Ucraina a atacat Melitopolul ocupat, un oraș situat strategic în sud-estul țării. Administrația rusă a declarat că un atac cu rachete a ucis două persoane și a rănit alte 10, în timp ce primarul exilat a declarat că zeci de „invadatori" au fost uciși.

Soldat rus în regiunea DonețkFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

07:33Noul material LIVE, cu evenimentele de luni, este aici

Cele mai importante informații ale weekendului:

  • O echipă internațională de consilieri juridici a lucrat în ultimele zile cu procurorii locali din orașul Herson, care a fost recucerit de Ucraina, în timp ce aceștia au început să strângă dovezi ale presupuselor infracțiuni sexuale comise de forțele ruse, ca parte a unei investigații la scară largă, relatează Reuters.
  • O explozie a avut loc la sediul grupului de mercenari Wagner, al lui Evgheni Prigojin, în orașul Kadiivka din regiunea Lugansk, a anunțat guvernatorul regiunii, Serhii Gaidai, relatează Kyiv Independent.
  • Atacurile masive cu rachete ale Rusiei împotriva infrastructurii critice a Ucrainei au deteriorat toate centralele termice și hidroelectrice, a declarat duminiciă premierul ucrainean Denis Șmihal, citat de The Kyiv Independent. Potrivit lui Șmihal, 40% din instalațiile rețelei de înaltă tensiune au fost, de asemenea, avariate
  • Eliberarea Crimeei de către Ucraina ar putea duce la folosirea unei bombe nucleare de către președintele rus Vladimir Putin, iar nerezolvarea problemei peninsulei, anexată în 2014 de Moscova, ar putea duce la un conflict de zeci de ani, scrie Washington Post, potrivit Ukrainska Pravda.
  • „Capul peștelui este complet putred". Unii ofițeri ruși care luptă în Ucraina sunt nemulțumiți de conducerea militară și de președintele rus Vladimir Putin din cauza proastei gestionare a războiului, a declarat un influent blogger naționalist rus după ce a vizitat zona de conflict, informează Reuters.
  • Un grup paramilitar neonazist care ar avea legături cu Kremlinul le-a cerut membrilor săi să transmită informații privind activitățile militare și de frontieră din Letonia, Lituania și Estonia, ceea ce poate sugera că grupurile de extremă dreapta din Rusia ar planifica un atac împotriva țărilor NATO, scrie The Guardian.
  • Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, susține că țara sa va mări producția „celor mai puternice arme” pentru a se „proteja de inamicii din Europa, Statele Unite și Australia”, conform Reuters.
  • Sancțiunile occidentale impuse Rusiei ca formă de pedeapsă pentru invadarea Ucrainei nu au avut impactul colosal la care se așteptau liderii europeni, însă cetățenii de rând resimt anumite restricții care le-a schimbat viața cotidiană, notează The Moscow Times.
  • Forțele ucrainene au lovit o bază rusească dintr-o zonă ocupată temporar în regiunea Zaporojie, a anunțat sâmbătă Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, relatează Kyiv Independent. Potrivit Statului Major General, până la 150 de soldați ruși au fost răniți, iar 50 de soldați au fost transportați la un spital din Melitopolul ocupat, regiunea Zaporojie.
  • Laureaţii ucrainean, rus şi belarus ai Premiului Nobel pentru Pace au denunţat la unison, în timp ce au primit prestigioasa recompensă sâmbătă, la Oslo, războiul "nebunesc şi criminal" pe care preşedintele rus Vladimir Putin l-a declanşat în Ucraina
  • Declarația de dragoste a traficantului de arme Viktor Bout pentru războiului Moscovei în Ucraina și pentru Putin
  • Peste 1,5 milioane de oameni din regiunea Odesa sunt fără curent după ce o dronă rusă a lovit sistemul de generare a energiei electrice, a declarat sâmbătă președintele Volodimir Zelenski într-un mesaj video.

Cele mai importante informații de duminică, ziua 291 a războiului din Ucraina, LIVETEXT:

23:02„Dușmanii Rusiei” au devenit decorațiuni de Crăciun în orașul rusesc Tver

Meduza a postat fotografii cu o decorațiune de pom de Crăciun care prezintă imagini cu „dușmanii Rusiei”, printre care Volodimir Zelenski, Joe Biden, Emmanuel Macron, dar și cântăreața Alla Pugaciova și soțul ei, Maxim Galkin, relatează Ukrainska Pravda.

22:15Prizonierii ruși care refuză să lupte în Ucraina sunt supuși abuzului fizic și sunt forțați să înregistreze videoclipuri autoincriminate, potrivit fotografiilor și videoclipurilor publicate de Gulagu.net, fondat de activistul pentru drepturile omului Vladimir Osechkin.

