Rusia a refuzat să îl elibereze pe Paul Whelan alături de Brittney Griner dacă nu va fi eliberat și un fost colonel din spionajul intern rus aflat în prezent în custodia Germaniei, ca parte a unui schimb de prizonieri, au declarat oficiali americani pentru CNN.

Paul Whelan, detinut in RusiaFoto: Kirill KUDRYAVTSEV / AFP / Profimedia

Aceasta, chiar dacă SUA au oferit numele altor câtorva prizonieri ruși aflați în custodia SUA pe care ar fi dispuse să îi schimbe.

SUA nu au putut da curs solicitării pentru fostul colonel, Vadim Krasikov, deoarece acesta execută o condamnare pe viață pentru crimă în Germania.

CNN a relatat în august că rușii au cerut ca Vadim Krasikov să fie eliberat împreună cu Viktor Bout, un traficant de arme rus care ispășea o pedeapsă de 25 de ani în SUA, în schimbul lui Whelan și Griner.

Oficialii americani au întrebat discret Germania dacă ar putea fi dispusă să îl includă pe Krasikov în schimb, a declarat o sursă guvernamentală germană de rang înalt pentru CNN la începutul acestui an.

Guvernul german nu a fost dispus să ia în considerare în mod serios includerea lui Krasikov - care a asasinat un cetățean georgian în plină zi la Berlin în 2019 - într-un potențial schimb, a declarat sursa germană.

Potrivit surselor, SUA au făcut mai multe alte oferte rușilor, pentru a-i determina să fie de acord să îl includă pe Whelan în schimb. Printre numele vehiculate de SUA s-a numărat Alexander Vinnik, un cetățean rus extrădat în SUA în luna august pentru acuzații de spălare de bani, piraterie informatică și extorcare de fonduri.

De asemenea, SUA s-au oferit să-l schimbe pe Roman Seleznev, un infractor cibernetic rus condamnat în prezent la 14 ani de închisoare în SUA, au declarat sursele.