Forțele rusești au bombardat întreaga linie de front din regiunea Donețk, în estul Ucrainei, au declarat oficialii ucraineni, în cadrul a ceea ce pare a fi o ambiție la scară mică a Kremlinului de a securiza doar cea mai mare parte a teritoriilor pe care le-a revendicat.

Patrule ale armatei ucrainene în apropiere de linia de front din DonbasFoto: Celestino Arce/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Noul material LIVE, cu evenimentele de vineri, este aici

Cele mai importante informații de vineri, ziua 289 a războiului din Ucraina, LIVETEXT:

01:15Rusia se gândește să-și schimbe doctrina militară pentru a folosi un atac nuclear preventiv, spune Putin

Rusia și-ar putea modifica doctrina militară introducând posibilitatea unui atac preventiv pentru a dezarma un inamic, a declarat vineri președintele rus Vladimir Putin, răspunzând la o întrebare a unui jurnalist în timpul unei vizite la Bișkek, care i-a cerut să-și clarifice declarația de la începutul acestei săptămâni cu privire la utilizarea armelor nucleare, relatează AFP.

00:35 Infrastructura și armata, printre prioritățile pe fondul crizei de energie din Ucraina, spune premierul

În timp ce Ucraina se confruntă cu o criză energetică, țara va trebui să stabilească prioritățile pentru aprovizionarea cu energie electrică, a declarat premierul Denis Șmihal, potrivit CNN

"Prima prioritate este infrastructura critică, în special instalațiile de alimentare cu apă și căldură și spitalele", a declarat Șmihal în cadrul unei ședințe de guvern. "A doua prioritate este complexul militar-industrial - instalații care lucrează pentru apărarea statului. Principiul "Totul pentru front" rămâne absolut neschimbat.", a adăugat el.

Rusia a deportat deja peste 13.000 de copii ucraineni pe teritoriul său

00:11Belarusul a declarat vineri Națiunilor Unite că va accepta, fără condiții prealabile, tranzitul cerealelor ucrainene pe teritoriul său pentru export din porturile lituaniene, a declarat un purtător de cuvânt al ONU, relatează Reuters.

23:41Declaraţii recente ale preşedintelui francez Emmanuel Macron cu privire la acordarea unor ”garanţii de securitate” Rusiei au fost ”scoase” din ”context”, dă asigurări vineri Palatul Élysée, înaintea organizării unei noi Conferinţe de ajutare a Ucrainei, marţi, la Paris, relatează AFP, potrivit News.ro.

23:28 Rusia a deportat deja peste 13.000 de copii ucraineni pe teritoriul său, a informat pe 9 decembrie Daria Gerasimchuk, consilierul prezidențial al Ucrainei pentru drepturile copilului și reabilitare, scrie Kyiv Independent.

„Și aceasta, din păcate, nu este cifra finală”, a spus ea, adăugând că „mai trebuie să aflăm despre cel puțin zeci de mii de copii ucraineni care au fost furați de autoritățile ruse”.

Amnesty International, un organ de supraveghere a drepturilor omului, a declarat pe 11 noiembrie că acțiunile Rusiei de strămutare forțată și deportare sunt „condamnabile și constituie o crimă de război”.

În septembrie, Khrystyna Hayovyshyn, un ambasador adjunct al Ucrainei la ONU, a declarat că 2,5 milioane de oameni au fost deportați forțat din Ucraina în „regiunile izolate” ale Rusiei din Siberia și Orientul Îndepărtat, după cum a raportat CNN.

22:58Vladimir Putin a menționat vineri o posibilă înțelegere pentru a pune capăt războiului său din Ucraina, susținând în continuare că „operațiunea sa militară specială” decurge conform planului, potrivit The Guardian.

„Procesul de înțelegere în ansamblu, da, probabil va fi dificil și va dura ceva timp. Dar, într-un fel sau altul, toți participanții la acest proces vor trebui să fie de acord cu realitățile care se conturează pe teren”, a spus președintele Rusiei în timpul declarațiilor la o conferință de presă la Bișkek, Kârgâzstan.

Președintele rus Vladimir Putin a spus mai devreme că Moscova va încheia probabil o înțelegere cu Ucraina într-o zi, dar că pierderea aproape totală a încrederii Rusiei în Occident va face o eventuală înțelegere, despre care nu a detaliat, mult mai greu de atins, potrivit Reuters.

