Votul la referendumurile din Ucraina care vizează anexarea unor teritorii de către Rusia intră în a patra zi, după ce Statele Unite au avertizat asupra unor "consecințe catastrofale" dacă Moscova va folosi arme nucleare pentru a proteja orice regiune anexată.

Un tanc rusesc T-72 este încărcat pe un camion de către soldații ucraineni în afara orașului IziumFoto: Anatolii STEPANOV / AFP / Profimedia

Cele mai importante informații de luni, ziua 215 a războiului din Ucraina, LIVETEXT:

01:48Serbia nu va recunoaște rezultatele referendumurilor organizate pe teritoriul Ucrainei, declară ministrul sârb de externe

Ministrul sârb de externe, Nikola Selaković, a declarat că Planul de consultări cu Ministerul rus de externe a fost semnat inițial din 1996 și este vorba de o procedură tehnică. "Planul datează din 1996, este o procedură tehnică și nu prevede consultări pe tema politicii de securitate. Este vorba de relațiile bilaterale. Ne consultăm chiar și cu cei care au opinii total diferite de noi" – a declarat Selaković, adăugând că Serbia nu va recunoaște rezultatele referendumurilor organizate pe teritoriul Ucrainei, deoarece ar fi contrar intereselor naționale și de stat, potrivit Rador.

00:57Câștigarea terenului în regiunea strategică Donețk este prioritatea numărul unu, spune președintele ucrainean Volodimir Zelenski, deoarece este prioritatea principală a Rusiei, relatează CNN.

Președintele Volodimir Zelenski a spus că „situația este deosebit de gravă în regiunea Donețk. Facem totul pentru a împiedica activitatea inamicului. Acesta este obiectivul nostru numărul unu acum, deoarece Donbas este încă obiectivul numărul unu pentru ocupanți.”

Donețk, care face parte din Donbas, este parțial ocupat de armata rusă.

00:45Invadatorii ruși au lovit aeroportul Krivoi Rog, din regiunea Dnipropetrovsk, cu o rachetă X-59 și i-au distrus infrastructura, relatează Ukrainska Pravda.

Cum arată „centrele de instruire” militară din Rusia

00:20 Analiști: Armamentul capturat de la ruși în timpul contraofensive ucrainene ar putea face diferența pe viitor

Contraatacul reușit al Ucrainei din Harkov a fost important din mai multe puncte de vedere. Forțele armate au eliberat un teritoriu vast, au provocat pagube serioase trupelor rusești de acolo și au făcut ca moralul rușilor să scadă vertiginos, în timp ce spiritul ucrainean a crescut.

00:04 VIDEO „Experiența supremă”. Cum arată „centrele de instruire” militară din Rusia de unde noii recruți vor fi trimiși la război în Ucraina

23:50 Germania propune interzicerea acceptării de către cetățenii UE a unor funcții de rang înalt în corporațiile de stat rusești.

Berlinul a distribuit propunerea guvernelor UE, cerând UE să o adauge la cel de-al optulea pachet de sancțiuni, relatează cotidianul Süddeutsche Zeitung.

Dacă va fi pusă în aplicare, măsura ar atenua "influența politică" a Rusiei în țările UE și ar împiedica implicarea unor politicieni europeni, precum fostul cancelar Gerhard Schröder, în companiile de stat rusești.

23:15 Cum arată instructajul noilor recruți ruși: Absorbantele și tampoanele sunt o necesitate pe câmpul de luptă

Mai multe state membre NATO au început exerciții aeriene în Marea Baltică

22:39Departamentul de Stat al SUA a declarat că nu a văzut niciun indiciu potrivit căruia China se pregătește să sprijine Rusia la invadarea Ucrainei sau să ajute Moscova să evite sancțiunile, relatează CNN.

22:21Mai multe state membre NATO au început exerciții aeriene în Marea Baltică, fiind găzduite de Letonia

În următoarele două zile, forțele aeriene din Turcia, Germania, Italia, Regatul Unit și alte țări vor lua parte la antrenament militar, în efortul de a consolida apărarea estică.

22:10 Scandal în Germania după ce un manager a participat la „pseudo-referendumurile” din Donbas: „Nu există presiune. Oamenii votează voluntar”

Stefan Schaller, până în prezent director general al unui furnizor de energie din nordul landului Hessa, a fost eliberat din funcție după ce s-a dovedit că a participat la referendumurile false din Donbas și a încercat să le legitimeze prin declarațiile sale, potrivit Der Tagesspiegel.

21:33 Președintele SUA Joe Biden îl va primi pe președintele francez Emmanuel Macron la Casa Albă pentru o vizită de stat pe 1 decembrie, a declarat secretarul de presă Karine Jean-Pierre, relatează Reuters.

