O nouă înregistrare video filmată în Republica Daghestan a Rusiei arată cum localnicele l-au pus pe fugă pe un polițist în timpul unuia dintre protestele împotriva mobilizării însă harta protestelor arată mai puține motive de optimism.

Protest anti-mobilizare in republica Daghestan a RusieiFoto: Captura video

Jurnalista americană Julia Davis notează că înregistrarea a fost filmată în orașul Mahacikala, capitala regiunii Daghestan din Caucaz. La fel ca și Cecenia învecinată, Daghestanul are o populație majoritar musulmană, 83% dintre locuitorii regiunii aderând la această religie, potrivit ultimului recensământ.

Înregistrarea video apărută pe rețelele de socializare săptămâna trecută care arăta mai mulți bărbați în fața unui oficiu de recrutare certându-se cu un ofițer de recrutare a fost filmată tot în Daghestan.

O altă filmare realizată în timpul protestelor din această regiune aflată în sudul Rusiei a fost redistribuită de Kamil Galeev, cercetătorul de la Wilson Center care a devenit cunoscut după izbucnirea războiului pe 24 februarie datorită numeroaselor analize pe care le-a publicat cu privire la modul în care acesta va afecta situația internă din Rusia.

Galeev afirmă acum că, în pofida protestelor împotriva mobilizării care au izbucnit în zeci de orașe din Rusia, regimul lui Vladimir Putin nu va fi afectat semnificativ de manifestații.

Cercetătorul născut în Rusia spune că rușii au trei variante după ce Putin a ordonat mobilizarea parțială miercurea trecută: să se supună, să încerce să o saboteze clandestin sau să protesteze.

El afirmă că majoritatea rușilor vor alege să se supună și, de fapt, vor prezenta mobilizarea cu stoicism și acceptarea sa drept o virtute.

„Majoritatea rușilor nu vor ridica un deget pentru a împiedica ca proprii copii să fie trimiși în malaxorul de carne. Ei fie vor accepta [mobilizarea] cu stoicism, fie s-ar putea plânge despre cât de grele sunt sacrificiile pe care familiile trebuie să le facă”, afirmă cercetătorul pe pagina sa de Twitter.

Ce arată harta protestelor anti-mobilizare din Rusia

Galeev dă exemplu în acest sens o hartă realizată de Institutul pentru Studiul Războiului din Statele Unite care arată orașele în care au izbucnit proteste împotriva mobilizării.

„Care este numitorul comun al acestor locuri? Majoritatea sunt orașe mari, câteva dintre ele sunt mai mici. Și da, turbulențele în orașe sunt periculoase. De aceea mobilizarea totală a fost lansată în mediul rural, în special la periferiile îndepărtate” ale Rusiei, spune cercetătorul.

El mai afirmă că inclusiv în orașele mari din Siberia precum Novosibirsk și Krasnoiarsk mobilizarea este parțială, dar că în satele mici din regiunea arctică vor fi mobilizați toți bărbații disponibili.

Galeev subliniază că toate forțele de ordine și securitate din Rusia, de la poliție, la garda națională și FSB, sunt centralizate la Moscova.

Cercetătorul și jurnalistul rus amintește de asemenea că anul acesta autoritățile de la Moscova au desființat ultimele forțe de securitate care erau în subordinea directă a guvernatorilor ruși deoarece „chiar și câțiva zeci de tipi înarmați care răspund direct guvernatorului sunt prea mulți”.

Urmărește ultimele evoluții din a 215-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.