21:21 Petro Adriușcenko, un consilier al primarului lui Mariupol, a declarat pe 11 decembrie că Rusia și-a intensificat prezența militară în oraș, relatează Kyiv Independent.

20:15 După ce președintele turc Tayyip Erdogan a vorbit la telefon cu liderii Rusiei și Ucrainei, președintele Zelenski a scris pe Twitter că discuțiile au vizat „posibila extindere a coridorului de cereale” din Marea Neagră, scrie The Guardian

19:32O echipă internațională de consilieri juridici a lucrat în ultimele zile cu procurorii locali din orașul Herson, care a fost recucerit de Ucraina, în timp ce aceștia au început să strângă dovezi ale presupuselor infracțiuni sexuale comise de forțele ruse, ca parte a unei investigații la scară largă, relatează Reuters.

19:28Forțele ruse din Melitopolul ocupat îi forțează pe rezidenți să obțină pașapoarte rusești pentru a-și primi plățile cuvenite, susține Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, citat de Kyiv Independent.

18:52O explozie a avut loc la sediul grupului de mercenari Wagner, al lui Evgheni Prigojin, în orașul Kadiivka din regiunea Lugansk, a anunțat guvernatorul regiunii, Serhii Gaidai, relatează Kyiv Independent.

18:00Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vorbit duminică la telefon cu omologul său francez Emmanuel Macron, potrivit administrației prezidențiale ucrainene, citate de The Kyiv Independent . Cei doi au discutat despre „planul de pace” în 10 puncte a lui Zelenski pentru a pune capăt războiului, plan pe care liderul de la Kiev l-a prezentat în 15 noiembrie, într-o intervenție la summitul liderilor G20.

Premierul Ucrainei: Toate centralele termice și hidoelectrice, avariate în urma atacurilor cu rachete lansate de ruși

17:45 Atacurile masive cu rachete ale Rusiei împotriva infrastructurii critice a Ucrainei au deteriorat toate centralele termice și hidroelectrice, a declarat duminiciă premierul ucrainean Denis Shmihal, citat de The Kyiv Independent.

Potrivit lui Shmihal, 40% din instalațiile rețelei de înaltă tensiune au fost, de asemenea, avariate din cauza loviturilor cu rachete rusești și a atacurilor cu drone. Astfel, în această iarnă, Ucraina „va trăi cu restricții semnificative” de energie, a scris premierul ucrainean pe Facebook.

În total, forțele ruse ar fi lansat peste 1.000 de rachete și drone asupra infrastructurii energetice ucrainene începând cu 10 octombrie, potrivit lui Volodimir Kudritski, CEO al operatorului de stat din Ucraina Ukrenergo.

16:14Eliberarea Crimeei de către Ucraina ar putea duce la folosirea unei bombe nucleare de către președintele rus Vladimir Putin, iar nerezolvarea problemei peninsulei, anexată în 2014 de Moscova, ar putea duce la un conflict de zeci de ani, scrie Washington Post, potrivit Ukrainska Pravda.

15:42 Operatorul rețelei electrice al Ucrainei, Ukrenergo, a declarat că va primi împrumuturi în valoare de peste 400 de milioane de euro de la instituțiile europene pentru achiziționarea unor echipamente necesare pentru a restabili infrastructura energetică deteriorată de atacurile cu rachete rusești, relatează Kyiv Independent.

15:35„Capul peștelui este complet putred". Unii ofițeri ruși care luptă în Ucraina sunt nemulțumiți de conducerea militară și de președintele rus Vladimir Putin din cauza proastei gestionare a războiului, a declarat un influent blogger naționalist rus după ce a vizitat zona de conflict, informează Reuters.

14:53Și Kremlinul a anunțat că președintele rus Vladimir Putin și omologul său turc, Tayyip Erdogan, au discutat duminică despre „proiectele energetice comune”, în special în sectorul gazelor.

”Cei doi lideri au făcut schimb de opinii cu privire la crearea unui hub regional de gaze în Turcia”, a transmis Kremlinul, conform Reuters.

14:40Președintele turc Tayyip Erdogan a vorbit duminică la telefon cu omologul rus, Vladimir Putin, despre începerea exportului altor produse alimentare și mărfuri prin coridorul de cereale al Mării Negre, a anunțat biroul lui Erdogan, conform Reuters. Legăturile bilaterale dintre Ankara și Moscova, precum și energia și „lupta împotriva terorismului”, au fost, de asemenea, teme abordate de cei doi, a mai transmis președinția turcă.