„Colaborăm îndeaproape cu Franța pentru o gamă completă de provocări globale... inclusiv războiul din Ucraina”, a spus ea, adăugând că Biden îl consideră pe Macron un „partener apropiat și valoros”.

Protestele anti-mobilizare militară continuă în Daghestan

21:25VIDEO Noi proteste în Daghestan față de mobilizarea parțială din Rusia. Polițiștii au folosit gaze lacrimogene / Autoritățile ar fi plătit huligani să îi bată pe manifestanți

20:34Lituania a donat 50 de transportoare blindate M113 Ucrainei, iar atunci când se ia în considerare sprijin militar suplimentar, va fi necesar să se consulte aliații NATO, a declarat ministrul lituanian al apărării, Arvydas Anusauskas, relatează site-ul de știri Delfi.

19:27Țările de Jos își vor spori sprijinul pentru Ucraina și vor sprijini noi sancțiuni împotriva Rusiei, a declarat luni premierul olandez Mark Rutte, relatează Reuters.

"Mai multe arme, mai multe sancțiuni, mai multă izolare a Rusiei. Din cauza mobilizării și referendumurilor false ale Rusiei", a scris Rutte pe Twitter fără a oferi alte detalii.

19:18Rușii, disperați, trec granița pe jos în Georgia pentru a scăpa de mobilizarea parțială

18:41 SUA au anunţat luni un nou ajutor de 457,5 de milioane de dolari pentru Ucraina destinat finanţării forţele de ordine, respectiv poliţia, gărzile de frontieră şi poliţiştii care anchetează crimele de război.

"Livrările noastre de echipamente de protecţie, de material medical şi de vehicule blindate au redus net numărul de decese în rândul civililor ucraineni şi al apărătorilor lor", a declarat şeful diplomaţiei americane Antony Blinken.

Această nouă tranşă, care ridică la 645 milioane de dolari ajutorul total al SUA pentru finanţarea forţelor de ordine ucrainene, se adaugă miliardelor de dolari de ajutor militar pe care Washingtonul l-a deblocat deja pentru Kiev.

18:23VIDEO Televiziunile rusești propun împușcarea ofițerilor de recrutarea prea zeloși: Dați-le și o cazma

Sancțiuni impuse de Marea Britanie împotriva rușilor implicați în organizarea referendumurilor

18:02 Moldova nu se poate baza doar pe statutul neutru - consilier moldovean de securitate. Maia Sandu: Avem nevoie de consolidarea sectoarelor de apărare, securitate

17:36Marea Britanie impune sancțiuni împotriva rușilor implicați în organizarea falselor referendumuri din Ucraina, dar și celei mai mari bănci din Rusia

17:31 VIDEO Igor Ghirkin desființează singura ofensivă pe care armata rusă o mai încearcă în Ucraina: „Cretinism sau trădare”

17:04 UE va amâna plafonarea prețului petrolului rusesc / Când ar putea fi luată o decizie și care ar fi cea mai bună măsură în contextul mobilizării parțiale din Rusia

Țările din Uniunea Europeană se zbat să ajungă la un acord privind plafonarea prețului la petrolul rusesc și probabil că vor amâna un acord asupra acestei chestiuni până după ce va fi convenit un pachet mai larg de sancțiuni, relatează Bloomberg.

16:44 Serbia a anunțat „consultări regulate” cu Rusia pe politica externă / Reacția UE

16:33Ungaria ar trebui să se pregătească pentru un război prelungit în Ucraina vecină, a declarat luni prim-ministrul Viktor Orban, criticând aspru sancțiunile Uniunii Europene impuse Rusiei despre care a spus că au avut un „efect invers”, ducând la creșterea prețurilor la energie, relatează Reuters.

16:32Unsprezece birouri militare de înrolare și șase clădiri ale administrației militare au fost incendiate în Rusia începând din 21 septembrie, când președintele rus Vladimir Putin a anunțat mobilizarea militară parțială, scrie The Kyiv Independent, citând Meduza.

16:00Ucrainenii din orașul Melitopol din regiunea Zaporojie, care este ocupat de ruși, se tem că vor fi chemați sub arme de Moscova, în urma unui referendum privind aderarea la Rusia, la care unii locuitori au fost forțați să voteze sub amenințarea armelor, a declarat luni primarul exilat al acestui oraș, Ivan Fedorov, transmite Reuters.

