​Statele Unite au anunțat vineri un nou ajutor militar pentru Ucraina și au promis că vor întrerupe legăturile Rusiei cu Iranul, despre care un emisar britanic a spus că implică faptul că Moscova caută sute de rachete balistice și oferă în schimb un sprijin militar fără precedent.

Tanc rusesc distrus, expus la KievFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Sinteza zilei:

  • Forțele ruse au distrus orașul Bahmut din estul Ucrainei, a declarat președintele Volodimir Zelenski, în timp ce armata ucraineană a raportat atacuri cu rachete în mai multe zone ale țării
  • Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, se declară îngrijorat că luptele din Ucraina ar putea scăpa de sub control și s-ar putea transforma într-un război între Rusia și alianța nord-atlantică, conform Associated Press.
  • Sprijinul Iranului pentru armata rusă ar putea crește în lunile următoare, iar în schimb Moscova ar oferi probabil Teheranului un nivel „fără precedent” de sprijin militar, potrivit ultimei evaluări a Ministerului britanic al Apărării
  • Armata ucraineană a doborât în noaptea de vineri spre sâmbătă 10 din cele 15 drone Shahed-136 și Shahed-131 de fabricație iraniană deasupra orașelor Herson, Nikolaev și Odesa, potrivit Forțelor Aeriene ucrainene, citate de The Kyiv Independent.
  • Peste 1,5 milioane de oameni din regiunea Odesa sunt fără curent după ce o dronă rusă a lovit sistemul de generare a energiei electrice, a declarat sâmbătă președintele Volodimir Zelenski într-un mesaj video.
  • Laureaţii ucrainean, rus şi belarus ai Premiului Nobel pentru Pace au denunţat la unison, în timp ce au primit prestigioasa recompensă sâmbătă, la Oslo, războiul "nebunesc şi criminal" pe care preşedintele rus Vladimir Putin l-a declanşat în Ucraina
  • Declarația de dragoste a traficantului de arme Viktor Bout pentru războiului Moscovei în Ucraina și pentru Putin
  • Forțele ucrainene au lovit o bază rusească dintr-o zonă ocupată temporar în regiunea Zaporojie, a anunțat sâmbătă Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, relatează Kyiv Independent. Potrivit Statului Major General, până la 150 de soldați ruși au fost răniți, iar 50 de soldați au fost transportați la un spital din Melitopolul ocupat, regiunea Zaporojie.

Cele mai importante informații de sâmbătă, ziua 290 a războiului din Ucraina, LIVETEXT:

22:36 În Crimeea, în satul Sovetskoye, o cazarmă în care se se aflau sute de soldați mobilizați a luat foc, iar doi militari ar fi murit, potrivit presei ruse și ucrainene.

22:16Peste 1,5 milioane de oameni din regiunea Odesa sunt fără curent după ce o dronă rusă a lovit sistemul de generare a energiei electrice, a declarat sâmbătă președintele Volodimir Zelenski într-un mesaj video.

22:05 Forțele ucrainene au lovit o bază rusească dintr-o zonă ocupată temporar în regiunea Zaporojie, a anunțat sâmbătă Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, relatează Kyiv Independent. Potrivit Statului Major General, până la 150 de soldați ruși au fost răniți, iar 50 de soldați au fost transportați la un spital din Melitopolul ocupat, regiunea Zaporojie.

21:32VIDEO Declarația de dragoste a traficantului de arme Viktor Bout pentru războiului Moscovei în Ucraina și pentru Putin

Abia eliberat de SUA, traficantul rus de arme Viktor Bout a declarat sâmbătă că sprijină „din toată inima” războiul Rusiei în Ucraina și că s-ar oferi voluntar să lupte pentru Rusia, relatează AFP.

20:32Forțele ruse au bombardat sâmbătă maternitatea unui spital din Herson, fără a exista victime, conform Ministerului ucrainean al Apărării. „Spitale, centre pentru copii - țintele preferate ale teroriștilor ruși”, a scris pe Twitter ministerul ucrainean.

20:06Imagini din Bahmut, orașul din estul Ucrainei despre care președintele Volodimir Zelenski spunea că a fost distrus. Reportaj Sky News:

19:27Președintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, a spus că declarația Belarusului că va accepta, fără condiții prealabile, tranzitul cerealelor ucrainene pe teritoriul său pentru exportul cerealelor ucrainene este „o capcană”, relatează Kyiv Independent.

19:10Ministrul de Externe al Australiei, Penny Wong, a declarat că guvernul va aplica noi sancțiuni Rusiei, dar și Iranului, ca răspuns la ceea ce a numit încălcări „flagrante” ale drepturilor omului, scrie Reuters.