Linia frontului din est este „foarte dificilă”

22:49 Premierul britanic anunță un ajutor militar suplimentar pentru Ucraina.

Prim-ministrul britanic Rishi Sunak, într-o conversație cu președintele Volodimir Zelenski a declarat că țara sa este pregătită să livreze Ucrainei mai multe tunuri antiaeriene și alte rachete de apărare aeriană cu rază scurtă de acțiune în următoarele săptămâni, potrivit unui comunicat al guvernului britanic, citat de CNN.

22:07 Rusia a cerut ca un spion deținut în Germania să fie eliberat în schimbul lui Paul Whelan

Rusia a refuzat să îl elibereze pe Paul Whelan alături de Brittney Griner dacă nu va fi eliberat și un fost colonel din spionajul intern rus aflat în prezent în custodia Germaniei, ca parte a unui schimb de prizonieri, au declarat oficiali americani pentru CNN, chiar dacă SUA au oferit numele altor câtorva prizonieri ruși aflați în custodia SUA pe care ar fi dispuse să îi schimbe.

21:50 Zelenski spune că situația de pe linia frontului din est este „foarte dificilă”, în timp ce forțele ucrainene resping asalturile rusești

Președintele ucrainean Volodimir Zelenskia recunoscut vineri că situația militară în unele părți din estul Ucrainei este „foarte dificilă”, dar a declarat că forțele ucrainene continuă să reziste atacurilor rusești.

20:15 Casa Albă a declarat că președintele Joe Biden a autorizat un nou ajutor militar de 275 de milioane de dolari pentru Ucraina.

Noul pachet va include arme și obuze, precum și echipamente pentru a ajuta Ucraina să-și consolideze apărarea antiaeriană, potrivit unui comunicat al Departamentului de Apărare al SUA.

Acesta va include, de asemenea, rachete pentru lansatoare HIMARS, obuze de 155 mm și vehicule militare Humvee, potrivit unui document văzut de Reuters și de persoane familiare cu pachetul.

20:10SUA au anunțat noi sancțiuni împotriva a zeci de persoane și entități pentru presupuse abuzuri ale drepturilor omului sau corupție în nouă țări, inclusiv Rusia, China și Iran, relatează The Guardian.

Cea mai recentă listă de sancțiuni include Comisia Electorală Centrală a Rusiei, pe care Washingtonul a acuzat-o că ajută la supravegherea și monitorizarea ceea ce SUA au spus că sunt „referendumuri simulate” organizate în zonele controlate de Rusia din Ucraina, precum și 15 dintre membrii săi.

Rusia încearcă să obțină mai multe arme de la Iran

20:05Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) spune că locotenent-colonelul Yevgeniy Zelenov— un comandant adjunct în Districtul Militar de Vest — a ordonat trupelor să tragă în mașinile civile la intrarea în Harkov pe 24 februarie, în prima zi întreagă a invaziei, relatează CNN.

19:34 Casa Albă a declarat vineri că Statele Unite vor colabora cu Rusia în încercarea de a obține eliberarea lui Paul Whelan, la o zi după ce Washingtonul l-a schimbat pe traficantul de arme condamnat Viktor Bout cu starul WNBA Brittney Griner.

John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, a declarat reporterilor ca răspuns la comentariul președintelui rus Vladimir Putin că sunt posibile schimburi suplimentare de prizonieri: „Vom colabora activ pe acele canale pentru a încerca să-l aducem pe Paul acasă”. El a spus că „acțiunile, nu cuvintele” contează.

18:55 Pentru 78% dintre ruși ,„Rusia este o țară mare, înconjurată de dușmani”

În prima linie a promovării ofensivei militare în Ucraina, naționaliștii ruși profită de acordul tacit al Kremlinului pentru a se impune pe o scenă politică zdrobită de ani de represiune, scrie AFP.

18:47 Rusia își extinde și își modernizează arsenalul nuclear, a declarat vineri secretarul american al apărării, Lloyd Austin, într-un moment în care președintele rus Vladimir Putin a sugerat în mod repetat că ar putea folosi arme nucleare pentru a proteja Rusia, relatează Reuters.

18:26Rusia încearcă să obțină mai multe arme de la Iran, inclusiv sute de rachete balistice, și oferă Teheranului un nivel fără precedent de sprijin militar și tehnic în schimb, a declarat vineri ambasadorul Marii Britanii la ONU, Barbara Woodward, potrivit Reuters.

