestre, 330 cu infanteria sa navală și 160 cu forțele sale aeropurtate), potrivit bazei de date Military Balance 2021.

Potrivit Oryx, un proiect de investigație online care documentează pierderile de echipamente în războiul din Rusia, forțele Moscovei au pierdut cel puțin 994 de tancuri doar până la 1 septembrie.

Însă această estimare se bazează pe lovituri confirmate prin înregistrări video, fotografii și informații disponibile public, fiind probabil ca numărul să fie considerabil mai mare.

Urmărește ultimele evoluții din a 292-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.