Departamentul de Stat al SUA a declarat că nu a văzut niciun indiciu potrivit căruia China se pregătește să sprijine Rusia la invadarea Ucrainei sau să ajute Moscova să evite sancțiunile, relatează CNN.

Ned Price, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUAFoto: Susan Walsh / AFP / Profimedia

„Ne uităm la fiecare informație pe care o avem”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price.

„Nu am văzut încă nimic care să indice că RPC adoptă o abordare diferită atunci când vine vorba de asistență în materie de securitate, când vine vorba de eforturile de a ajuta în mod sistematic Rusia să evite sancțiunile”, a spus el.

Price a spus că SUA „continuă să urmărească” ce face China în ceea ce privește Ucraina și a spus că remarcile ministrului chinez de externe Wang Yi indică faptul că China are „un anumit grad de neliniște cu ceea ce face Rusia în Ucraina”.

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken s-a întâlnit vineri cu Yi la Organizația Națiunilor Unite și „a subliniat implicațiile dacă RPC [Republica Populară Chineză] ar oferi sprijin invaziei de către Moscova a unui stat suveran”, potrivit citirii Departamentului de Stat din întâlnire.

China sprijină toate eforturile care conduc la soluționarea pașnică a „crizei” din Ucraina, a declarat ministrul de externe Wang Yi sâmbătă în Adunarea Generală a Națiunilor Unite, adăugând că prioritatea presantă este facilitarea discuțiilor pentru pace.

În discursul său, Wang a spus că soluția fundamentală este abordarea „îngrijorărilor legitime de securitate ale tuturor părților”.