Uniunea Europeană a denunțat luni decizia Serbiei de a organiza consultări regulate cu Rusia pe subiecte ce țin de politica externă, afirmând că mutarea ridică „semne de întrebare serioase” cu privire la dorința Belgradului de a adera la blocul comunitar, relatează Reuters.

Presedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, alaturi de Vladimir PutinFoto: kremlin.ru

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov și omologul său sârb Nikola Selakovic au semnat vineri un document cu titlul „plan asupra consultărilor”.

Selakovic a declarat că documentul prevede consultări în ceea ce privește activitățile bilaterale și multilaterale, fără a include însă prevederi cu privire la politicile de securitate.

Partidele de opoziție au criticat documentul.

Serbia, care a fost bombardată de NATO în urmă cu două decenii din cauza epurărilor etnice făcute sub fostul președinte Slobodan Milosevic, este una dintre țările candidate la aderarea la UE, guvernele succesive de la Belgrad încerând să jongleze cu legăturile istorice apropiate avute cu Rusia și aspirațiile de integrare cu Occidentul.

UE vorbește de „semne de întrebare serioase” în legătură cu Serbia

Peter Stano, unul dintre purtătorii de cuvânt ai Comisiei Europene, a subliniat luni în fața jurnaliștilor de la Bruxelles că Serbia a semnat acest document privind consultările la doar câteva zile după ce Moscova a decretat mobilizarea parțială și a demarat referendumurile de anexare a teritoriilor ucrainene ocupate.

El a adăugat că semnarea documentului reprezintă „un semnal foarte clar despre intențiile lor de a-și consolida legăturile” și că mutarea „ridică semne de întrebare serioase”.

Oficialul european a amintit de asemenea că UE a spus foarte clar că țările care își doresc să adere la blocul comunitar nu se pot comporta ca și când războiul din Ucraina nu are loc pentru a menține aceleași relații cu Moscova.

Una dintre angajamentele luate de țările candidate este de a-și alinia politica externă cu cea a blocului comunitar, un lucru pe care UE l-a amintit Serbiei și în luna iunie.

Urmărește ultimele evoluții din a 215-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.