Putin a recunoscut vineri că au existat unele probleme în procurarea de echipamente și haine pentru sutele de mii de soldați

18:14Slovacia compară negocierea păcii cu Rusia cu discuțiile cu Hitler care au dus la cel de-al Doilea Război Mondial

Ministrul de externe al Slovaciei, Rastislav Kacer, i-a avertizat joi pe cei care sunt în favoarea negocierii încheierii războiului cu Rusia fără a ține cont de cererile Ucrainei, că ceva similar s-a întâmplat cu Adolf Hitler și că „a dus la distrugerea Cehoslovaciei și la cel de-al Doilea Război Mondial”, potrivit news360.es.

17:02 Vladimir Putin a vorbit la o conferință de presă la Bișkek, Kârgâzstan, unde a spus că sunt posibile schimburi suplimentare de prizonieri între SUA și Rusia, dar a și lansat o serie de amenințări.

Președintele rus Vladimir Putin a recunoscut vineri că au existat unele probleme în procurarea de echipamente și haine pentru sutele de mii de soldați pe care Moscova i-a înrolat pentru a lupta în Ucraina în ultimele luni, relatează Reuters.

  • De asemenea, el a promis că va șterge de pe fața pământului orice țară care va îndrăzni să atace Rusia cu arme nucleare.
  • Putin a spus că Rusia nu are mandat de a lansa un prim atac nuclear preventiv, spre deosebire de Statele Unite, dar că armele hipersonice avansate ale Rusiei ar asigura că Rusia va putea răspunde cu forță dacă va fi vreodată atacată.
  • Putin a ameninţat de asemenea Occidentul cu o ”reducere a producţiei” de petrol rusesc, dacă va fi necesar, la câteva zile după ce Uniunea Europeană (UE), Grupul celor Şapte (G7) şi Australia au plafonat preţul petrolului rusesc la 60 de dolari barilul, ”o decizie stupidă”, care ”nu afectează Rusia”, denunţă liderul de la Kremlin, relatează AFP, potrivit News.ro.
  • ”Vom reflecta la o eventuală reducere a producţiei, dacă va fi necesar”, a anunţat într-o conferinţă de presă la Bişkek, în marja unui summit regional, Vladimir Putin.
  • El a denunţat mecanismul implementat de Occident din cauza Războiului rus din Ucraina drept ”o decizie proastă”, care ”nu afectează Rusia”.
  • Liderul de la Kremlin a mai spus că nu este nevoie să cheme trupe suplimentare pentru a lupta în Ucraina, deoarece există 150.000 de luptători recent recrutați care încă nu au fost trimiși în prima linie.

Listă secretă. Bulgaria va trimite primul ajutor militar în Ucraina

16:40 Un tribunal din orașul Rostov-pe-Don a dispus vineri arestarea lui Pavel Nikolin, un dezertor al grupului Wagner care a deschis focul asupra poliției ruse, acesta justificându-și gestul prin faptul că a crezut că s-a întâlnit cu militari ucraineni îmbrăcați în civil.

16:01Traficantul de arme rus Viktor Bout, supranumit și „Negustorul morții”, care a fost eliberat în cadrul unui schimb de prizonieri cu jucătoarea americană de baschet Brittney Griner, a declarat vineri presei controlate de Kremlin că țările occidentale încearcă să „distrugă" și să „dezbine" Rusia, potrivit The Moscow Times.

15:56 O nouă înregistrare video distribuită de forțele Kievului pe rețelele de socializare a surprins o lovitură mai puțin obișnuită a artileriei ucrainene: scoaterea din acțiune în succesiune rapidă a două tancuri rusești, urmată de o detonare catastrofală a muniției de la bordul unuia dintre vehiculele de luptă.

15:37Listă secretă. Bulgaria va trimite primul ajutor militar în Ucraina de la începutul invaziei Rusiei, după ce parlamentul de la Sofia a aprobat vineri lista cu arme întocmită de guvernul interimar, potrivit Reuters.

14:49Politicianul rus de opoziție Ilia Iashin a fost condamnat vineri de un tribunal la opt ani și jumătate de închisoare, fiind acuzat de răspândirea de „informații false" despre armata lui Putin, scrie Reuters. Disedentul rus a îndemnat rușii să lupte pentru țara lor.

