Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat duminică, într-un interviu televizat, că Ucraina a primit de la SUA rachete pentru Sistemul național avansat de rachete sol-aer (NASAMS), informează The Guardian.

Volodimir ZelenskiFoto: Ukrainian Presidential Press Office / AP - The Associated Press / Profimedia

Vorbind la postul american de televiziune CBS, Zelenski a mulțumit președintelui american Joe Biden și a confirmat că ucrainenii au acum în țară sisteme de apărare antiaeriană NASAMS.

Pentagonul informase în urmă cu zece zile că două baterii ale sistemului NASAMS urmează să fie livrate Ucrainei.

Cu toate acestea, Zelenski a insistat că e nevoie de mult mai mult pentru a proteja cetățenii ucraineni.

Zelenski a declarat la emisiunea „Face The Nation” de la CBS News:

  • „Vreau să îi mulțumesc președintelui Biden pentru o decizie pozitivă care a fost deja luată. Și Congresului SUA... am primit NASAMS. E vorba de sistemele de apărare antiaeriană. Dar, credeți-mă, nu este nici pe departe suficient pentru a acoperi infrastructura civilă, școlile, spitalele, universitățile, casele ucrainenilor”.
  • „De ce avem nevoie de așa ceva? Avem nevoie de securitate pentru a-i putea atrage pe ucrainenii noștri să se întoarcă acasă. Dacă este sigur, ei vor reveni, se vor stabili, vor lucra aici și vor plăti taxe și apoi nu vom mai avea un deficit de 5 miliarde de dolari în bugetul nostru. Deci va fi un lucru pozitiv pentru toată lumea”.

În vară, Statele Unite - care au trimis deja în Ucraina zeci de sisteme de rachete de artilerie de mare mobilitate HIMARS - s-au angajat să trimită două sisteme de apărare antiaeriană NASAMS. Nu a fost însă clar până acum dacă lansatoarele NASAMS se află deja în Ucraina.

  • NASAMS, un sistem sol-aer dezvoltat de companiile Raytheon Technologies (SUA) și Kongsberg (Norvegia), este utilizat de 12 țări din întreaga lume, inclusiv o serie de țări membre ale Alianței Nord-Atlantice (SUA, Norvegia, Olanda, Spania, Lituania și Ungaria).
  • NASAMS include radarul Sentinel, centrul de comandă Fire Distribution Center și rachete de intercepție AMRAAM, AMRAAM ER și AIM 9X Sidewinder Block II.

Citește și: Negocierile Ucrainei cu SUA pentru a primi avioane F-16 și sisteme Patriot s-au mutat în culise. Ce șanse are Kievul să le primească

___