15:40VIDEO Mobilizare în Rusia: Recruții, nevoiți să facă focuri în pădure să nu înghețe de frig

Coloane kilometrice la granița Rusiei cu Georgia

14:58 Kremlinul susține că nu știe dacă angajați ai săi au primit ordine de încorporare: „Nu vin la locul de muncă”

14:50Kremlinul spune că este în contact „sporadic” cu Statele Unite în privința chestiunilor legate de armele nucleare, purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov afirmând că Rusia și SUA au menținut un canal de dialog deschis limitat, pentru urgențe, conform Reuters.

14:48Bărbați ruși fug în Georgia pentru a evita să fie chemați să lupte într-un război cu care nu sunt de acord, în urma ordinului președintelui rus Vladimir Putin de a mobiliza sute de mii de rezerviști pentru conflictul din Ucraina, transmite Reuters. Cozile kilometrice sunt confirmate și de presa rusă de stat.

14:22Rusia ar intenționa să lanseze atacuri cibernetice masive asupra infrastructurii critice din Ucraina, în special în industria energetică, precum și să crească numărul atacurilor de tip Distributed Denial of Service (DDoS) asupra instituțiilor din Polonia și statele baltice, spune Serviciul ucrainean de informații, citat de Pravda.

14:10Kremlinul a declarat luni că nu a fost luată nicio decizie privind închiderea frontierelor Rusiei, pe fondul exodului de bărbați de când președintele Vladimir Putin a declarat miercurea trecută o mobilizare parțială, transmite Reuters.

Lukașenko: Rușii care au fugit se vor întoarce

13:59Alexandr Lukașenko îl asigură pe Putin că rușii fugiți din țară se vor întoarce: Așa a fost și la noi în Belarus

13:37Cum ironizează un amiral american mobilizarea din Rusia: Într-o singură zi eu am învățat asta

13:22Un rus și-ar fi dat foc într-o stație de autobuz în orașul Ryazan în timp ce striga că nu vrea să participe la războiul din Ucraina, potrivit jurnalistului Andrew Roth, corespondentul The Guardian la Moscova.

13:14Republica Moldova ar putea retrage cetățenia locuitorilor săi care merg să lupte pentru Rusia în Ucraina după ce au fost chemați la luptă pentru că dețin și pașapoarte rusești, a declarat luni președintele pro-occidental Maia Sandu, transmite Reuters.

12:43VIDEO Două dintre cele mai moderne tancuri rusești au suferit accidente „off-road”

12:42Kremlinul are un "lanț de comandă" nuclear, dar nu se știe dacă cineva i-ar spune "nu" președintelui rus Vladimir Putin dacă acesta ar decide folosirea armelor nucleare, afirmă secretarul de stat american Antony Blinken: "Cred că Rusia a intrat în mizeria în care se află din cauză că nu există nimeni în sistem care să-i spună lui Putin că face un lucru greșit".

Blinken a mai spus, într-un interviu pentru CBS, că Statele Unite au elaborat un plan de acțiune în cazul utilizării armelor nucleare de către Rusia.

”Bucătarul” lui Putin a recunoscut că a fondat grupul Wagner

12:15Șeful organismului de supraveghere atomică al ONU, Rafael Grossi, a declarat luni că este pregătit să poarte discuții cu Ucraina și Rusia în această săptămână cu privire la crearea unei zone de protecție la centrala nucleară Zaporojie, controlată de ruși, transmite Reuters.

"Există un plan pe masă pentru a face acest lucru. Săptămâna trecută am avut ocazia să încep consultări cu Ucraina și cu Federația Rusă... și sunt pregătit să continui aceste consultări în ambele țări în această săptămână", a declarat Grossi la o reuniune a statelor membre ale Agenției Internaționale pentru Energie Atomică.

12:10Viceprim-ministrul rus Marat Khusnullin a anunțat luni că a fost aprobat planul de dezvoltare a orașului Mariupol pentru următorii trei ani, potrivit presei ruse de stat.

11:59Un om de afaceri apropiat de Vladimir Putin a recunoscut că a fondat grupul de mercenari Wagner

11:38 Președintele rus, Vladimir Putin, se va întâlni luni, la Moscova, cu omologul său belarus, Alexander Lukașenko, a anunțat presa de stat din Belarus, citată de Reuters.

Rusia și Belarus sunt aliați apropiați, iar Moscova a folosit bazele din Belarus ca punct de pregătire pentru trupele, avioanele și echipamentele sale în invazia din Ucraina.

11:34 VIDEO Polițist rus, pus pe fugă de femeile din Daghestan / Ce arată harta protestelor anti-mobilizare din Rusia

Zelenski: Putin nu blufează cu armele nucleare

11:21Aproape 17.000 de ruși au trecut granița în Finlanda în weekend, o creștere de 80% față de săptămâna precedentă, au anunțat luni autoritățile finlandeze, în timp ce afluxul de persoane a continuat în urma anunțului Rusiei de mobilizare militară parțială, transmite Reuters.