Ucraina acuză Rusia că a bătut și reținut doi angajați ai centralei Zaporojie

14:23Ucraina a acuzat vineri Rusia că ţine în detenţie doi angajaţi ai centralei nucleare Zaporojie, care este ocupată militar de Moscova, după ce ”i-a bătut violent”, informează AFP.

13:58Se destramă „prietenia indestructibilă” dintre Modi și Putin? Premierul Indiei Narendra Modi nu va organiza în acest an un summit anual cu președintele rus Vladimir Putin, din cauza amenințărilor voalate ale acestuia de a folosi arme nucleare în războiul din Ucraina, potrivit unor surse citate de Bloomberg, scrie Reuters.

13:38„Ucrainenii sunt carne de tun”. Președintele rus Vladimir Putin a declarat vineri că dorința Occidentului de a-și menține dominația pe scena mondială crește riscurile de conflict, transmite Reuters

13:30„Există foarte puțini politicieni din lume care se confruntă cu provocări atât de mari precum le are Maia Sandu”. Președintele Republicii a fost nominalizat la titlul de „Femeia anului 2022” de către cititorii ziarului economic Financial Times.

Rusia a pierdut peste 93.000 de soldați, susține Ucraina

12:24Forțele ucrainene și cele rusești se luptă în prezent în regiunea Donețk, iar orașul Bahmut, unde se dau lupte crâncene, potrivit The Guardian.

„Pe alocuri ne despărțeau doar 100 de metri", și-a amintit un soldat ucrainean, despre o bătălie de câteva zile într-un sat din apropiere Bahmut.

„Noi eram pe un deal jos, iar ei erau pe altul. Uneori, puteam chiar să le auzim râsetele", a povestit militarul ucrainean.

11:21 Rusia a pierdut 93.390 de soldați în Ucraina de la începutul războiului, a declarat Statul Major General al Ucrainei, transmite The Kyiv Independent

10:04Ministerul britanic al Apărării crede că Rusia și-a refăcut stocul de drone iraniene „kamikaze” cu care terorizează Ucraina.

09:47 Forțele rusești au bombardat ieri de 68 de ori regiunea Herson, vizând case rezidențiale și clădiri de apartamente, a declarat Iaroslav Yanushevych, guvernatorul regional. Opt civili au fost răniți.

Cinci civili au fost uciși în atacurile rusești de joi în regiunea Donețk, a declarat Pavlo Kirilenko, guvernatorul regiunii Donețk. Trei au fost uciși în orașul asediat Bahmut, unul în Toretsk și altul în Netailovo. Alte două persoane au fost rănite, a precizat Kirilenko. (The Guardian)

SUA vor să impună mai multe sancțiuni împotriva Rusiei

09:08Statele Unite ale Americii vor impune vineri noi sancțiuni împotriva Rusiei și Chinei, relatează Wall Street Journal, citând oficiali familiarizați cu subiectul, notează The Guardian.

Măsurile vor viza desfășurarea de către Rusia a dronelor iraniene în Ucraina, precum și presupusele încălcări ale drepturilor omului de către Rusia.

08:59 „Este o crimă împotriva mediului”. Bayram Ozturk, om de ştiinţă turc, pledează pentru instituirea de urgenţă a unui „coridor ecologic” în Marea Neagră cu scopul de a proteja delfinii şi ecosistemul regiunii, „grav ameninţate” de războiul din Ucraina, relatează vineri AFP. Aproximativ 250.000 de delfini trăiau în Marea Negră înainte de izbucnirea conflictului, însă „cel puțin sute” au murit până acum din cauza sonarelor de frecvenţă joasă utilizate de navele de război şi submarinele ruseşti.

08:34Kremlinul probabil că nu și-a abandonat „obiectivele maximaliste” în Ucraina, în ciuda faptului că purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a recunoscut pentru prima dată că obiectivul teritorial actual al Moscovei este de a cuceri în totalitate cele patru regiuni ucrainene parțial ocupate, pe care susține că le-a anexat în urma unor referendumuri, se arată în cea mai recentă evaluarea a conflictului făcută de Institutul pentru Studiul Războiului.

08:20Armata ucraineană a lovit 8 puncte de control rusești și 2 depozite de muniții în ultimele 24 de ore, a anunțat Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei, potrivit The Kyiv Independent.

