Kremlinul spune că este în contact „sporadic” cu Statele Unite în privința chestiunilor legate de armele nucleare, purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov afirmând că Rusia și SUA au menținut un canal de dialog deschis limitat, pentru urgențe, conform Reuters.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al KremlinuluiFoto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

"Există canale de dialog la nivelul corespunzător, dar sunt de natură sporadică. Cel puțin permit schimbul unor mesaje de urgență despre pozițiile celuilalt", a declarat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Putin a susținut săptămâna trecută că Moscova va fi pregătită să folosească arme nucleare pentru a „proteja Rusia și poporul nostru”, în timp ce a anunțat o mobilizare militară care amenință să escaladeze semnificativ conflictul de șapte luni din Ucraina.

Statele Unite au avertizat duminică Moscova cu privire la „consecințele catastrofale” dacă vor folosi arme nucleare în Ucraina.

Consilierul pentru securitate națională al SUA, Jake Sullivan, a spus că Statele Unite vor „răspunde decisiv” dacă Rusia desfășoară asemenea arme împotriva vecinului său. El nu a detaliat în mod public, dar a spus că Washingtonul i-a transmis în privat Moscovei „mai detaliat exact ce ar însemna asta”.

Peskov a refuzat să comenteze când a fost întrebat ce i-au transmis Statele Unite Rusiei că înseamnă „consecințe catastrofale”.

Kremlinul are un "lanț de comandă" nuclear, dar nu se știe dacă cineva i-ar spune "nu" președintelui rus Vladimir Putin dacă acesta ar decide folosirea armelor nucleare, afirmă secretarul de stat american Antony Blinken: "Cred că Rusia a intrat în mizeria în care se află din cauză că nu există nimeni în sistem care să-i spună lui Putin că face un lucru greșit".

Blinken a mai spus, într-un interviu pentru CBS, că Statele Unite au elaborat un plan de acțiune în cazul utilizării armelor nucleare de către Rusia.