Decizie a Consiliului European pentru ajutorul de 18 miliarde de euro pentru Ucraina

18:52 Consiliul European a anunțat sâmbătă că a ajuns la un acord cu privire la un pachet legislativ care va permite UE să ajute financiar Ucraina pe parcursul anului 2023 cu 18 miliarde de euro. Propunerea a fost adoptată astăzi de Consiliu prin procedură scrisă și va fi transmisă Parlamentului European spre o posibilă adoptare săptămâna viitoare. Marți, Ungaria s-a opus prin veto pachetului în valoare de 18 miliarde de euro sub formă de ajutor macrofinanciar pentru Ucraina pentru anul 2023 propus de Comisia Europeană.

18:20Viktor Bout, traficantul de arme eliberat într-un schimb de prizonieri cu baschetbalista Brittney Griner, a spus că i-a urat mult noroc acesteia pe aeroportul din Abu Dhabi, unde a avut loc schimbul, relatează Reuters.

Bout a spus, de asemenea, că s-ar alătura războiului rus din Ucraina, dacă „ar avea șansa și abilitățile necesare”

17:25Laureaţii ucrainean, rus şi belarus ai Premiului Nobel pentru Pace au denunţat la unison, în timp ce au primit prestigioasa recompensă sâmbătă, la Oslo, războiul "nebunesc şi criminal" pe care preşedintele rus Vladimir Putin l-a declanşat în Ucraina, potrivit AFP şi Reuters.

17:15 Șeful Poliției Naționale, Igor Klimenko, a declarat pe 10 decembrie că aproximativ 47.000 de crime de război ale rușilor (tortură, viol, uciderea civililor) au fost înregistrate în Ucraina de la începutul invaziei pe scară largă din 24 februarie, relatează Kyiv Independent.

Procuratura Generală a Ucrainei a raportat pe 4 decembrie că armata rusă a comis 51.161 de crime de război și crime de agresiune în Ucraina de la începutul războiului total al Rusiei.

17:06Pe 10 decembrie, invadatorii ruși au tras într-o unitate medicală din Hersonul eliberat, fără a provoca victime, a declarat vicepreședintele Biroului Prezidențial Kiril Timoșenko, potrivit Ukrainska Pravda.

„Obuzele inamice au lovit maternitatea spitalului. Clădirea este avariată. Angajațoo din sănătate, pacienții și copiii nu au fost răniți!, a spus acesta.

16:10Uniunea Europeană negociază cu Ungaria pentru a debloca ajutoare de miliarde de euro în schimbul renunțării de către Budapesta a veto-ului privind extinderea unui împrumut comun pentru Ucraina, relatează Reuters.

15:42Bombardarea masivă de către Rusia a zonelor eliberate din regiunea Herson a ucis doi civili și a rănit opt ​​în ultima zi, a informat guvernatorul Yaroslav Ianușevici la începutul zilei de 10 decembrie, relatează Kyiv Independent.

Într-o postare pe Telegram, Ianușevici a adăugat că forțele ruse au bombardat regiunea de 51 de ori în ultima zi.

Aproape tot orașul Odesa, fără energie electrică după un atac cu dronă kamikaze

15:36Oraşul Odesa, în sudul Ucrainei, a rămas aproape în totalitate fără electricitate după un atac cu drone-kamikaze lansat de Rusia în timpul nopţii, au anunţat sâmbătă autorităţile ucrainene, informează AFP, preluată de Agerpres.

„Deocamdată, oraşul este fără electricitate”, a declarat un consilier al preşedinţiei ucrainene, Kirilo Timoşenko, într-un mesaj pe contul său de Telegram.

Cu toate acestea, infrastructurile esenţiale, inclusiv spitalele şi maternităţile, au acces la curent, a precizat el. „Situaţia rămâne dificilă, însă este sub control”, a declarat Timoşenko.

15:20Rusia vrea să transforme Ucraina într-o „dictatură dependentă" precum Belarusul, a declarat sâmbătă soția laureatului belarus al Premiului Nobel pentru Pace, Ales Bialiatski, aflat în închisoare, la primirea premiului în numele acestuia, care a vorbint în numele său, transmite Reuters.

14:50 Forțele ruse au distrus orașul Bahmut din estul Ucrainei, a declarat președintele Volodimir Zelenski, în timp ce armata ucraineană a raportat atacuri cu rachete în mai multe zone ale țării, conform The Guardian.

14:16Şeful Dumei de Stat a Rusiei, Viaceslav Volodin, un aliat apropiat al preşedintelui rus Vladimir Putin, a acuzat Germania şi Franţa pentru „eşecul unui plan de pace în Donbas” și a cerut plata rdespăgubiri de la cele două state, scrie DPA.

