Abia eliberat de SUA, traficantul rus de arme Viktor Bout a declarat sâmbătă că sprijină „din toată inima” războiul Rusiei în Ucraina și că s-ar oferi voluntar să lupte pentru Rusia, relatează AFP.

Viktor Bout si declaratia de dragoste pentru Putin si razboiul din UcrainaFoto: Captura video

Într-un interviu acordat postului RT, el a spus că a ținut „întotdeauna” un portret al lui Vladimir Putin în celula sa în timpul ispășirii pedepsei sale în Statele Unite, unde a fost condamnat la 25 de ani de închisoare după ce a fost arestat în 2008 în Thailanda.

„Sunt mândru că sunt rus și președintele nostru este Putin”, a spus el. Fostul ofițer al armatei sovietice, în vârstă de 55 de ani, a mai spus că sprijină „pe deplin” atacul asupra Kremlinului din Ucraina.

„Dacă aș avea ocazia și abilitățile necesare, m-aș oferi voluntar (pentru a lupta în Ucraina)”, a spus el, spunând că „nu înțelege” de ce ofensiva masivă a Moscovei nu a avut loc din 2014.

De asemenea, s-a prezentat, din nou, ca un om de afaceri care a lucrat legal, dar care a servit drept „exemplu” pentru a-i forța pe alți ruși să accepte înțelegeri cu Washingtonul, ceea ce spune că a refuzat să facă.

Bout a negat, de asemenea, că ar fi vândut arme talibanilor, așa cum este acuzat de presa americană. "Talibanii mi-au pus un preț pe cap. Deci, cum pot spune că am colaborat cu ei? Nu are sens", a spus el.

În cele din urmă, el a acuzat Occidentul că încurajează „o sinucidere a civilizației” cu „droguri, LGBTQ+”.

Născut, potrivit unui raport al Națiunilor Unite, în 1967 la Dușanbe, capitala fostei republici sovietice Tadjikistan, Viktor Bout a studiat la Institutul Militar de Limbi Străine din Moscova, înainte de a intra în armata forțelor aeriene.

El a reușit, din 1991 și după căderea URSS să achiziționeze la un preț mic o cantitate de armament din bazele militare din fosta URSS, apoi în plin haos, să le vândă în mai multe zone de conflict, în special în Africa. Posibilele sale legături cu serviciile ruse nu sunt cunoscute.

Bout, care a petrecut 14 ani în închisoare în SUA pentru trafic de arme, spălare de bani și conspirație pentru a ucide americani, a fost eliberat în schimbul baschetbalistei Brittney Griner, condamnată în Rusia la închisoare pentru că a adus ulei de canabis la Moscova când a sosit pentru a juca pentru o echipă rusă.

Cei doi s-au intersectat pe aeroportul din Abu Dhabi, unde a avut loc schimbul.

Citește și:

Primul interviu al lui Viktor Bout, „Negustorul morții": Occidentul vrea să distrugă și să dezbine Rusia