Traficul de frontieră s-a calmat oarecum la începutul zilei de luni, dar a rămas mai aglomerat decât în săptămânile precedente, a declarat pentru Reuters căpitanul Taneli Repo de la autoritatea de frontieră din sud-estul Finlandei.

"Cozile continuă să fie un pic mai lungi decât au fost de obicei de la pandemie încoace", a spus el.

11:07Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că nu crede că Vladimir Putin blufează atunci când afirmă că Moscova ar fi gata să folosească arme nucleare pentru a apăra Rusia, transmite Reuters.

"Uite, poate că ieri a fost o cacealma. Acum, ar putea fi o realitate", a declarat duminică pentru CBS News Zelenski, care anterior a minimalizat astfel de avertismente ca fiind un șantaj nuclear.

"Nu cred că blufează", a adăugat Zelenski.

Președintele ucrainean a declarat că loviturile rusești asupra sau în apropierea a două centrale nucleare ucrainene ar putea fi considerate "utilizarea contemporană a armelor nucleare sau șantaj nuclear".

10:57Prezența la vot la așa-zisele referendumuri din regiunile Herson și Zaporojie ar fi depășit 50%, relatează agenția rusă de presă TASS.

TASS se referă la regiunile pe care Rusia vrea să le anexeze ilegal că fac parte din Federația Rusă deja relatând că "în total, de la începutul referendumului, peste 25.000 de locuitori ai regiunii Herson au votat la secțiile de votare din Rusia".

Zelenski spune că au fost descoperite încă două gropi comune în Izium

10:37VIDEO Patriarhul Kirill îi compară pe soldații ruși cu Iisus și le promite că vor fi iertați de „toate păcatele”

10:33Ucraina a descoperit încă două gropi comune care conțineau cadavrele a sute de persoane în orașul nord-estic Izium, pe care Kievul l-a recucerit de la Rusia luna aceasta, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski, transmite Reuters.

10:09Este puțin probabil ca președintele rus Vladimir Putin "să depășească provocările structurale fundamentale" în timp ce Rusia încearcă să mobilizeze un număr mare de oameni pentru a-și continua invazia în Ucraina, apreciază Institutul pentru Studiul Războiului în analiza de luni dimineață.

"Forțele armate rusești nu au creat condițiile pentru o mobilizare eficientă pe scară largă cel puțin din 2008 și nu au construit tipul de forță de rezervă necesară pentru o mobilizare rapidă menită să producă efecte imediate pe câmpul de luptă. Nu există soluții rapide la aceste probleme", se arată în analiza ISW.

10:04Rusia ar fi pierdut 57.200 de soldați în Ucraina, din 24 februarie, de la declanșarea războiului, conform bilanțului transmis luni de Statul Major al Ucrainei, citat de The Kyiv Indepent.

Bilanțul Armatei Ucrainei privind pierderile suferite de ruși:

  • 57.200 de militari (uciși, răniți, capturați)
  • 2.290 de tancuri,
  • 4.857 de vehicule blindate de luptă ,
  • 1.369 de sisteme de artilerie multiple de lansare, sisteme de rachete,
  • 172 de sisteme de apărare aeriană,
  • 260 de avioane, 224 de elicoptere, 970 de drone și 15 nave.

09:54Agenția rusă de știri TASS transmite că, în Rubizhne, din regiunea ocupată Luhgansk, o secție de votare pentru referendumul care este organizat de autoritățile impuse de Rusia a trebuit să fie mutată într-o altă locație după ce bombardamentele forțelor ucrainene au lovit școala în care trebuia să se desfășoare. Afirmațiile nu au fost verificate în mod independent. (The Guardian)

Un tânăr rus a împușcat un comisar militar într-un centru de înrolare

09:53Ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene participă luni la o reuniune a grupului de lucru al blocului comunitar de răspuns la criză pentru a discuta preocupările legate de escaladarea războiului din Ucraina, au declarat doi oficiali UE, citați de Reuters. Ambasadorii nu sunt de obicei prezenți la reuniunile grupului integrat de răspuns la criză politică, care include oficiali ai executivului UE și serviciului său diplomatic.

09:39Trupele ruse au bombardat şase localităţi din regiunea Doneţk, în ultimele 24 de ore. În urma acestor atacuri, trei civili au fost ucişi şi alţi 11 au fost răniţi, a declarat şeful Administraţiei de stat militare Doneţk, Pavlo Kirilenko, citat de agenția ucraineană de presă RBC.