Rubla, pusă în circulație în Herson - administrația instalată de Moscova

14:07 Administrația instalată de Rusia în regiunea ucraineană Herson a anunțat sâmbătă că a început să pună în circulație rubla rusească pentru a înlocui grivna, în timp ce moneda națională a Ucrainei nu va mai fi permisă în zonele controlate de Moscova de la 1 ianuarie, informează Reuters.

Andrei Peretonkin, șeful sucursalei locale a băncii centrale ruse, a declarat: "În acest moment, nu mai există niciun fel de restricții. Pentru confortul rezidenților și pentru a permite o integrare mai ușoară a regiunii în spațiul economic rusesc, săptămâna aceasta băncile din regiunea Herson au început operațiunile de schimb valutar".

Anterior, administrația instalată de Rusia declarase că atât rubla, cât și grivna vor fi acceptate în regiunea Herson.

13:18Rusia a pierdut 93.760 de soldați în Ucraina de la începutul războiului, susține Statul Major General al Ucrainei, potrivit The Kyiv Independent.

12:53O mină marină care plutea în derivă la o distanță de aproximativ 2,5 mile marine de Portul Constanța a fost semnalată sâmbătă autorităților române de către un cargo turcesc. Scafandri specializați în distrugerea dispozitivelor explozive subacvatice au intervenit pentru neutralizarea minei care punea în pericol navigația, au anunțat Forțele Navale Române.

12:08Lupte grele se dau în regiunile ucrainene anexate ilegal de Rusia „pentru totdeauna”. Cinci civili au murit și alți 13 au fost răniți în ultimele 24 d ore în urma bombardamentele rusești din sudul și estul Ucrainei, potrivit informațiilor furnizate de biroul prezidențial ucrainean, notează The Guardian, citând Associated Press.

Armata ucraineană susține că a doborât 10 din 15 drone iraniene

11:42Banksy a anunţat că a realizat 50 de serigrafii unice pe care le va scoate la vânzare pentru a strânge fonduri în beneficiul unei asociaţii de caritate care sprijină poporul ucrainean, scrie Agerpres, citând DPA. Fiecare serigrafie este semnată şi numerotată, prezentând un şoarece alb care alunecă şi zgârie cuvântul "fragil" tipărit pe o cutie de carton.

Celebrul artist britanic specializat în graffiti, a cărui identitate nu este cunoscută, a anunţat pe Instagram acest proiect în colaborare cu Legacy of War Foundation, care va folosi sumele de 5.000 de lire sterline obţinute din fiecare vânzare pentru a cumpăra vehicule ce vor fi utilizate la evacuarea cetăţenilor din zonele ucrainene afectate de război şi pentru a furniza servicii de încălzire comunităţilor ucrainene care se confruntă cu o iarnă dificilă.

10:49Armata ucraineană a doborât în noaptea de vineri spre sâmbătă 10 din cele 15 drone Shahed-136 și Shahed-131 de fabricație iraniană deasupra orașelor Herson, Nikolaev și Odesa, potrivit Forțelor Aeriene ucrainene, citate de The Kyiv Independent.

10:07Sprijinul Iranului pentru armata rusă ar putea crește în lunile următoare, iar în schimb Moscova ar oferi probabil Teheranului un nivel „fără precedent” de sprijin militar, potrivit ultimei evaluări a Ministerului britanic al Apărării, citat de The Guardian.

Armata britanică arată că Iranul a devenit unul dintre cei mai importanți susținători militari ai Rusiei de când aceasta a invadat Ucraina, în februarie, iar Moscova încearcă acum să obțină mai multe arme, inclusiv sute de rachete balistice. În schimb, Rusia oferă foarte probabil Iranului un nivel fără precedent de sprijin militar și tehnic care le transformă relația de apărare.

Conform Ministerului britanic al Apărării, Rusia a folosit, foarte probabil, o mare parte din stocul său de rachete balistice cu rază scurtă de acțiune SS-26 Iskander. Dacă Rusia reușește să pună în funcțiune un număr mare de rachete balistice iraniene, probabil că le va folosi pentru a-și continua și extinde campania de atacuri împotriva infrastructurii naționale critice a Ucrainei.

Stoltenberg: „Războiul din Ucraina s-ar putea transforma într-un război Rusia-NATO”

09:50Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, se declară îngrijorat că luptele din Ucraina ar putea scăpa de sub control și s-ar putea transforma într-un război între Rusia și alianța nord-atlantică, conform Associated Press.

09:30Rusia a anunțat vineri că interzice intrarea pe teritoriul său a 200 de canadieni, printre care ministrul sănătății Jean-Yves Duclos și președintele CIBC, Victor Dodig, ca răspuns la sancțiuni canadiene similare împotriva unor oficiali ruși, potrivit AFP.