07:29Franța a trimis 100 de generatoare pentru a ajuta Ucraina să treacă iarna, potrivit ministrului adjunct al Energiei, Farid Safarov, și lui Benjamin Roehrig, adjunctul șefului de misiune al ambasadei Franței în Ucraina, transmite The Kyiv Independent.

Scurtă recapitulare, vineri dimineață, a evenimentelor recente:

  • Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat joi seară că a decorat post-mortem patru poliţişti care au fost ucişi de explozia unor mine în regiunea Herson, de unde ruşii s-au retras, şi a spus că este convins că „teroarea minelor” va fi unul dintre capetele de acuzare pentru care Rusia va fi judecată pentru agresiunea din Ucraina.
  • Vladimir Putin a promis că va continua să atace sistemele energetice ucrainene, în ciuda criticilor globale privind loviturile care au lăsat milioane de oameni fără electricitate și apă la începutul iernii.
  • Liderul rus a prezentat loviturile ca fiind un răspuns la o explozie pe podul Kerci din Crimeea anexată ilegal în 2014 și la alte atacuri, acuzând Kievul că a aruncat în aer liniile de alimentare cu energie electrică de la centrala nucleară Kursk și că nu a furnizat apă în Donețk, în estul Ucrainei.
  • Rusia este încă hotărâtă să cucerească părți din estul și sudul Ucrainei pe care Putin le-a revendicat ca fiind ale sale, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. El a adăugat că peninsula Crimeea din sudul Ucrainei, pe care Rusia a anexat-o în 2014, este vulnerabilă la atacuri ale forțelor ucrainene, după ce oficialii de acolo au declarat că au doborât o dronă în apropierea unei baze navale cheie.
  • Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a declarat că guvernul său colaborează cu agenția de supraveghere nucleară a ONU pentru a crea o zonă de siguranță în jurul centralei nucleare Zaporojie, ocupată de Rusia. Potrivit lui Kuleba, Kievul a rămas „în contact strâns” cu Rafael Grossi, șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA).
  • Rusia a susținut că zona de siguranță propusă de ea în jurul centralei nucleare din Zaporojie are ca scop „oprirea bombardamentelor ucrainene”.
  • Bombardamentele rusești asupra unui oraș din regiunea Donețk, în estul Ucrainei, s-au soldat cu un mort și doi răniți, potrivit guvernatorului regiunii, Pavlo Kirilenko. Cel puțin 12 case au fost distruse de bombardamentele din orașul Torețk, a precizat el într-o postare pe Telegram.
  • Aproximativ 10.000 de membri ai serviciilor ucrainene și aproximativ același număr de civili ucraineni ar fi ținuți în centre de detenție rusești, potrivit unui oficial ucrainean. Oleksandr Kononenko, care supraveghează drepturile omului în sectorul de securitate și apărare în numele parlamentului ucrainean, a declarat că civilii sunt deținuți ilegal ca prizonieri de război din cauza presupusei lor asocieri cu armata sau statul ucrainean.
  • Au fost raportate explozii la baza aeriană Berdiansk din regiunea Zaporojie. Trei explozii mari au fost auzite, precum și altele mai mici, în apropierea orașului de pe coasta Mării Azov.
  • Forțele rusești au tras peste 1.000 de rachete asupra rețelei electrice din Ucraina, care funcționează în continuare, în ciuda faptului că a suferit daune majore, a declarat un oficial de rang înalt.
  • Ministerul rus de Externe a anunțat joi că a eliberat-o pe vedeta americană de baschet Brittney Griner pentru a-l primi pe cetățeanul rus Viktor Bout într-un schimb de prizonieri.
  • Banca centrală a Ucrainei a menținut neschimbată principala rată a dobânzii la 25% și a declarat că atacurile cu rachete rusești asupra instalațiilor energetice vor avea un impact asupra PIB-ului în acest an și vor complica o redresare rapidă a economiei.
  • Statele Unite intenționează să impună vineri noi sancțiuni împotriva Rusiei și Chinei, care includ pedepsirea Moscovei pentru utilizarea de drone iraniene în războiul său împotriva Ucrainei, au declarat doi oficiali americani.
  • Soldații ruși se pregătesc pentru lupte în condiții de iarnă, luând parte la exerciții de antrenament tactic în Belarus, aliatul apropiat al Moscovei, a declarat Ministerul rus al Apărării.

---------------

Evenimentele de joi au fost LIVE aici pe HotNews.ro