Rusia și-ar putea modifica doctrina militară introducând posibilitatea unui atac preventiv pentru a dezarma un inamic, a declarat vineri președintele rus Vladimir Putin, răspunzând la o întrebare a unui jurnalist în timpul unei vizite la Bișkek, care i-a cerut să-și clarifice declarația de la începutul acestei săptămâni cu privire la utilizarea armelor nucleare, relatează AFP.

Vladimir Putin semnand un decretFoto: Maksim Blinov / Sputnik / Profimedia

Vorbind presei la câteva zile după ce a avertizat că riscul unui război nuclear crește, dar că Rusia nu va lovi prima, Putin a spus că Moscova ia în considerare adoptarea a ceea ce a numit conceptul de război nuclear al Washingtonului, o lovitură preventivă.

„În primul rând, Statele Unite au dezvoltat conceptul de lovitură preventivă. În al doilea rând, ei dezvoltă un sistem de lovitură care vizează dezarmarea” (inamicului), a declarat președintele Putin reporterilor în urma vizitei sale în Kârgâzstan.

El a adăugat că Moscova ar trebui probabil să se gândească la adoptarea „ideilor dezvoltate de americani pentru a-și asigura propria securitate”. „Doar ne gândim la asta”, a precizat el, totuși.

Președintele rus a mai susținut că rachetele de croazieră și sistemele hipersonice ale țării sale sunt „mai moderne și chiar mai eficiente” decât cele ale Statelor Unite.

Miercuri, Putin a asigurat că Moscova nu va fi prima care va desfășura arme nucleare.

„Rusia nu le-ar folosi prima în nicio circumstanță”, a susținut el, înainte de a adăuga: „Dar dacă nu le va folosi prima, în niciun caz nu va fi nici a doua care să le utilizeze, pentru că șansele de a le folosi ei în cazul unui atac nuclear împotriva teritoriului nostru sunt foarte mici”.

Departamentul de Stat al SUA a condamnat aceste declarații, spunând că „orice discuție, oricât de vagă, despre armele nucleare este absolut iresponsabilă”.

Președintele rus Vladimir Putin a recunoscut vineri că au existat unele probleme în procurarea de echipamente și haine pentru sutele de mii de soldați pe care Moscova i-a înrolat pentru a lupta în Ucraina în ultimele luni, relatează Reuters.

  • De asemenea, el a promis că va șterge de pe fața pământului orice țară care va îndrăzni să atace Rusia cu arme nucleare.
  • Putin a ameninţat de asemenea Occidentul cu o ”reducere a producţiei” de petrol rusesc, dacă va fi necesar, la câteva zile după ce Uniunea Europeană (UE), Grupul celor Şapte (G7) şi Australia au plafonat preţul petrolului rusesc la 60 de dolari barilul, ”o decizie stupidă”, care ”nu afectează Rusia”, denunţă liderul de la Kremlin, relatează AFP, potrivit News.ro.
  • ”Vom reflecta la o eventuală reducere a producţiei, dacă va fi necesar”, a anunţat într-o conferinţă de presă la Bişkek, în marja unui summit regional, Vladimir Putin.
  • El a denunţat mecanismul implementat de Occident din cauza Războiului rus din Ucraina drept ”o decizie proastă”, care ”nu afectează Rusia”.
  • Liderul de la Kremlin a mai spus că nu este nevoie să cheme trupe suplimentare pentru a lupta în Ucraina, deoarece există 150.000 de luptători recent recrutați care încă nu au fost trimiși în prima linie.