Kazahstanul, stat vecin şi aliat al Rusiei, nu va recunoaște posibila anexare a regiunilor estice ale Ucrainei de către Rusia prin referendumurile organizate acolo, a declarat luni ministerul de externe al națiunii din Asia Centrală, informează Reuters.

Vladimir Putin si Kassym-Jomart TokayevFoto: Anton Novoderezhkin / TASS / Profimedia Images

Votul a avut loc în patru regiuni ucrainene deținute în cea mai mare parte de forțele rusești, începutul unui plan al președintelui Vladimir Putin de a anexa o mare parte din Ucraina, în ceea ce Occidentul spune că este o încălcare a dreptului internațional care escaladează semnificativ războiul din această țară, în timp ce Rusia numește acțiunile sale din Ucraina "o operațiune militară specială".

"În ceea ce privește organizarea de referendumuri ... Kazahstanul pornește de la principiile integrității teritoriale a statelor, echivalenței suverane a acestora și coexistenței pașnice", a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului, Aibek Smadiyarov.

Președintele kazah Kassym-Jomart Tokayev a cerut în repetate rânduri rezolvarea conflictului ucrainean în conformitate cu Carta Națiunilor Unite.

"Ne reconfirmăm disponibilitatea de a oferi tot sprijinul posibil pentru stabilirea unui dialog politic", a declarat Smadiyarov.

"În același timp, țara noastră consideră că menținerea stabilității, fie la nivel regional, fie la nivel global, este cel mai important obiectiv."

------------

Evenimentele de luni sunt LIVETEXT aici pe HotNews.ro