Rusia își extinde și își modernizează arsenalul nuclear, a declarat vineri secretarul american al apărării, Lloyd Austin, într-un moment în care președintele rus Vladimir Putin a sugerat în mod repetat că ar putea folosi arme nucleare pentru a proteja Rusia, relatează Reuters.

Lloyd AustinFoto: Vano Shlamov / AFP / Profimedia

„De asemenea, Rusia își modernizează și își extinde arsenalul nuclear”, a spus Austin.

„Și în timp ce Kremlinul își continuă războiul crud și neprovocat împotriva Ucrainei, întreaga lume l-a văzut pe Putin angajându-se în amenințări nucleare profund iresponsabile”, a adăugat Austin.

Președintele rus Vladimir Putin a promis vineri că va șterge de pe fața pământului orice țară care va îndrăzni să atace Rusia cu arme nucleare.

Putin a spus că Rusia nu are mandat de a lansa un prim atac nuclear preventiv, spre deosebire de Statele Unite, dar că armele hipersonice avansate ale Rusiei ar asigura că Rusia va putea răspunde cu forță dacă va fi vreodată atacată.

De la începutul războiului, Vladimir Putin a amenințat periodic că va folosi „toate mijloacele” pentru a apăra integritatea teritorială a Rusiei.

Până acum, Casa Albă a spus în repetate rânduri că nu a văzut nicio activitate care să indice un plan de atac, dar serviciile de informații occidentale monitorizează îndeaproape apariția unei amenințări reale.

De altfel, experții sunt de părere că orice fel de pregătiri din partea Rusiei nu ar putea trece neobservate, iar pregătirile pentru un atac ar fi evidente, asigura Pavel Podvig, cercetător la Institutul Națiunilor Unite pentru Cercetare în Dezarmare (Unidir) din Geneva, pentru AFP în octombrie.

Un raport din 2017 al acestui institut a cartografiat 47 de locuri de depozitare a armelor nucleare în Rusia.

Acestea sunt monitorizate constant și în detaliu de către sateliții de supraveghere militară din Statele Unite și din alte țări. Ele pot fi monitorizate chiar și de sateliți comerciali.