Prim-ministrul britanic Liz Truss a declarat că aliaţii ar trebui să rămână fermi în privinţa Ucrainei şi să ignore tentativele de intimidare ale preşedintelui rus Vladimir Putin, relatează duminică Reuters și Agerpres.

Liz TrussFoto: Frank Augstein / AP / Profimedia

Liz Truss, care s-a întâlnit cu preşedintele american Joe Biden şi cu liderul francez Emmanuel Macron în prima sa deplasare externă în calitate de prim-ministru, a făcut apel la democraţiile cu aceleaşi valori să fie ferme împotriva „regimurilor autocrate”.

Putin a dispus în această săptămână o mobilizare parţială a trupelor şi a abordat posibilitatea unui conflict nuclear. Truss susţine că Putin escaladează războiul din Ucraina pentru că nu câştigă şi că liderul de la Kremlin a făcut o greşeală strategică.

„Cred că nu a anticipat puterea reacţiei din partea lumii libere”, a declarat Truss pentru CNN într-un interviu difuzat duminică.

„Nu ar trebui să ascultăm tentativele sale de intimidare şi ameninţările sale false. În schimb, ceea ce trebuie să facem este să sancţionăm Rusia şi să continuăm să-i sprijinim pe ucraineni”, a adăugat ea.

Liz Truss: „Sunt hotărâtă să facem relația specială UK - SUA chiar mai specială în următorii ani”

Liz Truss, care a devenit prim-ministru în această lună, a adoptat o linie dură împotriva Rusiei şi a Chinei.

Dar ea este în dispută şi cu unii aliaţi tradiţionali, în special în Europa, în privinţa aranjamentelor post-Brexit.

Truss a precizat că doreşte în continuare o soluţie negociată privind aşa-numitul protocol nord-irlandez, că ea şi preşedintele Joe Biden au convenit că pacea trebuie menţinută în provincie şi că ea crede în continuare în „relaţia specială” dintre Marea Britanie şi SUA.

„Cred că relaţia noastră este specială şi este tot mai importantă într-un moment în care ne confruntăm cu ameninţări din partea Rusiei şi o poziţie tot mai asertivă din partea Chinei”, a spus Truss.

„Sunt hotărâtă să facem această relaţie specială chiar mai specială în următorii ani”, a adăugat ea.

Liz Truss a mai spus că a avut o „întâlnire foarte bună” cu preşedintele francez Emmanuel Macron la New York. „Sunt nerăbdătoare să lucrez cu el pe viitor”, a spus ea.

Şefa guvernului britanic a mai spus că aliaţii trebuie să coopereze atât în privinţa poziţiei lor faţă de Rusia, cât şi faţă de China.

Întrebată dacă Marea Britanie va apăra militar Taiwanul dacă va fi invadat de China, aşa cum SUA au anunţat, Truss a spus: „Suntem hotărâţi să cooperăm cu aliaţii noştri pentru a ne asigura că Taiwanul este capabil să se apere singur”.

___