O înregistrare video publicată pe platformele social media a surprins două tancuri moderne ale armatei ruse care au fost scoase din acțiune după ce au suferit accidente „off-road”.

Tanc T-90 rusesc din UcrainaFoto: Captura video

Înregistrarea a fost distribuită de Kriegsforscher, pagina de Twitter a unui militar ce face parte dintr-o unitate de recunoaștere a armatei ucrainene. Acesta susține că filmarea a fost făcută în data de 24 septembrie, după o contraofensivă eșuată a forțelor rusești în regiunea Harkov.

Amintim însă că războiul informațional se duce de ambele părți în război, fiind posibil ca filmarea să fi fost realizată mai devreme în cursul lunii septembrie, în timpul ofensivei ucrainene care a dus la prăbușirea catastrofală a frontului rusesc din această regiune aflată în nord-estul Ucrainei.

De altfel, imagini video apărute pe rețelele de socializare în data de 8 septembrie au surprins mai multe blindate rusești abandonate de militarii Moscovei după o tentativă eșuată de traversare a râului Doneț ce trece prin Harkov.

Cât de moderne sunt tancurile abandonate de militarii ruși

Dat în serviciul forțelor armate în 1992, tancul T-90 reprezintă ultima generație de tancuri principale de luptă rusești. Modelul T-90A a suferit mai multe modificări în vederea modernizării sale, printre acestea numărându-se o turelă îmbunătățită și dotarea cu un sistem de vedere pe timp de noapte cu infraroșu.

Tancurile T-90A sunt cunoscute și sub denumirea de T-90 „Vladimir” în onoarea inginerului rus Vladimir Potkin, cel care le-a proiectat.

T-90M, cel mai modern tanc din dotarea armatei rusești, este la rândul său o versiune îmbunătățită a modelului T-90A.

Fotografii distribuite pe rețelele de socializare săptămâna trecută au arătat că forțele armate ucrainene au reușit să captureze în premieră un T-90M, considerat mândria industriei rusești de armament.

Militarii Kievului au reușit să distrugă un astfel de tanc la doar câteva zile după ce ele au fost aruncate în luptă în Ucraina, însă până recent nu au reușit să captureze vreun T-90M.

Se crede că acesta a fost capturat în timpul ofensivei din Harkov care a provocat o retragere haotică a forțelor armate rusești.

Urmărește ultimele evoluții din a 215-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.