Medvedev se laudă că Rusia a mărit producția de „arme puternice”

14:35Europa pur și simplu trece de la dependența de gazul rusesc la dependența de gazul natural lichefiat (GNL) din Statele Unite, a declarat duminică purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, scrie Reuters, citând agenția de presă RIA. Peskov a numit dorința europeană de a scăpa de dependența de gazul rusesc „absurdă”.

„Au schimbat dependența de Rusia în dependența de gazul natural lichefiat american. Și acum, când europenii pierd miliarde de euro în fiecare zi, Washingtonul câștigă deja aceste miliarde de dolari”, a susținut Peskov la televiziunea de stat.

13:54Două persoane au fost ucise şi alte cinci rănite în urma bombardamentelor ruse care au vizat regiunea Herson, în sudul Ucrainei, a afirmat duminică guvernatorul Iaroslav Ianuşevici, potrivit AFP, citată de Agerpres.

13:50Pierde Kremlinul controlul? Un grup paramilitar neonazist care ar avea legături cu Kremlinul le-a cerut membrilor săi să transmită informații privind activitățile militare și de frontieră din Letonia, Lituania și Estonia, ceea ce poate sugera că grupurile de extremă dreapta din Rusia ar planifica un atac împotriva țărilor NATO, scrie The Guardian. O sursă a cotidianului britanic nu crede că președintele rus Vladimir Putin este implicat în această acțiune bizară.

12:19Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, susține că țara sa va mări producția „celor mai puternice arme” pentru a se „proteja de inamicii din Europa, Statele Unite și Australia”, conform Reuters.

12:03Peste 300.000 de dispozitive explozive au fost găsite în Ucraina de la începutul invaziei, potrivit The Kyiv Independent. Ministrul adjunct de interne, Katerina Pavlichenko, susține că mai trebuie deminat aproximativ 30% din teritoriul Ucrainei.

Germania caută locul din Polonia unde va amplasa sisteme Patriot

11:55Armata germană va începe în zilele următoare pregătirile pentru a desfăşura un sistem de apărare antirachetă Patriot în Polonia, transmite duminică dpa, citând surse din domeniul securităţii. Un oficial ucrainean susține că Berlinul va livra arme suplimentare Kievului, care susține că are nevoie urgentă de ele pe câmpul de luptă.

11:42Secretarul de externe al Marii Britanii, James Cleverly, spune că nu a văzut nimic din partea Rusiei care să indice că Vladimir Putin ar vrea să rezolve conflictul din Ucraina, conform The Guardian.

  • „Nu văd nimic din partea rusă care să-mi dea încredere că Vladimir Putin ar intra în aceste discuții cu bună-credință. Retorica mai largă este încă foarte conflictuală. (...)
  • Orice negocieri trebuie să fie reale și semnificative, nu pot fi doar o frunză de smochin pentru reînarmarea Rusiei și pentru recrutarea în continuare a soldaților”, a declarat duminică oficialul britanic.

11:03Președintele rus Vladimir Putin a aprobat un buget de peste 143 de miliarde de dolari pentru apărare în 2023, o creștere substanțială față de anul acesta, remarcă ministerul britanic al apărării în evaluarea de duminică dimineață. Suma alocată reprezintă aproape o treime din bugetul Federației Ruse pentru anul viitor.

Bugetul aprobat de Putin este probabil prea optimist în ceea ce privește așteptările privind veniturile și cheltuielile în 2023. Prin urmare, este probabil ca alte părți ale bugetului Rusiei să fie supuse unei presiuni din ce în ce mai mari pentru a susține costurile războiului, afirmă serviciile secrete militare britanice.

10:45Uniunea Europeană este preocupată că Turcia menţine un parteneriat strâns cu Rusia în pofida războiului din Ucraina şi a sancţiunilor occidentale dure împotriva Moscovei, conform dpa.

Scholz: Putin vrea pur și simplu să cucerească o parte a teritoriului ucrainean, prin violență

10:33Vladimir Putin este hotărât să cucerească anumite părți ale Ucrainei și nu are nicio rezervă în agresiunea sa, spune cancelarul german, Olaf Scholz, care de la invazia Rusiei în Ucraina a vorbit la telefon cu președintele rus mai mult decât majoritatea celorlalți lideri occidentali, scrie Reuters.

10:11Gigantul energetic rusesc Gazprom a anunțat că intenționează să livreze duminică 42,6 milioane de metri cubi de gaz către Europa prin Ucraina, un volum în mare măsură în concordanță cu cel din ultimele zile, scrie Reuters.

