Bărbați ruși fug în Georgia pentru a evita să fie chemați să lupte într-un război cu care nu sunt de acord, în urma ordinului președintelui rus Vladimir Putin de a mobiliza sute de mii de rezerviști pentru conflictul din Ucraina, transmite Reuters. Cozile kilometrice sunt confirmate și de presa rusă de stat.

Granița dintre Georgia și Rusia la Verkhny LarsFoto: Vano Shlamov / AFP / Profimedia

UPDATE: Potrivit publicației independente ruse Meduza, care citează publicația moscovită RBC, Serviciul Federal de Securitate al Rusiei ar fi trimis un transportor blindat pentru trupe în punctul de control Verkhny Lars din Osetia de Nord, la granița cu Georgia, "în cazul în care rezerviștii vor să treacă de punctul de control și să părăsească țara fără nicio formalitate la frontieră."

La un moment dat, duminică, așteptarea estimată pentru a intra în Georgia a ajuns la 48 de ore, peste 3.000 de vehicule făcând coadă pentru a trece granița, a relatat presa de stat rusă, citând oficiali locali.

Potrivit agenției ruse de stat TASS, aproximativ 3.500 de mașini au stat la coadă la punctul de control vamal Verkhny Lars de la granița ruso-georgiană din Osetia de Nord, a declarat luni vicepremierul republicii, Irbek Tomayev.

"În legătură cu mobilizarea parțială din țară, fluxul de autoturisme prin republica noastră a crescut semnificativ în ultimele zile în direcția Georgiei. Începând de astăzi, aproximativ 3.500 de mașini, majoritatea bărbați, așteaptă să treacă prin punctul de control vamal Lars Superior", a spus Tomayev.

Potrivit lui Tomayev, săptămâna trecută, peste 37.000 de vehicule și peste 115.000 de persoane au trecut frontiera de stat în ambele direcții prin punctul de control vamal din Osetia de Nord, ceea ce reprezintă o creștere de 23,3% față de săptămâna anterioară.

Rușii au început să fugă după ce Putin a anunțat mobilizarea parțială

Capitala georgiană Tbilisi a înregistrat deja un aflux de aproximativ 40.000 de ruși de când Moscova a invadat Ucraina pe 24 februarie, potrivit statisticilor guvernamentale.

Scene precum cele de la frontiera dintre Rusia și Georgia au fost văzute și la punctele de trecere cu Kazahstan, Finlanda și Mongolia, care au raportat cozi mari. Rusia nu și-a închis frontierele, în timp ce Kremlinul spune că nu s-a luat nicio decizie în acest sens.

Zborurile care pleacă de la Moscova pentru cele câteva țări care mențin zboruri directe cu Rusia fie s-au epuizat, fie au doar câteva bilete disponibile la prețuri astronomice.

------------

Evenimentele de luni sunt LIVETEXT aici pe HotNews.ro