Forțele ruse au distrus orașul Bahmut din estul Ucrainei, a declarat președintele Volodimir Zelenski, în timp ce armata ucraineană a raportat atacuri cu rachete în mai multe zone ale țării, conform The Guardian.

Soldat ucrainean pe frontul din regiunea DonbasFoto: Jose Hernandez / Shutterstock Editorial / Profimedia

Cele mai recente bătălii din războiul declanșat de Rusia în Ucraina în 24 februarie s-au concentrat pe patru provincii pe care președintele rus Vladimir Putin a pretins că le-a anexat ilegal la sfârșitul lunii septembrie, scrie Associated Press. Aceasta indică lupta Moscovei de a stabili controlul asupra regiunilor ucrainene și hotărârea Ucrainei de a le revendica.

Zelenski a spus, în ultimul său mesaj transmis ucrainenilor, că situația „rămâne foarte dificilă” în mai multe orașe din prima linie din provinciile Donețk și Lugansk din estul Ucrainei. Împreună, aceste provincii alcătuiesc Donbasul, o regiune industrială extinsă care se învecinează cu Rusia, pe care Putin a identificat-o drept un punct de interes încă de la începutul războiului și unde separatiștii susținuți de Moscova au luptat din 2014.

„Bahmut, Soledar, Maryinka, Kreminna. Multă vreme, pe pământul acestora nu a mai rămas nicio zonă de locuit care să nu fi fost afectată de obuze și incendii. Ocupanții au distrus de fapt Bahmut, un alt oraș din Donbas pe care armata rusă l-a transformat în ruine”, a spus Zelenski în discursul său video.