Traficantul de arme rus Viktor Bout, supranumit și „Negustorul morții”, care a fost eliberat în cadrul unui schimb de prizonieri cu jucătoarea americană de baschet Brittney Griner, a declarat vineri presei controlate de Kremlin că țările occidentale încearcă să „distrugă" și să „dezbine" Rusia, potrivit The Moscow Times.

Viktor Bout, negustorul de moarteFoto: Natthawat Wongrat / Zuma Press / Profimedia

„Occidentul crede că nu ne-a terminat în 1990, când Uniunea Sovietică a început să se dezintegreze, și că nu a reușit să ne termine... Ei cred că pot să ne distrugă din nou și să dezbine Rusia", a declarat Bout la postul de stat RT.

Ministerul rus de Externe a anunțat joi că a eliberat-o pe vedeta americană de baschet Brittney Griner pentru a-l primi pe cetățeanul rus Viktor Bout într-un schimb de prizonieri.

„Negustorul morții”, în vârstă de 55 de ani, a fost acuzat de înarmarea rebelilor în unele dintre cele mai sângeroase conflicte din lume.

Bout a precizat pentru RT că nu a întâlnit „rusofobie" în rândul deținuților din închisoarea americană, adăugând că practic „aproape toți prizonieri” aveau un fel de „simpatie pentru Rusia".

Lord of War, filmul inspirat de „Negustorul morții”

Notorietatea lui Bout a inspirat filmul hollywoodian „Lord of War", cu Nicolas Cage, în care antieroul a scăpat de justiție.

În interviul acordat presei de stat, Bout a criticat pelicula și a spus că industria cinematografică americană este responsabilă pentru producerea de propagandă pro-Washington.

„Dacă ar fi venit la mine și m-ar fi întrebat, poate că ar fi venit cu o poveste mai interesantă. Hollywood-ul din zilele noastre - în opinia mea - este doar un departament de propagandă (al Washingtonului n.r.)", a declarat Bout.