08:50Rusia va intra anul viitor într-o criză politică profundă care ar putea accentua tendințele separatiste prezente în unele din regiunile sale, ducând în cele din urmă la destrămarea „imperiului” lui Vladimir Putin, afirmă cercetătorul Kamil Galeev.

Scurtă recapitulare, sâmbătă dimineață, a evenimentelor recente:

  • Vladimir Putin a evocat posibilitatea unei înțelegeri pentru a pune capăt războiului din Ucraina, susținând în același timp că "operațiunea sa militară specială" se desfășoară conform planului. "Procesul de soluționare în ansamblu, da, va fi probabil dificil și va dura ceva timp - dar, într-un fel sau altul, toți participanții la acest proces vor trebui să fie de acord cu realitățile care se conturează pe teren", a declarat președintele rus. Declarația a venit la doar câteva zile după ce a spus că acțiunea militară ar putea fi un "proces pe termen lung".
  • La baza aeriană Berdiansk din regiunea ucraineană Zaporojie au fost auzite explozii. Trei explozii mari au fost auzite, precum și altele mai mici, în apropierea orașului ocupat de Rusia, situat pe coasta Mării Azov.
  • Ucraina afirmă că regiunile sale sudice suferă cele mai grave pene de curent electric, la câteva zile după ultima serie de atacuri rusești asupra rețelei energetice a țării. Șeful operatorului de rețea ucrainean Ukrenergo a declarat că muncitorii se străduiesc cel mai mult să restabilească energia electrică în regiunile de la Marea Neagră din Odessa, care a fost grav afectată luni, și în jurul orașului Herson, recent recucerit.
  • Vladimir Putin a declarat că Rusia și-ar putea modifica doctrina militară prin introducerea posibilității unui atac preventiv pentru a dezarma un inamic, într-o aparentă referire la un atac nuclear. Vorbind la doar câteva zile după ce a avertizat că riscul unui război nuclear este în creștere, dar că Rusia nu va lovi prima, Putin a declarat vineri că Moscova se gândește dacă să adopte ceea ce el a numit conceptul Washingtonului de atac preventiv.
  • Ministrul ucrainean de externe a declarat că guvernul său colaborează cu organismul de supraveghere nucleară al ONU pentru a crea o zonă de siguranță în jurul centralei nucleare Zaporojie, aflată sub control rusesc.
  • Rusia a susținut că zona de siguranță propusă de ea în jurul centralei din Zaporojie a fost pentru a "opri bombardamentele ucrainene". Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat, de asemenea, că retragerea SUA dintr-un tratat care interzice rachetele nucleare cu rază intermediară de acțiune a fost un act "distructiv" care a creat un vid și a alimentat riscuri suplimentare de securitate.
  • Președintele Joe Biden a declarat că a vorbit cu vedeta americană de baschet Brittney Griner și că este "binedispusă" după ce a fost eliberată din arest. Rusia a eliberat-o joi pe Griner în cadrul unui schimb de prizonieri la nivel înalt cu cunoscutul traficant de arme Viktor Bout, care a fost deținut într-o închisoare americană timp de 12 ani.
  • Mama lui Viktor Bout i-a mulțumit lui Vladimir Putin pentru eliberarea fiului său în cadrul schimbului cu SUA. Bout, supranumit "Negustorul Morții", este un fost locotenent-colonel sovietic pe care Departamentul de Justiție al SUA l-a descris cândva ca fiind unul dintre cei mai prolifici traficanți de arme din lume.
  • Belarusul a informat Națiunile Unite că va accepta, fără condiții prealabile, tranzitul cerealelor ucrainene pe teritoriul său pentru exportul din porturile lituaniene, a declarat un purtător de cuvânt al ONU.
  • SUA și-au exprimat îngrijorarea cu privire la un "parteneriat de apărare la scară largă" între Moscova și Teheran, descriindu-l ca fiind "dăunător" pentru Ucraina, vecinii Iranului și pentru lume. Puterile occidentale au acuzat Iranul că a furnizat drone Rusiei - lucru negat de Moscova - în timp ce forțele rusești atacă infrastructura energetică a Ucrainei.
  • Gigantul petrolier francez TotalEnergies a cedat presiunii internaționale și a anunțat că intenționează să se "retragă treptat" din investițiile sale în Rusia. Cea de-a cincea companie petrolieră din lume a declarat vineri că își va retrage cei doi reprezentanți din consiliul de administrație al Novatek, principalul exportator privat de gaze din Rusia.

---------------

Evenimentele de vineri au fost LIVE aici pe HotNews.ro