O nouă înregistrare video apărută pe rețelele de socializare arată că recruții ruși ce au primit ordine de încorporare sunt nevoiți să facă focuri în pădure pentru a nu îngheța de frig în timp ce așteaptă să fie transportați la centrele de instruire.

Recrutii rusi s-au orientat cum au pututFoto: Captura video

Dmitri, fondatorul site-ului War Translated, notează că înregistrarea a fost filmată în regiunea Samara aflată la granița cu Kazahstanul. El mai afirmă că recruții ruși se vor confrunta cu un frig și mai mare pe front în lunile care urmează.

Numeroase înregistrări video apărute pe rețelele de socializare în ultimele zile arată că mobilizarea ordonată de Vladimir Putin miercurea trecută se desfășoară haotic, unele imagini video cu recruți ruși în stare avansată de ebrietate în timp ce se îndreaptă spre centrele de instruire viralizându-se pe platformele social media.

Deși presa rusă controlată în totalitate de Kremlin a evitat subiectul, pe canalele de Telegram și celelalte mijloace alternative de informare folosite în Rusia au apărut numeroase relatări cu privire la cazuri de încorporare nelegală, cu ignorarea condițiilor stipulate în decretul semnat de Vladimir Putin.

Unul dintre aceste cazuri, despre un recrut trimis după doar o zi de instruire, a fost ironizat inclusiv de amiralul american James Stavridis, fostul comandant suprem al trupelor NATO din Europa între 2009 și 2013.

Mobilizare cu năbădăi în Rusia

Situația s-ar putea datora faptului că autoritățile de la Moscova ar pregăti de fapt mobilizarea unui milion de oameni, nu a 300.000 de recruți, cum a anunțat ministrul Apărării Serghei Șoigu săptămâna trecută. Informația prezentată de ediția online a ziarului Novaia Gazeta, interzis în Rusia, a fost negată vehement de Kremlin.

Institutul pentru Studiul Războiului pune mobilizarea unor bărbați ce nu îndeplinesc criteriile tehnice pentru a servi în forțele armate pe faptul că la nivel de regiuni ea este organizată de guvernatorii locali care în unele situații se pare că dau dovadă de prea mult zel.

Analistul Kamil Galeev de la Wilson Center subliniază în schimb că în unele regiuni ale Rusiei, în special cele rurale din Orientul Rus Îndepărtat, mobilizarea pare a fi una totală, în timp ce în zonele din vestul Rusiei și marile orașe ea este într-adevăr una parțială, ceea ce ar putea sugera un plan premeditat al Moscovei.

Cert este că relatările sunt atât de numeroase încât i-au făcut pe șefii parlamentului rus să condamne drept „inacceptabile” excesele și ceară corectarea greșelilor.

Urmărește ultimele evoluții din a 215-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.