​Președintele rus Vladimir Putin a recunoscut vineri că au existat unele probleme în procurarea de echipamente și haine pentru sutele de mii de soldați pe care Moscova i-a înrolat pentru a lupta în Ucraina în ultimele luni, relatează Reuters.

Vladimir PutinFoto: Gavriil Grigorov / AFP / Profimedia Images

La o conferință de presă la Bișkek, el a spus că unele dintre problemele legate de aprovizionarea celor 300.000 de oameni care au fost chemați într-o campanie de mobilizare în septembrie și octombrie se atenuează acum.

Reacția lui Putin vine după luni de zile în care soldații ruși și rudele acestora s-au plâns de condițiile în care soldații sunt trimiși la război.

Prima mobilizare a Rusiei de la al Doilea Război Mondial s-a confruntat cu disidenți pe câmpurile de luptă sau refuzul de a lupta, în contextul în care nu au fost echipați cum trebuie sau pur și simplu nu aveau ce să mănânce, nu li s-au furnizat echipamente și nici nu au fost instruiți.

În timp ce guvernul rus susține că cel puțin 50.000 dintre cei recent mobilizați sunt acum în Ucraina, apare o listă lungă de plângeri: conducere deficitară pe câmpul de luptă, lipsă de comunicare, tactici care duc la pierderi grele, pregătire inexistentă, plăți promise, dar care nu au mai venit, potrivit CNN.

Există, de asemenea, dificultăți logistice, după cum au raportat soldații, familiile lor și bloggerii militari ruși: uniforme insuficiente, hrană proastă, lipsă de provizii medicale.

Și există probleme de disciplină, unele familii plângându-se că rudele luate în război lor sunt acuzate de dezertare și sunt ținute în subsoluri pe teritoriul ucrainean ocupat.

Canalul de Telegram Astra – un proiect al jurnaliştilor ruşi independenţi – a raportat că 300 de ruşi mobilizaţi sunt ţinuţi într-un subsol din Zaitseve din regiunea Lugansk pentru că au refuzat să se întoarcă în prima linie, potrivit rudelor.

Zeci de clipuri și mărturii s-au viralizat până acum pe rețelele de socializare care arată nemulțumirile soldaților și penuria de orice fel de echipamente și lipsa pregătirii.

Astfel, problemele ar începe încă din centrele de pregătire, care sunt arhipline, iar soldații se îmbolnăvesc pe capete, cum este cazul centrelor de pregătire ale soldaților ruși din regiunea Sverdlovsk.

„Medicilor locali nu li se asigură echipamentul minim necesar, iar pacienților nu li se asigură medicamente”, potrivit SOTA.

SOTA notează că bărbații mobilizați trăiesc în condiții extrem de aglomerate, aparent într-un fel de sală de sport, ceea ce probabil a contribuit la răspândirea bolii.

Un videoclip apărut pe rețelele de socializare în septembrie arată cum la instructaj li se spune noilor recruți ruși să facă rost de absorbante și tampoane pentru oprirea sângerărilor în caz că sunt împușcați.

O altă înregistrare video apărută pe rețelele de socializare arată că recruții ruși ce au primit ordine de încorporare sunt nevoiți să facă focuri în pădure pentru a nu îngheța de frig în timp ce așteaptă să fie transportați la centrele de instruire.

În noiembrie, apărea un clip online cu un rus mobilizat ce își primește echipamentul militar în condițiile în care confirmă situația catastrofală a dotării armatei ruse.

Militarul de intendență care furnizează haine și încălțăminte unui mobilizat rus nu are măsurile necesare și îl tratează disprețuitor pe cel din fața lui, folosind fără nicio opreliște cuvântul „blyat”, o expresie obscenă frecvent utilizată în limba rusă.

Uneori nemulțumirile soldaților ajung și la violențe față de superiori. Amintim aici cazul unui ofițer rus lovit și înjurat de un soldat nemulțumit de lipsa echipamentelor și a pregătirii.

O convorbire interceptată în octombrie de Serviciul de Securitate al Ucrainei între un recrut rus și soția sa arată modul de organizare a liniilor trupelor Rusiei pe front și cum funcționează „trupele-barieră” care trebuie să împuște deținuții recrutați dacă încearcă să fugă.

„Condamnații au fost aduși aici dintr-o închisoare. Au fost conduși undeva mai înainte. Și suntem aici ca trupe de barieră: dacă cineva fuge înapoi, îi eliminăm. Așa se procedează aici: adică noi suntem pe a doua linie aici, păzim pe prima, iar în spatele nostru mai este o linie. Nici acolo nu poți fugi. Este imposibil să scăpăm – ai noștri ne vor împușca...”, spune recrutul rus.

Soldați ai armatei de invazie trimisă de președintele rus Vladimir Putin în Ucraina s-au filmat plângându-se că au fost abandonați într-o pădure, fără mâncare și apă, doar cu pușca din dotare.

Citește și: