Portul ucrainean Odesa a rămas fără energie electrică după ce Rusia a folosit drone de fabricație iraniană pentru a lovi două instalații energetice, lăsând 1,5 milioane de oameni din regiune fără curent electric, au anunțat sâmbătă autoritățile, potrivit Reuters.

O dronă kamikaze de fabricație iraniană doborâtă de forțele armate ucrainene în orașul OdesaFoto: Handout / AFP / Profimedia

„Situația din regiunea Odesa este foarte dificilă", a declarat președintele Volodimir Zelenski în discursul său de sâmbătă seară.

„Din nefericire, loviturile au fost critice, așa că este nevoie de mai mult decât de timp pentru a restabili electricitatea... Nu este nevoie de ore, ci de câteva zile, din păcate".

Din octombrie, Moscova a vizat infrastructura energetică a Ucrainei cu valuri mari de rachete și drone.

Norvegia ajută la refacerea sistemului energetic

Norvegia a trimis 100 de milioane de dolari pentru a ajuta la refacerea sistemului energetic al Ucrainei, a declarat Zelenski.

Serghei Bratchuk, purtător de cuvânt al administrației regionale din Odesa, a declarat că energia electrică pentru populația orașului va fi restabilită „în următoarele zile", în timp ce refacerea completă a rețelelor ar putea dura două-trei luni.

Bratchuk a declarat că o postare anterioară pe Facebook a administrației regiunii, prin care se sfătuiau unii oameni să ia în considerare evacuarea, este investigată de serviciile de securitate ucrainene ca fiind „un element al războiului hibrid" din partea Rusiei.

Această postare a fost între timp ștearsă.

Nu s-a făcut apel la evacuare

„Niciun reprezentant al autorităților din regiune nu a făcut vreun apel la evacuarea locuitorilor din Odesa și din regiune", a spus Bratchuk.

Odesa avea peste un milion de locuitori înainte de invazia din 24 februarie, pe care Rusia o numește „operațiune militară specială" pentru „denazificarea" Ucrainei.

Kievul afirmă că Rusia a lansat sute de drone Shahed-136 de fabricație iraniană asupra unor ținte din Ucraina, descriind atacurile drept crime de război din cauza efectului lor devastator asupra vieții civile. Moscova spune că atacurile sale sunt legitime din punct de vedere militar și că nu vizează civili.

Ministerul britanic al Apărării a declarat sâmbătă că sprijinul militar al Iranului pentru Rusia ar putea crește în următoarele luni, inclusiv cu posibile livrări de rachete balistice.