Dictatorul bielorus Alexandr Lukașenko l-a asigurat luni pe Vladimir Putin în cadrul unei întâlniri dintre cei doi care a avut loc la Soci că rușii care au fugit din Rusia din cauza mobilizării se vor întoarce în țară, relatează EFE și Agerpres.

Alexandr Lukasenko alaturi de Vladimir PutinFoto: Gavriil Grigorov / AFP / Profimedia Images

La reuniunea de luni care nu figura în agenda Kremlinului până azi-dimineață, Putin a propus să fie dezbătute, dincolo de situaţia din regiune, chestiuni de ordin economic, în principal planuri comune în domeniul alimentar şi al fertilizanţilor.

„Alimente, fertilizanţi... Vor cumpăra. Deja cumpără. Ce-i drept, este mai complicat (din cauza sancţiunilor occidentale)... Vom găsi căi şi le vom vinde. Preţurile au crescut, dar nu din vina noastră”, a susţinut Lukaşenko, care i-a mulţumit lui Putin pentru că l-a invitat la Soci.

Lukaşenko şi-a exprimat totodată convingerea că, la discuţiile pe care le va purta cu omologul rus, vor fi găsite „toate soluţiile”.

„Cauza noastră este justă. Vom învinge! Nu avem altă soluţie!”, a declarat preşedintele belarus.

Lukaşenko a comentat cu Putin mobilizarea decretată în Rusia şi a bagatelizat importanţa faptului că tinerii fug în străinătate pentru a evita încorporarea.

„Rusia are resurse pentru a mobiliza 25 de milioane, aşa că 30.000 sau 50.000 n-au decât să fugă (...). Să fugă, căci se vor întoarce. Rămâne doar de stabilit ce-i de făcut cu ei”, a apreciat el.

Preşedintele belarus a adăugat că el nu şi-a făcut probleme atunci când, în 2020, mii de belaruşi au părăsit ţara după scrutinul prezidenţial, calificat drept fraudulos de opoziţie şi comunitatea internaţională.

„Majoritatea cer să-i primim înapoi”, a susţinut Lukaşenko. La începutul lunii septembrie dictatorul din Belarus a propus ca cetățenii țării sale care au fugit în străinătate din cauza reprimării brutale a protestelor pro-democrație să fie lăsați fără cetățenie.

Lukașenko vorbește de rușii fugiți din țară, Vladimir Putin de respectul cuvenit Rusiei

În ceea ce-l privește pe Vladimir Putin, acesta a declarat luni că Occidentul trebuie să trateze Rusia „cu respect”.

Comentariul său a venit după ce la începutul întâlnirii Lukaşenko a subliniat că viitorul Europei este alături de Rusia şi Belarus.

„Împreună cu Rusia, unde au tot ce le trebuie. Iar ele (ţările europene) au ceea ce noi putem cumpăra: tehnologii şi alte lucruri. Ce altceva le mai trebuie?”, s-a întrebat retoric Lukașenko.

La cuvintele interlocutorului său de la Minsk, şeful Kremlinului a adăugat: „Să ne trateze cu respect”.

Urmărește ultimele evoluții din a 215-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.