10:07Operatorii nu intenționează să suspende transporturile de cereale din porturile ucrainene Odesa la Marea Neagră din cauza ultimului atac rusesc asupra sistemului energetic al regiunii, a declarat duminică ministrul Agriculturii, Mykola Solky.

"Sunt probleme, dar niciunul dintre comercianți nu vorbește despre vreo suspendare a transporturilor. Porturile folosesc surse alternative de energie", a declarat Solsky pentru Reuters.

09:13Premierul Estoniei, Kaja Kallas, insistă ca ţări aliate, precum Germania, printre altele, să ofere mai mult echipament militar Ucrainei.

„Dacă toţi aliaţii ar fi livrat deja arme în ianuarie sau februarie, multe vieţi ar fi putut fi salvate”, a declarat ea pentru agenţia de presă germană dpa, conform News.ro.

Estonia, una dintre cele mai mici ţări membre ale UE, livra deja arme Kievului chiar înainte de invazia rusă din 23 februarie. Potrivit statisticilor Institutului German de Economie Kiel, această ţară învecinată cu Rusia a susţinut Ucraina mai mult decât orice altă ţară din lume în ceea ce priveşte proporţia din produsul intern brut dedicat acestui scop.

09:10Guvernul Croaţiei va cumpăra sistemul francez de apărare aeriană Mistral, într-un acord de 72 de milioane de euro (75,84 milioane de dolari), ca parte a eforturilor depuse de ţara membră a NATO de a-şi moderniza forţele aeriene, scrie Reuters. Decizia vine după achiziţionarea, anul trecut, a 12 avioane de luptă franceze Dassault Rafale, într-o tranzacţie în valoare de 999 de milioane de euro, pentru a înlocui escadrila Croaţiei de avioane MiG-21 fabricate de Rusia, care datează din perioada fostei Iugoslavii, dintre care doar câteva sunt încă operaţionale.

”Circumstanţele care s-au petrecut odată cu agresiunea rusă asupra Ucrainei şi prăbuşirea unei drone la Zagreb au arătat că este importantă şi necesară ajustarea priorităţilor şi a planurilor de echipare a armatei croate”, a declarat ministrul Apărării Mario Banozic.

08:47Portul ucrainean Odesa a rămas fără energie electrică după ce Rusia a folosit drone de fabricație iraniană pentru a lovi două instalații energetice, lăsând 1,5 milioane de oameni din regiune fără curent electric, au anunțat sâmbătă autoritățile, potrivit Reuters.

Scurtă recapitulare, duminică dimineață, a evenimentelor recente:

  • Forțele ruse au distrus orașul Bahmut din estul Ucrainei, a declarat președintele Volodimir Zelenski, în timp ce armata ucraineană a raportat atacuri cu rachete în mai multe zone ale țării
  • Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, se declară îngrijorat că luptele din Ucraina ar putea scăpa de sub control și s-ar putea transforma într-un război între Rusia și alianța nord-atlantică, conform Associated Press.
  • Sprijinul Iranului pentru armata rusă ar putea crește în lunile următoare, iar în schimb Moscova ar oferi probabil Teheranului un nivel „fără precedent” de sprijin militar, potrivit ultimei evaluări a Ministerului britanic al Apărării
  • Armata ucraineană a doborât în noaptea de vineri spre sâmbătă 10 din cele 15 drone Shahed-136 și Shahed-131 de fabricație iraniană deasupra orașelor Herson, Nikolaev și Odesa, potrivit Forțelor Aeriene ucrainene, citate de The Kyiv Independent.
  • Peste 1,5 milioane de oameni din regiunea Odesa sunt fără curent după ce o dronă rusă a lovit sistemul de generare a energiei electrice, a declarat sâmbătă președintele Volodimir Zelenski într-un mesaj video.
  • Laureaţii ucrainean, rus şi belarus ai Premiului Nobel pentru Pace au denunţat la unison, în timp ce au primit prestigioasa recompensă sâmbătă, la Oslo, războiul "nebunesc şi criminal" pe care preşedintele rus Vladimir Putin l-a declanşat în Ucraina
  • Declarația de dragoste a traficantului de arme Viktor Bout pentru războiului Moscovei în Ucraina și pentru Putin
  • Forțele ucrainene au lovit o bază rusească dintr-o zonă ocupată temporar în regiunea Zaporojie, a anunțat sâmbătă Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, relatează Kyiv Independent. Potrivit Statului Major General, până la 150 de soldați ruși au fost răniți, iar 50 de soldați au fost transportați la un spital din Melitopolul ocupat, regiunea Zaporojie.

---------------

Evenimentele de sâmbătă au fost LIVE aici pe HotNews.ro