O prăjitură ”rusă” cu praline, o specialitate din Pirinei - care făcea parte din meniul unei mese special pregătită în escapada în Pirineiîn a doua zi a unei vizite de stat a preşedintelui chinez Xi Jinping - a fost înlocuită marţi cu o tartă cu afine - din motive diplomatice , dezvăluie Dépêche du Midi, citată de Le Figaro, potrivit News.ro.

Xi Jinping, altături de Emmanuel Macron în prima oprire a turneului europeanFoto: CYRIL MOREAU / Bestimage / Profimedia

Desertul a fost înlocuit din cauza numelui sensibil în contextul geopolitic, iar un ”incident diplomatic” a fost evitat cu succes, scrie cotidianul francez.

Preşedinţii francez Emmanuel Macron şi chinez Xi jinping au luat masa marţi, împreună cu soţiile lor, în Strâmtoarea Tourmalet.

Şeful statului francez a ales un cadru autentic şi intim, restaurantul la altitudine al prietenului său Éric Abadie, un cadru ideal pentru o abordare sinceră a unor subiecte spinoase, între care şi Războiul din Ucraina.

Ce bucate au stat pe masa președinților Emmanuel Macron şi Xi jinping

În meniu s-au aflat feluri specifice din Pirinei, alese de restaurator personal.

Ca aperitiv s-a servit ”garbure” - o supă tradiţională locală.

Apoi ”umăr de miel confit” cu jambon de porc negru din Bigorre, fasole din Tarbais şi ceapă.

A urmat un platou de brânzeturi Dominique Bouchait, iar ca desert băcătarul prevăzuse un produs de patiserie specific Béarnului şi Ţării Bascilor - ”le russe”.

Este vorba despre o pastă de biscuiţi cu migdale şi praline, o prăjitură originară din Oloron-Sainte-Marie, a cărei reţetă, potrivit legendei, provine din Crimeea.

Pudrată cu zahăr, ea aminteşte câmpiile înzăpezite din Rusia.

Casa Artigarrède, o patiserie de familie care deţine secretul reţetei din 1920, scrie pe site că François Mitterrand a introdus acest desert în bucătăria Palatului Élysée şi că succesorii acestuia, Jacques Chirac şi Nicolas Sarkozy, au oferit această prăjitură multor şefi de stat aflaţi în vizite oficiale.

Însă, într-un context geopolitic sensibil, pe fondul Războiului din Ucraina, acest desert extrem de apreciat de către Emmanuel şi Brigitte Macron a fost înlocuit cu o tartă cu afine, dezvăluie Dépêche du Midi.

”Eu am propus meniul (Palatului) Elysée în urmă cu câteva săptămâni”, declară restauratorul publicaţiei.

Această din urmă specialitate din regiune, nu mai puţin savuroasă, a evitat o gafă, în contextul în care dosarul ucrainean este unul dintre punctele spinoase ale vizitei de stat a lui Xi Jinping.

China nu a anunţat niciodată în mod oficial că susţine Rusia împotriva Ucrainei şi afişează o neutralitate aparentă.

Beijingul denunţă însă amestecuri ale Occidentului şi îşi aprofundează tot mai mult cooperarea cu Moscova.

Citește și:

Emmanuel Macron şi Xi Jinping cer un "armistiţiu olimpic" în toate conflictele pe durata desfăşurării Jocurilor Olimpice de la Paris

VIDEO „Europa nu poate accepta astfel de practici”. Von der Leyen și Macron îl confruntă pe Xi Jinping