09:35VIDEOUn rus a deschis focul într-un birou de înrolare din Ust-Ilimsk și a împușcat comisarul militar

09:12Două drone lansate de forțele rusești în regiunea Odesa din Ucraina au lovit obiective militare, provocând un incendiu și detonarea de muniție, a anunțat luni comandamentul de sud al forțelor ucrainene, transmite Reuters.

"Ca urmare a unui incendiu pe scară largă și a detonării de muniție, a fost organizată evacuarea populației civile", a precizat comandamentul pe canalul său Telegram.

"Din informațiile preliminare, nu s-au înregistrat victime".

Primii ruși mobilizați au ajuns în bazele militare

09:00Primii soldați ruși chemați la mobilizarea parțială a Rusiei au început să sosească la bazele militare, afirmă ministerul britanic al apărării în evaluarea de luni dimineață.

08:32Kazahstanul, stat vecin şi aliat al Rusiei, nu va recunoaște posibila anexare a regiunilor estice ale Ucrainei de către Rusia prin referendumurile organizate acolo, a declarat luni ministerul de externe al națiunii din Asia Centrală, informează Reuters.

08:16Un britanic eliberat de Rusia a declarat că a fost "tratat mai rău decât un câine" şi a fost ţinut în izolare timp de cinci luni, transmite BBC. Aiden Aslin s-a întors în Marea Britanie după ce a fost prizonierul rușilor timp de luni de zile în urma capturării sale de către forţele susţinute de Rusia în Ucraina, scrie news.ro. A fost bătut, înjunghiat și forțat să asculte cântece sovietice 24 de ore pe zi.

07:54”Rusia este sora noastră”. Războiul din Ucraina nu a zdruncinat convingerile rusofililor bulgari, care s-au adunat duminică în centrul țării într-o atmosferă festivă.

07:30Ministerul ucrainean al apărării a ironizat duminică ordinul de mobilizare parțială al Moscovei, postând pe Twitter o compilație de videoclipuri de pe rețelele de socializare în care poliția rusă bate și arestează oameni care protestează față de această chemare, notează The Guardian.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

  • SUA și aliații săi vor acționa "decisiv" dacă Rusia va folosi o armă nucleară tactică în Ucraina, a declarat consilierul pentru securitate națională al SUA, Jake Sullivan.
  • Protestele împotriva ordinului de mobilizare militară parțială a lui Vladimir Putin par să continue în republica rusă Daghestan, înregistrările video arătând confruntări între poliție și populație.
  • Cei mai importanți doi parlamentari ruși au reacționat la problemele mobilizării militare, ordonând liderilor regionali să țină situația sub control și să rezolve rapid „excesele" care au stârnit furia publică.
  • Volodimir Zelenski a declarat că vrea să elibereze întreaga țară, în timp ce Rusia a continuat cu referendumurile în zonele ocupate din Ucraina, iar așa-ziși lucrători electorali însoțiți de bărbați înarmați mascați au bătut la uși pentru a convinge oamenii să voteze.
  • Prim-ministrul britanic, Liz Truss, a declarat că aliații săi, Franța și SUA, ar trebui să continue să sprijine Ucraina în fața amenințărilor sporite ale președintelui rus și a mobilizării militare.
  • Cozi lungi de vehicule se aflau duminică la punctul de trecere a frontierei dintre Rusia și Mongolia, în timp ce oamenii continuau să fugă de ordinul de mobilizare dat de Kremlin.
  • Referendumurile de anexare din teritoriile ocupate au continuat a treia zi. Parlamentul rus ar putea adopta o anexare joi, iar Putin ar putea vorbi în Parlament vineri
  • Serbia nu va recunoaște referendumurile de anexare a Rusiei în zonele ucrainene ocupate.
  • Zelenski a făcut din nou apel către aliații occidentali de a elimina băncile rusești din Swift, sistemul bancar global care permite băncilor să își trimită mesaje între ele.
  • Zelenski a spus că Ucraina a primit rachete de apărare antiaeriană Nasams (sisteme avansate de rachete sol-aer) de la SUA.
  • Israelul va trata 20 de soldați ucraineni care au fost răniți în războiul cu Rusia, potrivit ambasadorului israelian în Ucraina.
  • Aiden Aslin, unul dintre cei cinci cetățeni britanici eliberați de Rusia săptămâna trecută, a declarat duminică pentru presa din UK că a fost ținut în izolare timp de cinci luni și că a fost "tratat mai rău decât un câine".


----------

Evenimentele de duminică au fost LIVE aici pe HotNews,ro