Unii ofițeri ruși care luptă în Ucraina sunt nemulțumiți de conducerea militară și de președintele rus Vladimir Putin din cauza proastei gestionări a războiului, a declarat un influent blogger naționalist rus după ce a vizitat zona de conflict, informează Reuters.

Igor GhirkinFoto: east2west news / WillWest News / Profimedia

La aproape 10 luni de când Putin a ordonat intrarea trupelor în Ucraina, nu se întrevede sfârșitul celui mai sângeros conflict din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace.

În Rusia modernă, criticile publice directe la adresa lui Putin sunt rare, deși bloggeri naționaliști au fost deschiși cu privire la desfășurarea războiului, în special înfrângerile costisitoare ale Rusiei în regiunea ucraineană Harkov în septembrie.

Igor Ghirkin, un naționalist și fost ofițer al Serviciului Federal de Securitate (FSB), care a ajutat Rusia să anexeze Crimeea în 2014 și apoi să organizeze miliții pro-ruse în estul Ucrainei, a declarat că există o anumită nemulțumire față de vârfurile armatei ruse.

Într-un videoclip dur de 90 de minute în care a analizat felul în care a fost purtat războiul de către Rusia, Ghirkin a vorbit despre „capul peștelui care este complet putred" și că armata rusă are nevoie de o reformă și de oameni competenți care să poată conduce o campanie militară de succes.

Nemulțumiți de Șoigu și Putin

Unii de la nivelurile medii ale armatei, a spus Ghirkin, și-au exprimat deschis nemulțumirea față de ministrul apărării Serghei Shoigu și chiar față de Putin.

„Nu sunt doar eu... oamenii nu sunt deloc orbi și surzi: oamenii de la nivelul mediu de acolo nici măcar nu-și ascund opiniile care, cum să spun, nu sunt pe deplin elogioase la adresa președintelui sau a ministrului apărării", a declarat Ghirkin.

Ministerul rus al Apărării nu a comentat declaraâiile lui Ghirkin, care l-a criticat în repetate rânduri pe Shoigu, un aliat apropiat al lui Putin, pentru înfrângerile de pe câmpul de luptă pe care Rusia le-a suferit în război.

Atât Ucraina, cât și Rusia spun că cealaltă parte a suferit pierderi devastator de mari, deși niciuna dintre ele nu oferă date clare cu privire la propriile pierderi.

Bilanțul celor două armate

Un general cu cinci stele din Statelor Unite ale Americii a estimat, la 9 noiembrie, că Rusia și Ucraina au avut fiecare peste 100.000 de soldați uciși sau răniți. Bilanțul victimelor civile este necunoscut.

Rusia a adoptat legi la scurt timp după invazie care permit pedepse cu închisoarea de până la cinci ani pentru ceea ce autoritățile numesc discreditarea forțele armate, sau până la 15 ani pentru diseminarea de informații false în mod deliberat despre armata rusă.

Operațiune specială împotriva Occidentului arogant

Putin a folosit săptămâna trecută cuvântul "război" pentru a descrie conflictul, al cărui început datează din 2014, când un președinte pro-rus a fost răsturnat în revoluția ucraineană Maidan și Rusia a anexat Crimeea, iar forțele separatiste susținute de Rusia luptă în estul Ucrainei.

Putin prezintă ceea ce el numește "operațiunea militară specială" a Rusiei ca fiind un moment de cotitură în care Rusia a înfruntat în sfârșit Occidentul arogant, condus de Statele Unite, după decenii de umilință de la căderea Uniunii Sovietice în 1991.

Moscova, spune Putin, îi apără pe rușii din Ucraina împotriva unui Occident decadent care, în cele din urmă, vrea să ciopârțească resursele vaste ale Rusiei și să eradicheze civilizația rusă. Occidentul neagă un astfel de complot.

Ucraina și Occidentul spun că Putin nu are nicio justificare pentru ceea ce ei cataloghează drept un război de ocupație de tip imperial. Ucraina spune că va lupta până când ultimul soldat rus va fi expulzat de pe teritoriul său.

Momentul 1917

Occidentul, a spus Ghirkin, a vrut să alimenteze o situație revoluționară în Rusia asemănătoare cu Revoluția din februarie 1917, când țarul Nicolae al II-lea a abdicat pe fondul furiei populare și a elitelor din cauza eșecurilor Rusiei în Primul Război Mondial.

Rusia, a mai precizat Ghirkin, nu dispunea de rachete tactice eficiente și nu era clar dacă ar putea produce suficiente, în timp ce Rusia nu reușise să stabilească o superioritate aeriană din cauza apărării aeriene ucrainene.

„Ministerul nostru al Apărării a dormit pur și simplu în timp ce întreaga lume a trecut la o nouă aviație tactică", a spus el.

Ghirkin a fost condamnat în absență de judecătorii olandezi pentru crimă pentru implicarea sa în doborârea zborului MH17 deasupra Ucrainei în 2014, când au murit 298 de pasageri și echipajului.

Rusia, care a negat în mod repetat doborârea avionului, a respins verdictul.

Urmărește ultimele evoluții din ziua 291 a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO